× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέχρι 10 Γενάρη τα μέτρα για την ευλογιά στο Σίγρι

Τροποποίηση της απόφασης από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2023

Μέχρι 10 Γενάρη τα μέτρα για την ευλογιά στο Σίγρι

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για το θέμα της ευλογιάς του προβάτου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου του νησιού. Εκτιμώντας τα δεδομένα προβαίνει σε τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 157958/25-10-2023 απόφασης λήψης μέτρων σε μολυσμένο Νομό, λόγω Ευλογιάς του προβάτου της Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στα γεωγραφικά όρια του Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων περιμετρικά από την μολυσμένη εκτροφή (απαγορευμένη ζώνη) που έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα Ευλογιάς στις 24/10/2023 εξακολουθούν να διατηρούνται τα υγειονομικά μέτρα έως τις 10 Ιανουαρίου που είχαν ληφθεί με την παραπάνω απόφαση και ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων των ζώων εκτός και αν προβούν σε άμεση σφαγή, στο πλησιέστερο σφαγείο πάντα μετά από έγκριση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής.

«Επιτακτική ανάγκη επιβάλλει την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων και βοοειδών» αναφέρει η

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές στην  περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων.»

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνήστε άμεσα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα τηλέφωνα: 2251047427 – 2251042236

Ακολουθεί η απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, κ. Τσομπανέλλη:

«Οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων που διατηρούνται εκτός της απαγορευμένης ζώνης επιτρέπονται μόνο μετά από έγκριση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής με προορισμό απευθείας σε σφαγείο εντός της ελληνικής επικράτειας για άμεση σφαγή, αρκεί να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις σχετικά με τα μέσα μεταφοράς που προβλέπονται στο άρθρο 24 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί και συντηρηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή διαφυγή αιγοπροβάτων, ή οποιουδήποτε αντικειμένου που συνιστά κίνδυνο για την υγεία των ζώων·

• Καθαρίζονται και απολυμαίνονται πριν από οποιαδήποτε μεταφορά αιγοπροβάτων υπό τον έλεγχο ή την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής καθώς και αμέσως μετά από κάθε μεταφορά των εν λόγω ζώων, όταν χρειάζεται απολυμαίνονται στη συνέχεια εκ νέου και κατά περίπτωση υποβάλλονται επιπλέον σε μέτρα εντομοκτονίας και τρωκτικοκτονίας πριν από τη μεταφορά.

• ελέγχονται από την αρμόδια αρχή στην εγκατάσταση προέλευσης μετά τη φόρτωση των ζώων και ελέγχονται από την αρμόδια αρχή στο σφαγείο προορισμού (κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τα αιγοπρόβατα που προορίζονται για μεταφορά υποβάλλονται σε κλινική εξέταση από την αρμόδια αρχή 24 ώρες ή λιγότερο πριν από την ημερομηνία μεταφοράς

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εξόδου από τη Νήσο Λέσβου ζώντων ζώων, των ευαίσθητων ειδών για πάχυνση ή αναπαραγωγή εκτός της Π.Ε.Λέσβου καθώς και των μη εδωδίμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών

Για τα μη εδώδιμα προϊόντα η απαγόρευση είναι σε ισχύ μέχρι τις 12/12/2023.

3.Την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές  Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές.

4.Η μη τήρηση των όρων της παρούσας έχει σα συνέπεια την επιβολή των

κυρώσεων του άρθρου 20 του Σχέδιου Έκτακτης Ανάγκης .

5. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι την ανάκλησής της.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ