× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Aγροτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη

«Είμαστε στα όρια του αφανισμού» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2023

Aγροτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη

Με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί όλες και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Πλατεία του ΙΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρει τα εξής:

Για άλλη μια χρονιά η μειωμένη παραγωγή λόγω της ακαρπίας του ελαιώνα του νησιού μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αλλά και να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.

Από την αυξημένη τιμή του λαδιού κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ για τους αγρότες θα μείνουν στο τέλος ψίχουλα, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και το κόστος ζωής εκτινάσσεται συνεχώς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί είναι διαχρονικά και συσσωρευμένα γιατί καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τα έλυσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, η αναποτελεσματική δακοκτονία με τον τρόπο που γίνεται, οι χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι επιπτώσεις απ’ την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το πετσόκομμα των επιδοτήσεων, είναι προβλήματα που διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσο αφορά την επιβίωση και την συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας.

Παράλληλα το δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού αφού αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις επιζοωτίες που πλήττουν τις εκτροφές τους τον τελευταίο καιρό.

Ο εφιάλτης της ευλογιάς αν και περιορισμένος σε μια εκτροφή συνεχίζει να τους ανησυχεί. Ο δε καταρροϊκός πυρετός με τον «ορότυπο 16» βάζει τους κτηνοτρόφους σε ένα άνισο αγώνα με μεγάλο κόστος και μειωμένη παραγωγή σε προϊόν και κεφάλαιο. Η απουσία της κρατικής στήριξης και η έλλειψη αποζημιώσεων τους σπρώχνει στον αφανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα είναι ανάγκη για κοινό συντονισμό και αγώνα όλων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα προβλήματα είναι κοινά όπως και το πάγιο αίτημα για αξιοπρεπή διαβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση που συντονίζουν όλες οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις Περιφέρειες που καλλιεργείται η ελιά και σε συνέχεια της δράσης που έχουν ξεκινήσει οι κτηνοτρόφοι για την στήριξη τους από τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί όλες και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Πλατεία του ΙΚΑ για να διεκδικήσουμε:
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στη παραγωγή και το κεφάλαιο από κάθε νόσο και φυσική καταστροφή.
• Μείωση του κόστους παραγωγής.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο.
• Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό.
• Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
• Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά σε κάθε κτηνοτρόφο, επιδότηση του κόστους των φαρμάκων.
• Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φόρο εισοδήματος, να παγώσουν τα δάνεια.
• Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. ΟΧΙ στο θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής.
• Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης