× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η κατάσταση του αγροτικού τομέα σε πρώτο πλάνο

Ο Στρατής Νικολάου «δίνει τα φώτα του» για την αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου, την δακοκτονία, τη νέα ΚΑΠ, την ακρίβεια καθώς και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2024 για τους αγρότες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2023

Η κατάσταση του αγροτικού τομέα σε πρώτο πλάνο

Αναμφίβολα ένας από τους λίγους καλούς γνώστες της αγροτικής οικονομίας στη Λέσβο είναι ο Στρατής Νικολάου ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον Θράσο Αβραάμ και στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 fm.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O κ.Νικολάου, ο οποίος τυγχάνει πρώην υπεύθυνος του Αγροτικού Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε για το πρόσφατο κρούσμα ευλογιάς προβάτων που εντοπίστηκε στη Λέσβο αναφέροντας ότι «δεν χρειάζεται πανικός γιατί η επιζωτία της ευλογιάς δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν του 2017 όπου άργησε τότε πολύ να κινητοποιηθεί η Περιφέρεια γιατί η νόσος έγινε γνωστή με μεγάλη καθυστέρηση και αφού είχαν είδη δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης από διάφορα νεκρά ζώα που πετάχτηκαν σε χωματερές ή ρεματιές με αποτέλεσμα όταν ξεκίνησε ο έλεγχος η νόσος είχε ήδη εξαπλωθεί. Τώρα έχουμε μόνο ένα μεμονωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε εγκαίρως. Στο στάδιο αυτό πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και σχεδιάσει η Περιφέρεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι καλύτερα να προλαμβάνεις τις καταστάσεις παρά να τις θεραπεύεις». Ως προς τις αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις θανάτωσης ζώων η σχετική ΚΥΑ για φέτος το 2023.

Για τις ενισχύσεις ο κ.Νικολάου ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου. Το καθεστώς των πληρωμών όπως το ξέραμε αλλάζει εφ όσον έχει αλλάξει η δομή της νέας ΚΑΠ». Προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα δοθεί κάποιο ποσό τώρα κατ εκτίμηση για την Βασική ενίσχυση, ενώ ο υπολογισμός του ποσού της αύξησης ή της μείωσης της ενίσχυσης που απαιτείται για την πραγματοποίηση της σύγκλισης θα γίνει με την εκκαθάριση το νέο έτους, Εκτίμησή του επίσης είναι ότι πιο πιθανό με το νέο έτος να δοθεί και η αναδιανεμητική ενίσχυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί αυξάνεται η τιμή στο ελαιόλαδο;

Απαντώντας στην ερώτηση για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές πώλησης του ελαιολάδου ο κ.Νικολάου σημείωσε ότι «οφείλεται στην κλιματική κρίση και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας (αύξηση 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) με αποτέλεσμα οι παραγωγή της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου να είναι χαμηλές. Αυτή την στιγμή λείπουν από την αγορά ένα εκατομμύριο περίπου τόνοι ελαιολάδου γεγονός που θα κρατήσει ακόμα τις τιμές σε υψηλό επίπεδο. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να στραφούν σε άλλες λιπαρές ουσίες για την διατροφή τους όπως σπορέλαιο ή βούτυρα επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους αλλά και μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την κατανάλωση. Πρέπει το κράτος να πάρει μέτρα για την στήριξη του τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών».


Στη συνέχεια ο κ.Νικολάου παρουσίασε μια σειρά από μέτρα τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην μείωση της τιμής του ελαιολάδου που φθάνει στον καταναλωτή. Ως τέτοια μέτρα ενδεικτικά ανέφερε την καμπάνια προβολής των υγιεινών και θρεπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου αλλά και την σύνταξη κοστολογίου σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας από το χωράφι μέχρι το ράφι για να εντοπίζονται οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Επίσης την μείωση έως και μηδενισμό του ΦΠΑ όσο οι τιμές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο αλλά και την προώθηση του πυρηνελαίου με στόχο την χρησιμοποίησή του για τηγάνισμα και χρήση στα καταστήματα μαζικής εστίασης. Παράλληλα ο κ.Νικολάου πρότεινε, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση επενδύσεων για την προστασία των ελαιώνων από την κλιματική κρίση και τον σχεδιασμό Εθνικής κλαδικής πολιτικής για το λάδι προσαρμόζοντας σε αυτήν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακρίβεια και Ε.Ε.

Σε σχέση με την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά ο κ.Νικολάου τόνισε ότι «αυτή είναι διπλάσια του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ, ενώ διπλάσιο είναι και το εισόδημα που ξοδεύει ο Έλληνας καταναλωτής σε σχέση με ένας Ευρωπαίο αν και έχει μικρότερο μισθό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση ή την δυσκολία σωστής διατροφής του 23% περίπου των συμπατριωτών μας.Από μια έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου προκύπτει ότι το 2,6% του πληθωρισμού των τροφίμων οφείλεται στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και το 74% στην αύξηση των λιπασμάτων και ενέργειας. Επομένως αν η κυβέρνηση υιοθετήσει μέτρα για φτηνό γεωργικό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα και γενικά μείωση του κόστους παραγωγής η ακρίβεια σε ένα μεγάλο ποσοστό θα αντιμετωπιστεί. Στην χώρα μας η ακρίβεια είναι διπλάσια του μέσου όσου της ΕΕ γιατί έχουμε ολιγοπωλειακή οργάνωση της αγοράς. Άρα αν σπάσουν τα ολιγοπώλεια και γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στην αγορά, ένα μέρος της ακρίβειας θα αντιμετωπιστεί. Πάντως η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και ειδικά με την θέσπιση των καλαθιών καταναλωτή ενισχύει τις μεγάλες αλυσίδες και όχι τις μικρές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας».

Μάλιστα ο Στρατής Νικολάου πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ( ή και μηδενισμός όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας) για ανακούφιση των νοικοκυριών και μείωση της ακρίβειας. Η επαναφορά της πρότασης για πάγια θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου καθώς και η επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη αποζημίωσης τρεχουσών και μελλοντικών καταστροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δακοκτονία και αποτελεσματικότητα

Απαντώντας στην ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας ο κ.Νικολάου επεσήμανε ότι «πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της να γίνει νέος νόμος που να περιλαμβάνει τα νέα κλιματικά δεδομένα, τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες, να δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια ώστε να έχουν περισσότερη ευελιξία στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της εργασίας. Επί πλέον να γίνεται αυστηρός έλεγχος στους βιοκαλλιεργητές ως προς τις υποχρεώσεις τους σε θέματα φυτοπροστασίας».

Προϋπολογισμός 2024 και αγροτικός τομέας

Ερωτώμενος για το τι προβλέπει ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης για το 2024 όσον αφορά τον Αγροτικό τομέα ο κ.Νικολάου απάντησε ότι «το σχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού δεν βοηθά τον αγροτικό κόσμο γιατί προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων κατά 99 εκατομμύρια, αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,4 δις, δεν υπάρχει σ αυτόν καμία αναφορά για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για μείωση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, κλ.π) στις δημόσιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τους αγρότες, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών προβλέπει το αστείο ποσό των 300 εκατ. μόνο, για την επιδότηση του ΕΛΓΑ από το κράτος δεν γίνεται καμιά αναφορά, ενώ αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1000 ευρώ για όσους έχουν από ένα παιδί και πάνω».

Νέα ΚΑΠ και προβλήματα

Σε σχετική ερώτηση για την νέα ΚΑΠ ο κ.Νικολάου ανέφερε ότι «αυτή θα ανεβάσει το κόστος των τροφίμων γιατί η πράσινη γεωργία και κτηνοτροφία έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής ενώ η μείωση λιπασμάτων και φαρμάκων εκτιμάται ότι θα μειώσει την παραγωγή των τροφίμων κατά 15%, η οποία θα μεγαλώσει την ζήτηση».

Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο κ.Νικολάου εκτίμησε ότι «τους στόχους της η ΚΑΠ δεν πρόκειται να τους υλοποιήσει γιατί έχει ήδη μικρό προϋπολογισμό ο οποίος σχεδιάστηκε χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την υγειονομική κρίση, τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και την μεγάλη εκτίναξη του πληθωρισμού. Ήδη η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι λόγω του πληθωρισμού ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ έχει μειωθεί κατά 85 δις ευρώ από τα συνολικά 187 δις. Άρα ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να στηρίξει το πράσινο παραγωγικό μοντέλο, τα οικολογικά σχήματα είναι δύσκολο να τα εφαρμόσουν οι αγρότες και θα χαθούν ενισχύσεις. Αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν πάρα πολλοί αγρότες το επάγγελμά τους μειώνοντας κι άλλο την παραγωγή τροφίμων και θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ λείπει επίσης η στρατηγική στόχευση και η ειδική μέριμνα για τα νησιά».

Τέλος σε ερώτηση για τον αν θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο κ.Νικολάου απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της ενότητας του κόμματος αλλά στο πεδίο της Αριστερής φυσιογνωμίας και ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι ευθύνες για την προεκλογική ήττα ήταν συλλογικές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ράβε ξήλωνε με τα Οικολογικά Σχήματα

Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα σχέδια βελτίωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κομισιόν: Πτώση της κατανάλωσης και των εξαγωγών ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου ενθαρρύνουν την στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια αναφέρει η βραχυπρόθεση ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα του ελαιολάδου
ΑΓΡΟΤΕΣ

GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο

«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»
ΑΓΟΡΑ

Καλοκαιρινό ωράριο για τα καταστήματα της Μυτιλήνης

Ανοιχτά τρία απογεύματα την εβδομάδα έως τις 9 το βράδυ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο