Λιποθύμησε νηπιαγωγός μπροστά στα μάτια των νηπίων
Δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας των συνθηκών στα μονοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας τονίζει το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2023
Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που εργάζονται σε μονοθέσια σχολεία και νηπιαγωγεία καταγράφει σε ανακοίνωση του το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην περίπτωση λιποθυμίας μιας νηπιαγωγού στον Πύργο Ηλείας εν ώρα μαθήματος. Η συνδικαλιστική παράταξη προτείνει σειρά μέτρων για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον για το καλό τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.
Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:
Το περιστατικό που συνέβη στις 15/1//2023 στον Πύργο Ηλείας, με τη λιποθυμία συναδέλφισσας νηπιαγωγού εν ώρα μαθήματος, σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους μαθητές μας αλλά και συνολικά στο πώς αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες παροχής των βασικών κοινωνικών αγαθών. Ευθύνες που θεωρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ότι εξαντλούνται στην τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, που ούτε κι αυτό είναι αυτονόητο στη χώρα μας, και σε μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.
Όταν συνέβη το περιστατικό ευτυχώς βρέθηκε ένας γονιός που εκτάκτως επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο και αντίκρυσε τη λιπόθυμη εκπαιδευτικό και τα παιδιά τρομαγμένα και ανήμπορα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια! Το περιστατικό μπορεί να μην μετατράπηκε σε μια σοβαρή και ανεπίστρεπτη κατάσταση για τη νηπιαγωγό, παρ’ όλα αυτά το σοκ τόσο για τα παιδιά όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μεγάλο!
Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. επαναφέρουμε την πρότασή μας, που αποτελεί και θέση της ΔΟΕ, για βοηθό εκπαιδευτικού-νηπιαγωγού σε κάθε τάξη (ανεξάρτητα από τη λειτουργικότητα του νηπιαγωγείου-δημοτικού σχολείου) όπως υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να μην προσπεράσει το περιστατικό αλλά να αποτελέσει αφορμή για να βρεθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού για το παιδαγωγικό και ψυχοκοινωνικό έργο που συντελείται μέσα στην τάξη.
Η ενίσχυση και υποστήριξη της ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού περνάει μέσα από γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις όπως π.χ. τη μείωση μαθητών στα τμήματα (15 στο νηπιαγωγείο και 20 στο δημοτικό), αύξηση της χρηματοδότησης, πλήρης εξοπλισμός εποπτικών και άλλων υλικών για απρόσκοπτη παιδαγωγική διαδικασία, κτήρια ασφαλή με διασφάλιση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων καθώς και καθιέρωση βοηθού εκπαιδευτικού-νηπιαγωγού.
Απαιτούμε άμεση λύση τώρα για να μην βρεθούμε στο μέλλον μπροστά σε χειρότερες καταστάσεις.