× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία της χώρας

Δύο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της σχολικής σχολείας, το υπουργείο Παιδείας ανέβαλε την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στα σχολεία -Καταγγελία της Δ.Ο.Ε.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2023

Χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία της χώρας
' χρόνος ανάγνωσης

Τέλη Νοεμβρίου και χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία, καθώς το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί την πραγματοποίηση της γ' φάσης πρόσληψης 4.700 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.


Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας των δασκάλων (ΔΟΕ) «η φετινή ανερμάτιστη τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ως προς την κάλυψη των κενών» -όπως την χαρακτηρίζει- «έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο να ανακοινώνεται στο τέλος Νοεμβρίου η αναβολή της πρόσληψης εκπαιδευτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία των σχολείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχετική ανακοίνωση, τονίζει πως η αναβολή της τρίτης φάσης προσλήψεων «για τις επόμενες ημέρες» είναι απαράδεκτη, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς αυτό θα γίνει «με πλήθος αρνητικών συνεπειών τόσο για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας όσο και για την προϋπηρεσία και το μισθό των υπό πρόσληψη εκπαιδευτικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναβολή της πραγματοποίησης των προγραμματισμένων για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου τρίτης φάσης προσλήψεων 4.700 εκπαιδευτικών…για τις επόμενες ημέρες, δίχως να προσδιορίζεται ακριβώς πότε, έρχεται, με πλήθος αρνητικών συνεπειών τόσο για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας όσο και για την προϋπηρεσία και το μισθό των υπό πρόσληψη εκπαιδευτικών, να δικαιώσει τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στον αγώνα που εδώ και πολλά χρόνια διεξάγει για την κάλυψη όλων των πάγιων αναγκών στην εκπαίδευση με μόνιμο προσωπικό (θυμίζουμε ότι η Δ.Ο.Ε. προσέφυγε το 2019 στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας την δραστική παρέμβασή της ώστε να πιεστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών) καθώς και την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μία φάση.


Η φετινή ανερμάτιστη τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ως προς την κάλυψη των κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, δίχως κανένα σεβασμό στις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, με ανεπαρκέστατο σχεδιασμό καθώς και τραγελαφικές και σε απόλυτη διάσταση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στάσεις και δηλώσεις (ποιος μπορεί π.χ. να λησμονήσει τις… «επιστημονικές» απόψεις της Υφυπουργού Παιδείας κας Μιχαηλίδου για την αναγκαιότητα ή μη του θεσμού της παράλληλης στήριξης) έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο να ανακοινώνεται στο τέλος Νοεμβρίου η αναβολή της πρόσληψης εκπαιδευτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία των σχολείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ανεξάρτητα από το πότε θα προσληφθούν τελικά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. έχει επιλέξει να καταδικάσει τα δημόσια σχολεία σε υπολειτουργία την ίδια στιγμή που προχωράει σε αλλεπάλληλες κενές περιεχομένου εξαγγελίες προς παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε, όχι μόνο δίχως στήριξη αλλά με πολεμική εναντίον μας πολιτική από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για την ύπαρξη του δημόσιου σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα με τη συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις και τις δράσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων στο πλαίσιο των αποφάσεων και των αγώνων της Δ.Ο.Ε.

Απαιτούμε, την άμεση κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση και τον τερματισμό της ομηρίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε την πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις της Δ.Ο.Ε., για δημόσιο σχολείο αντάξιο των αναγκών των μαθητών μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου