× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις»

Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ

Δημοσίευση 8/11/2023

«Να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις»
' χρόνος ανάγνωσης

Να εξασφαλιστεί άμεσα και με ασφάλεια η μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ. Στην ερώτηση τους σημειώνουν πως δεν πρέπει να στερηθούν οι μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και τις σχολικές εκδρομές διότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που δίνουν στους μαθητές μας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά, ιστορικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αντικείμενα και χώρους, που πολλοί από αυτούς ίσως δε θα πήγαιναν ποτέ μόνοι τους. Παράλληλα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και γενικότερα οι σχολικές εκδρομές γεμίζουν χαρά τα παιδιά γιατί εμπλουτίζουν κι ομορφαίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αφού έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν έμπρακτα.


Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η τροχαία δεν πραγματοποιεί ελέγχους έξω από τα σχολεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες απαράδεκτου ηθικού εκβιασμού στους  εκπαιδευτικούς και τους Δντές/Δντριες/ Προϊσταμένες  των σχολείων, καθώς είναι οι μόνοι που συνυπολόγιζαν την απογοήτευση των μαθητών τους, αλλά και τα χρήματα που είχαν πληρώσει οι γονείς τους, ώστε τελικά να πραγματοποιούν την εκδρομή-επίσκεψη με δική τους ευθύνη και με τεράστιο προσωπικό κόστος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα από διάφορες διευθύνσεις της Τροχαίας μέσω email ζητείται να πηγαίνουν τα λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου το πρωί, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη.


Ιδιοκτήτες και οδηγοί λεωφορείων αδυνατούν να προσέλθουν για τον έλεγχο αυτό και τα σχολεία δικαιολογημένα ακυρώνουν ή σκέφτονται να ακυρώσουν τη μία μετά την άλλη τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί ποτέ κανένας έλεγχος και η κατάσταση αυτή των μη ελέγχων παγιώνεται.

Με δεδομένο ότι μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία που έχουν καθημερινή μεταφορά (π.χ. σε πολλές περιοχές δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς ειδικά σχολεία, δυσκολίες στη μεταφορά προσφυγόπουλων από δομές σε σχολεία) αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη να υπάρξει ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφοράς μαθητών που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των μαθητών που πρέπει να μετακινούνται είτε καθημερινά είτε για εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές.


Σε κάθε περίπτωση και για να μην αποκλειστούν οι μαθητές από τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όσα μπορούν με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύση στο θέμα. Από τη μια να εξασφαλίσουν τον τακτικό τεχνικό έλεγχο των λεωφορείων για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφερόμενων μαθητών και από την άλλη να μην παρακωλύει η διαδικασία αυτή τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, να γίνεται δηλαδή σε χρόνο και τόπο που να μη δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μη στερηθούν χιλιάδες μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές (που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας) και να εξασφαλιστεί παράλληλα ουσιαστικός έλεγχος στα λεωφορεία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ