× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αναγκαιότητα η τοποθέτηση σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο της Θερμής»

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής έφερε με ερώτηση της στη βουλή η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα απευθυνόμενη στους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2023

«Αναγκαιότητα η τοποθέτηση σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο της Θερμής»
Φωτό αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Για άλλη μια χρονιά, γονείς καλούνται με ατομική τους ευθύνη να απαντήσουν στο δίλημμα αν θα στείλουν το παιδί τους στο σχολείο, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση την υγεία τους, ή αν θα το αποκόψουν από τη μαθησιακή διαδικασία, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων σχολικών νοσηλευτών, που δικαιούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις» αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Να σημειωθεί ότι την ερώτηση υπογράφουν και οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.


Η ερώτηση συνεχίζει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το απαράδεκτο δίλημμα καλούνται να απαντήσουν οι γονείς μαθητή της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, που ενώ έχει εγκριθεί η υποστήριξή του από Σχολικό Νοσηλευτή, σύμφωνα με την από 9-8-2023 και με αριθμό Ε.Π. 13752/Δ3 Απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί κανένας σχολικός νοσηλευτής ούτε στην α΄ ούτε και στη β΄ φάση των προσλήψεων, όπως τους είχαν προφορικά διαβεβαιώσει.

Αποτέλεσμα αυτής της αδικαιολόγητης ολιγωρίας είναι ο μαθητής, λόγω της επικινδυνότητας της πάθησής του, που προκαλεί κρίσεις σε 24ωρη βάση, μέχρι σήμερα δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην έχει πάει ούτε μια μέρα στο σχολείο, επιδεινώνοντας τα ήδη σημαντικά εκπαιδευτικά κενά που έχει συσσωρεύσει και από προηγούμενα σχολικά έτη, λόγω επανειλημμένων και πολυήμερων νοσηλειών στις οποίες πολλές φορές χρειάζεται να υποβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβληματικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ο συγκεκριμένος μαθητής, με απόφαση του ΚΕ.Π.Α. έχει διαγνωσθεί με 78% αναπηρία, αναγκάζεται κάθε χρόνο να προσκομίζει εκ νέου γνωμάτευση από το Νοσοκομείο Παίδων και να καταθέτει τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να εγκριθεί η στήριξη από σχολικό νοσηλευτή, περνώντας την ίδια αγωνία και αναμονή κάθε χρόνο μέχρι την τοποθέτησή του, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο, με την ανάλογη κάθε χρόνο καθυστέρηση.


Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αναγκαία ύπαρξη σε κάθε σχολική μονάδα της επιστημονικής ειδικότητας των σχολικών νοσηλευτών, στα πλαίσια μιας σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον υγειονομικό έλεγχο λειτουργίας των σχολείων, αλλά και τη διαχείριση περιστατικών. Η στέρηση του αναγκαίου σχολικού νοσηλευτή εμποδίζει την απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή των μαθητών που έχουν σοβαρές παθήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού η παρακολούθηση παιδιών με διάφορα νοσήματα, μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευμένο ενήλικα - ειδικό επιστήμονα.

Η ανάγκη αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση, αφού με βάση την ενημέρωση που έχει λάβει η οικογένεια από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, υπάρχει σημαντικός αριθμός ανεκπλήρωτων ανάλογων αιτημάτων, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω των ανεπαρκών προσλήψεων σε σχολικούς νοσηλευτές, που για ακόμα μια χρονιά αφήνουν τεράστια κενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αυτού του είδους οι απαράδεκτοι αποκλεισμοί δεκάδων μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες αστικού κράτους που αδιαφορεί για τις συνέπειες για τη μόρφωση, την ψυχολογία και την υγεία παιδιών, που χωρίς υπερβολή έχουν δώσει μάχη για τη ζωή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε:
- Να τοποθετηθεί άμεσα σχολικός νοσηλευτής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου, για να μην υπάρξει κίνδυνος ούτε για την υγεία του μαθητή, ούτε για την περαιτέρω απουσία του από το σχολικό περιβάλλον,
- Να εγκριθούν, τώρα, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, χωρίς καθυστερήσεις και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα

Συνελήφθη εργαζόμενος και κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου
Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Aegean Regatta 2026 με ρότα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου

Η επετειακή 25η διοργάνωση συνδέει τη Χίο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι και τη Σάμο από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου
Aegean Regatta 2026 με ρότα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Αεροπρόσκοποι ανακάλυψαν τα μυστικά της λεσβιακής γης

Πεζοπορίες, επισκέψεις σε γεώτοπους και βιωματικές δράσεις για τους νέους του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ακροπόλεως
Οι Αεροπρόσκοποι ανακάλυψαν τα μυστικά της λεσβιακής γης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μπλόκο σε πλαστές κάρτες ασύλου στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Συνελήφθησαν ένας 25χρονος και τέσσερις 16χρονοι – Τα πλαστά έγγραφα προορίζονταν, σύμφωνα με το Λιμενικό, για τη διαφυγή των ανηλίκων από τη Λέσβο
Μπλόκο σε πλαστές κάρτες ασύλου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο

Το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμε τρόφιμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και ενίσχυσε τη δράση «Σιτίζω» στην Καλλονή
Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»