× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αναγκαιότητα η τοποθέτηση σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο της Θερμής»

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής έφερε με ερώτηση της στη βουλή η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα απευθυνόμενη στους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2023

«Αναγκαιότητα η τοποθέτηση σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο της Θερμής»
Φωτό αρχείου

«Για άλλη μια χρονιά, γονείς καλούνται με ατομική τους ευθύνη να απαντήσουν στο δίλημμα αν θα στείλουν το παιδί τους στο σχολείο, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση την υγεία τους, ή αν θα το αποκόψουν από τη μαθησιακή διαδικασία, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων σχολικών νοσηλευτών, που δικαιούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις» αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Να σημειωθεί ότι την ερώτηση υπογράφουν και οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η ερώτηση συνεχίζει ως εξής:

Σε αυτό το απαράδεκτο δίλημμα καλούνται να απαντήσουν οι γονείς μαθητή της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, που ενώ έχει εγκριθεί η υποστήριξή του από Σχολικό Νοσηλευτή, σύμφωνα με την από 9-8-2023 και με αριθμό Ε.Π. 13752/Δ3 Απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί κανένας σχολικός νοσηλευτής ούτε στην α΄ ούτε και στη β΄ φάση των προσλήψεων, όπως τους είχαν προφορικά διαβεβαιώσει.

Αποτέλεσμα αυτής της αδικαιολόγητης ολιγωρίας είναι ο μαθητής, λόγω της επικινδυνότητας της πάθησής του, που προκαλεί κρίσεις σε 24ωρη βάση, μέχρι σήμερα δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην έχει πάει ούτε μια μέρα στο σχολείο, επιδεινώνοντας τα ήδη σημαντικά εκπαιδευτικά κενά που έχει συσσωρεύσει και από προηγούμενα σχολικά έτη, λόγω επανειλημμένων και πολυήμερων νοσηλειών στις οποίες πολλές φορές χρειάζεται να υποβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβληματικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ο συγκεκριμένος μαθητής, με απόφαση του ΚΕ.Π.Α. έχει διαγνωσθεί με 78% αναπηρία, αναγκάζεται κάθε χρόνο να προσκομίζει εκ νέου γνωμάτευση από το Νοσοκομείο Παίδων και να καταθέτει τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να εγκριθεί η στήριξη από σχολικό νοσηλευτή, περνώντας την ίδια αγωνία και αναμονή κάθε χρόνο μέχρι την τοποθέτησή του, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο, με την ανάλογη κάθε χρόνο καθυστέρηση.


Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αναγκαία ύπαρξη σε κάθε σχολική μονάδα της επιστημονικής ειδικότητας των σχολικών νοσηλευτών, στα πλαίσια μιας σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον υγειονομικό έλεγχο λειτουργίας των σχολείων, αλλά και τη διαχείριση περιστατικών. Η στέρηση του αναγκαίου σχολικού νοσηλευτή εμποδίζει την απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή των μαθητών που έχουν σοβαρές παθήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού η παρακολούθηση παιδιών με διάφορα νοσήματα, μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευμένο ενήλικα - ειδικό επιστήμονα.

Η ανάγκη αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση, αφού με βάση την ενημέρωση που έχει λάβει η οικογένεια από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, υπάρχει σημαντικός αριθμός ανεκπλήρωτων ανάλογων αιτημάτων, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω των ανεπαρκών προσλήψεων σε σχολικούς νοσηλευτές, που για ακόμα μια χρονιά αφήνουν τεράστια κενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αυτού του είδους οι απαράδεκτοι αποκλεισμοί δεκάδων μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες αστικού κράτους που αδιαφορεί για τις συνέπειες για τη μόρφωση, την ψυχολογία και την υγεία παιδιών, που χωρίς υπερβολή έχουν δώσει μάχη για τη ζωή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε:
- Να τοποθετηθεί άμεσα σχολικός νοσηλευτής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου, για να μην υπάρξει κίνδυνος ούτε για την υγεία του μαθητή, ούτε για την περαιτέρω απουσία του από το σχολικό περιβάλλον,
- Να εγκριθούν, τώρα, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, χωρίς καθυστερήσεις και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα