× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις»

Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ

Δημοσίευση 8/11/2023

«Να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις»
' χρόνος ανάγνωσης

Να εξασφαλιστεί άμεσα και με ασφάλεια η μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ. Στην ερώτηση τους σημειώνουν πως δεν πρέπει να στερηθούν οι μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και τις σχολικές εκδρομές διότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που δίνουν στους μαθητές μας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά, ιστορικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αντικείμενα και χώρους, που πολλοί από αυτούς ίσως δε θα πήγαιναν ποτέ μόνοι τους. Παράλληλα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και γενικότερα οι σχολικές εκδρομές γεμίζουν χαρά τα παιδιά γιατί εμπλουτίζουν κι ομορφαίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αφού έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν έμπρακτα.


Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η τροχαία δεν πραγματοποιεί ελέγχους έξω από τα σχολεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες απαράδεκτου ηθικού εκβιασμού στους  εκπαιδευτικούς και τους Δντές/Δντριες/ Προϊσταμένες  των σχολείων, καθώς είναι οι μόνοι που συνυπολόγιζαν την απογοήτευση των μαθητών τους, αλλά και τα χρήματα που είχαν πληρώσει οι γονείς τους, ώστε τελικά να πραγματοποιούν την εκδρομή-επίσκεψη με δική τους ευθύνη και με τεράστιο προσωπικό κόστος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα από διάφορες διευθύνσεις της Τροχαίας μέσω email ζητείται να πηγαίνουν τα λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου το πρωί, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη.


Ιδιοκτήτες και οδηγοί λεωφορείων αδυνατούν να προσέλθουν για τον έλεγχο αυτό και τα σχολεία δικαιολογημένα ακυρώνουν ή σκέφτονται να ακυρώσουν τη μία μετά την άλλη τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί ποτέ κανένας έλεγχος και η κατάσταση αυτή των μη ελέγχων παγιώνεται.

Με δεδομένο ότι μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία που έχουν καθημερινή μεταφορά (π.χ. σε πολλές περιοχές δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς ειδικά σχολεία, δυσκολίες στη μεταφορά προσφυγόπουλων από δομές σε σχολεία) αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη να υπάρξει ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφοράς μαθητών που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των μαθητών που πρέπει να μετακινούνται είτε καθημερινά είτε για εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές.


Σε κάθε περίπτωση και για να μην αποκλειστούν οι μαθητές από τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όσα μπορούν με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύση στο θέμα. Από τη μια να εξασφαλίσουν τον τακτικό τεχνικό έλεγχο των λεωφορείων για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφερόμενων μαθητών και από την άλλη να μην παρακωλύει η διαδικασία αυτή τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, να γίνεται δηλαδή σε χρόνο και τόπο που να μη δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μη στερηθούν χιλιάδες μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές (που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας) και να εξασφαλιστεί παράλληλα ουσιαστικός έλεγχος στα λεωφορεία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο