× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέχρι 10 Γενάρη τα μέτρα για την ευλογιά στο Σίγρι

Τροποποίηση της απόφασης από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2023

Μέχρι 10 Γενάρη τα μέτρα για την ευλογιά στο Σίγρι

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για το θέμα της ευλογιάς του προβάτου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου του νησιού. Εκτιμώντας τα δεδομένα προβαίνει σε τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 157958/25-10-2023 απόφασης λήψης μέτρων σε μολυσμένο Νομό, λόγω Ευλογιάς του προβάτου της Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στα γεωγραφικά όρια του Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων περιμετρικά από την μολυσμένη εκτροφή (απαγορευμένη ζώνη) που έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα Ευλογιάς στις 24/10/2023 εξακολουθούν να διατηρούνται τα υγειονομικά μέτρα έως τις 10 Ιανουαρίου που είχαν ληφθεί με την παραπάνω απόφαση και ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων των ζώων εκτός και αν προβούν σε άμεση σφαγή, στο πλησιέστερο σφαγείο πάντα μετά από έγκριση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής.

«Επιτακτική ανάγκη επιβάλλει την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων και βοοειδών» αναφέρει η

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές στην  περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων.»

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνήστε άμεσα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα τηλέφωνα: 2251047427 – 2251042236

Ακολουθεί η απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, κ. Τσομπανέλλη:

«Οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων που διατηρούνται εκτός της απαγορευμένης ζώνης επιτρέπονται μόνο μετά από έγκριση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής με προορισμό απευθείας σε σφαγείο εντός της ελληνικής επικράτειας για άμεση σφαγή, αρκεί να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις σχετικά με τα μέσα μεταφοράς που προβλέπονται στο άρθρο 24 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί και συντηρηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή διαφυγή αιγοπροβάτων, ή οποιουδήποτε αντικειμένου που συνιστά κίνδυνο για την υγεία των ζώων·

• Καθαρίζονται και απολυμαίνονται πριν από οποιαδήποτε μεταφορά αιγοπροβάτων υπό τον έλεγχο ή την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής καθώς και αμέσως μετά από κάθε μεταφορά των εν λόγω ζώων, όταν χρειάζεται απολυμαίνονται στη συνέχεια εκ νέου και κατά περίπτωση υποβάλλονται επιπλέον σε μέτρα εντομοκτονίας και τρωκτικοκτονίας πριν από τη μεταφορά.

• ελέγχονται από την αρμόδια αρχή στην εγκατάσταση προέλευσης μετά τη φόρτωση των ζώων και ελέγχονται από την αρμόδια αρχή στο σφαγείο προορισμού (κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τα αιγοπρόβατα που προορίζονται για μεταφορά υποβάλλονται σε κλινική εξέταση από την αρμόδια αρχή 24 ώρες ή λιγότερο πριν από την ημερομηνία μεταφοράς

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εξόδου από τη Νήσο Λέσβου ζώντων ζώων, των ευαίσθητων ειδών για πάχυνση ή αναπαραγωγή εκτός της Π.Ε.Λέσβου καθώς και των μη εδωδίμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών

Για τα μη εδώδιμα προϊόντα η απαγόρευση είναι σε ισχύ μέχρι τις 12/12/2023.

3.Την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές  Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές.

4.Η μη τήρηση των όρων της παρούσας έχει σα συνέπεια την επιβολή των

κυρώσεων του άρθρου 20 του Σχέδιου Έκτακτης Ανάγκης .

5. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι την ανάκλησής της.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Προς σιωπηρή παράταση για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Μέχρι τώρα ολοκληρώνεται ημερησίως η διασύνδεση 4.000 – 5.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 300.000 υπόχρεοι που πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατέλαβαν το δημαρχείο της Λήμνου

Αγρότες στις επάλξεις, έβαλαν φέρετρο στην πόρτα του δημαρχείου
ΑΓΟΡΑ

Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου

Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοιχτή Αγορά»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Φόβοι για προβλήματα στην ανθοφορία της ελιάς

Ο «ζεστός» χειμώνας πηγή πολλών προβλημάτων για τους ελαιοκαλλιεργητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κλιμάκια του ΠΕΚ προπαγανδίζουν την απεργία σε χώρους δουλειάς

Οι συνδικαλιστές του ΠΕΚ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA 2024

Θα πραγματοποιηθεί από 25 ως 27 Απριλίου, στην Σπάρτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και καθηγητές καλούν στην απεργία

Ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδόματα και οι συντάξεις που θα πληρωθούν έως την 1η Μαρτίου

Θα καταβληθούν 2,34 δις ευρώ σε 4.194.373 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει στην συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξης Ελληνικής αγροτικής παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή αύξηση τζίρου για το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στις επιχειρήσεις της Αττικής το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου για τις λιανεμπορικής επιχειρήσεις το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και ο Παρασκευαϊδης έκανε αναφορά για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Σκαλοχώρι

Μετά την επιστολή φορέων και την αναφορά της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα- Ερώτηση και για τους αγρότες