× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Επιχειρήσεις θα πληρώσουν 50.000 ευρώ φόρο με το νέο νομοσχέδιο»

Τα πάνω κάτω φέρνει ο νέος νόμος για τη φοροδιαφυγή με αλγόριθμους και τεκμήρια που θα αυξάνουν την φορολόγηση των επαγγελματιών. Δείτε τι είπε στο «Ν» ο πρόεδρος των λογιστών Παναγιώτης Τατάκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2023

«Επιχειρήσεις θα πληρώσουν 50.000 ευρώ φόρο με το νέο νομοσχέδιο»
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση και αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης.

Ο Π. Τατάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τη στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι τσουβαλιάζονται σε ένα τορβά και χαρακτηρίζονται φοροφυγάδες ενώ αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είμαστε φοροφυγάδες...

«Η κυβέρνηση σημειώνει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών, μιλά για φοροφυγάδες και αναφέρεται σε έναν αριθμό 170.000 ατομικών επιχειρήσεων. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί μειοψηφία αφού εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες είναι απόλυτα νόμιμοι απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο το κράτος μπορεί με τα μέσα και τα ηλεκτρονικά εργαλεία που διαθέτει να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να επιβάλει τα νόμιμα. Αν δεν έχει τρόπο να το κάνει μπορεί να απευθυνθεί στις Ενώσεις των φοροτεχνικών οι οποίες έχουν προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βγήκαν τα τεκμήρια από το χρονοντούλαπο ...

Στην ουσία όπως σημείωσε ο κ. Τατάκης, το νέο νομοσχέδιο που είναι από την Τρίτη το απόγευμα σε διαβούλευση επαναφέρει τα λεγόμενα τεκμήρια στην φορολόγηση των επαγγελματιών και μάλιστα βάζει στο στόχαστρο των αριθμό των εργαζομένων κάθε επιχείρησης και τις τριετίες δραστηριοποίησης κάθε επαγγελματία.

«Αυτό που ακούγεται για τις 10.920 ευρώ που θα μπορεί να δηλώσει ως κατώτατο εισόδημα ένας ελεύθερος επαγγελματίας και τα 1.000 ευρώ φόρο, είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα και μπορώ να πω άνευ ιδιαίτερης σημασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επαγγελματίες που θα πληγούν περισσότερο είναι εκείνοι που έχουν προσωπικό, 4 ή 5 εργαζομένους και παράλληλα είναι στο συγκεκριμένο επάγγελμα για περισσότερες από μία τριετίες. Όσο λοιπόν περισσότερο καιρό είναι στη δουλειά αυτή και όσο περισσότερους εργαζομένους έχει θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο, αφού αυτά θα θεωρούνται τεκμήρια για την εφορία. Έτσι το εισόδημα του, με τους αλγορίθμους του Υπουργείου,   θα εκτοξεύεται και ο φόρος που θα πληρώνει μπορεί να φτάνει και τις 50.000 ευρώ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Τατάκης σημείωσε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα και να δούμε εκατοντάδες απολύσεις και χαμένες θέσεις εργασίας ενώ όπως τόνισε θα μπούνε και πολλά λουκέτα κυρίως σε νέες επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών Λέσβου θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοσθεί το 2024 για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι ατομικές επιχειρήσεις το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερχονται κινητοποιήσεις

«Ξεκινάμε μια προσπάθεια,  επισήμανε ο Παναγιώτης Τατάκης, ενημέρωσης των επαγγελματιών και στη συνέχεια διοργάνωσης κινητοποιήσεων οι οποίες ως στόχο έχουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ως έχει με τους αλγορίθμους, τον αριθμό των εργαζομένων, τις τριετίες  και όλα τα σχετικά γιατί θα καταστρέψει τους επαγγελματίες και θα κλείσει επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από τον κόσμο που θα κληθεί να συμμετέχει και να στηρίξει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Ισπανοί αγρότες

Αγωνίζονται ενάντια στην περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων και την συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Ισπανοί αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνη ‑ Ηράκλειο

Η σύνδεση θα ξεκινήσει 28 Μαΐου και θα διαρκέσει έως 4 Οκτωβρίου
Αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνη ‑ Ηράκλειο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική προβολή της Μυτιλήνης στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου

Οργανωμένη δράση προβολής του Visitlesvos από το Δήμο Μυτιλήνης στο πλαίσιο της ITB Berlin
Δυναμική προβολή της Μυτιλήνης στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

100.000 αγρότες χάνουν επιδοτήσεις

Αλλά η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πετάνε αετό…
100.000 αγρότες χάνουν επιδοτήσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο πρόσωπο στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου αναλαμβάνει καθήκοντά στην θέση του Μιχάλη Πασπάτη
Νέο πρόσωπο στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μπαλώματα» αντί στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών

Συμβάσεις τριών μηνών και στρατιωτικοί κτηνίατροι αντί για μόνιμο μηχανισμό απέναντι στις επιζωοτίες
«Μπαλώματα» αντί στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ταξίδι γευσιγνωσίας στο Οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο

Καθημερινές γευσιγνωσίες 11:00 έως 16:00 με 5 επιλεγμένες ετικέτες και τοπικά εδέσματα στον μοναδικό ηφαιστειακό αμπελώνα της δυτικής Λέσβου
Ταξίδι γευσιγνωσίας στο Οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο
ΑΓΟΡΑ

Συναντήσεις Τατάκη με Δήμαρχο Μυτιλήνης και Περιφερειάρχη

Ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου συζήτησε με την δημοτική και την Περιφερειακή αρχή ζητήματα που αφορούν την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων
Συναντήσεις Τατάκη με Δήμαρχο Μυτιλήνης και Περιφερειάρχη
ΑΓΟΡΑ

Κοινό βηματισμό για την αγορά της Λέσβου επιβεβαίωσαν Περιφέρεια και Επιμελητήριο

Μουτζούρης και Τατάκης έθεσαν ως προτεραιότητα τη συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο
Κοινό βηματισμό για την αγορά της Λέσβου επιβεβαίωσαν Περιφέρεια και Επιμελητήριο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Η εστίαση της Μυτιλήνης σε μεταβατική χρονιά με το βλέμμα στις πέργκολες

Ο Φώτης Κουλουμαριέτος από τον Σύλλογο «Ασπίδα» μιλά για χωρητικότητα, άδειες, ομπρέλες και το βάρος των ελέγχων στα καταστήματα εστίασης
Η εστίαση της Μυτιλήνης σε μεταβατική χρονιά με το βλέμμα στις πέργκολες
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διερεύνηση των ποινικών ευθυνών Βόριδη και Αυγενάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου αποκλείει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και εν τέλει την απονομή της δικαιοσύνης δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διερεύνηση των ποινικών ευθυνών Βόριδη και Αυγενάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης από τον Τσιάρα

Παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ με αιχμή την απλούστευση της νέας ΚΑΠ και τη σταθερή χρηματοδότηση
Ναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης από τον Τσιάρα