× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κανένα διαγνωστικό κέντρο στη Λέσβο για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Μόνο στο νοσοκομείο Μυτιλήνςη μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες που δικαιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/10/2023

Κανένα διαγνωστικό κέντρο στη Λέσβο για το  πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Δυστυχώς αν και τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, γράφονται και λέγονται πολλά για την αξία των έγκαιρων εξετάσεων διάγνωσης ενώ διαφημίζεται το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά», στη Λέσβο δεν υπάρχει ούτε ένα διαγνωστικό κέντρο εκτός του νοσοκομείου για να κάνουν οι δικαιούχες του προγράμματος δωρεάν εξετάσεις όπως προβλέπεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μοναδικό κέντρο που μπορούν να απευθυνθούν για την εξέταση αυτή χωρίς οικονομική επιβάρυνση είναι το Βοστάνειο νοσοκομείο το οποίο όπως αντιλαμβάνεται κανείς θα είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο αριθμό ραντεβού. 

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί πολλές φορές από το «Ν» και άλλα Μέσα Ενημέρωσης ωστόσο δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη και οι γυναίκες της Λέσβου εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ένα τόσο σημαντικό για την υγεία και την ζωή τους πρόγραμμα. 

Κατά τα άλλα σε σχετικό δελτίο τύπου το  Υπουργείο Υγείας καλεί τις γυναίκες να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους στην πλατφόρμα, ενώ ανακοινώνει και την διοργάνωση δράσεων σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας για την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται: 

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 είναι η πιο κρίσιμη αφού εκεί εμφανίζονται οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (32,7%). Οι γυναίκες που προλαμβάνουν να διαγνωστούν έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού έχουν πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία μετά την διάγνωση τους που φτάνει το 96%, σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες των οποίων η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο εκδήλωσης του καρκίνου και έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο 38%.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία σχεδιάστηκε και υλοποιείται το Πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες-δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια, διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών. Εξαιρούνται όσες γυναίκες έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών. Οι διαγνωστικές εξετάσεις και η κλινική εξέταση που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Υγείας ενώ οι δαπάνες της Δράσης βαραίνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τονίζεται ότι το κόστος για τις εξετάσεις είναι μηδενικό για τις δικαιούχους ενώ οι συμβεβλημένες μονάδες και ιατροί αποζημιώνονται απευθείας από το Πρόγραμμα.

Ήδη έχουν διενεργηθεί 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα πάνω από 15.000 γυναίκες, στις οποίες δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσουν έγκαιρα τη θεραπεία τους και να έχουν αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, οι Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας προχωρούν στη διοργάνωση ταυτόχρονων δράσεων ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Στα πλαίσια των δράσεων, επαγγελματίες υγείας των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ενημερώνουν τους επισκέπτες στην είσοδο των δομών αναφορικά με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ενώ αντίστοιχη ενημέρωση θα πραγματοποιείται και σε κεντρικά σημεία των πόλεων των περιοχών ευθύνης της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ταυτόχρονα καλούνται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να αναρτήσουν το ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό του προγράμματος στους ιστοτόπους τους και σε σημεία προβολής για το κοινό (π.χ. αίθουσες αναμονής, οθόνες ενημέρωσης κεντρικών σημείων κλπ) προς ενημέρωση όλων των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το είδος των παρεχόμενων εξετάσεων, τα συνεργαζόμενα κέντρα διενέργειας εξετάσεων και τη διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων μπορούν να αναζητηθούν στο https://mastografia.gov.gr/

Κλείσε το ραντεβού σου για μαστογραφία απλά, δωρεάν και γρήγορα». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη