× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενημερώθηκαν οι αλιείς για την επιχείρηση «Καθαρά δίχτυα‑ Ζωντανές θάλασσες»

Εκδήλωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2023

Ενημερώθηκαν οι αλιείς για την επιχείρηση «Καθαρά δίχτυα‑ Ζωντανές θάλασσες»
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στη Μυτιλήνη, η εκδήλωση ενημέρωσης ευαισθητοποίησης με θέμα «Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος- Ο ρόλος των αλιέων».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συμμετοχή του Τμήματος Αλιείας και είχε ως στόχο να ενημερωθούν οι επαγγελματίες αλιείς για την υλοποίηση του συστήματος συλλογής και διάθεσης των αλιευτικών απορριμμάτων Επιχείρηση «Καθαρά Δίχτυα- Ζωντανές Θάλασσες» που θα αναπτυχθεί πιλοτικά με την παρούσα πράξη στο νησί της Λέσβου .
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο Πανάγος Κουφέλος ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση της επιστημονικής υπευθύνου του έργου της Δρ. Χατζηαντωνίου Μαρίας μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σύστημα συλλογής και διάθεσης των θαλάσσιων απορριμμάτων και ειδικών αποβλήτων με τίτλο Επιχείρηση «Καθαρά Δίχτυα- Ζωντανές Θάλασσες», το οποίο θα αναπτυχθεί πιλοτικά σε 8 σημεία αλιευτικού ενδιαφέροντος στο νησί της Λέσβου. Στη συνέχεια ο κ.Σαρελάκος Γεώργιος εκ μέρους της AegeanRebreath παρουσίασε την εισήγηση του με τίτλο «Συνέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων και αλιευτικών εργαλείων εστιάζοντας στις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ των πιλοτικών σημείων ανακύκλωσης που θα δημιουργηθούν στην Λέσβο και της πρωτοβουλίας «Δίκτυο Μπλε Δήμων» της οποίας είναι συντονιστής η AegeanRebreath .
Τέλος, η κ. Νικητοπούλου Έλια εκ μέρους της εταιρείας BlueCycle με την εισήγηση της με τίτλο «Ο Αλιευτικός Εξοπλισμός στην κυκλική Οικονομία» παρουσίασε αναλυτικά την δυνατότητα αξιοποίησης και ανακύκλωσης των παροπλισμένων αλιευτικών εργαλείων ιδιαίτερα των διχτυών, για την παραγωγή νέων προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας .
Στην ανοιχτή συζήτηση –στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα σχετικά θέματα της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κος Πασπάτης Μιχάλης, o Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κος Γεώργιος Λαγουτάρης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΑΛ ΑΕ κος Αναστάσιος Περιμένης, επαγγελματίες αλιείς και εκπρόσωποι των σωματείων τους, εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιο-επιστημών Καθηγητής Κουτσούμπας Δρόσος, ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων κλπ.
Η πράξη «Ενέργειες Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης, Προστασίας, Παρακολούθησης & Βελτίωσης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Λέσβου» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 – 2020» , Τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADERμε φορέα υλοποίησης το Τμήμα Αλιείας Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τη συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος παρεμβαίνει στην εκπομπή του Ανθέων 99 με την Ανθή Παζιάνου σχολιάζοντας την αποκλειστική αποκάλυψη του «Ν» για την εισαγγελική παραγγελία
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο στόχαστρο οι αγρότες της Λέσβου για τον αποκλεισμό του λιμανιού Μυτιλήνης

Εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και αστυνομικές έρευνες για ταυτοποίηση των αγροτικών οχημάτων αντί για απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων