× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Γράφει η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΟΓΓΟΛΙΔΟΥ, Aναπληρώτρια καθηγήτρια στη Μοριακη Γενετική, Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο

Δημοσίευση 25/10/2023

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο καλά μελετημένες και κοινώς διαγνωσμένες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, το 2020 7.772 καινούργιες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν στην Ελλάδα, αποτελώντας τη 2η πιο συχνή μορφή καρκίνου για τη χώρα μας για εκείνη τη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού, με τους πιο συνηθισμένους να είναι το διηθητικό καρκίνωμα του πόρου και το διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα. Κάθε τύπος έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ο καρκίνος του μαστού είναι σταδιακός από 0 έως IV, με το 0 να είναι μη επεμβατικό και το IV να υποδηλώνει προχωρημένη νόσο. Ο βαθμός του όγκου αξιολογείται επίσης για να προσδιοριστεί η επιθετικότητά του.

Η μαστογραφία και οι τακτικές αυτοεξετάσεις μαστών μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση. Ο καρκίνος του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι συχνά πιο θεραπεύσιμος και σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης. Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονική θεραπεία και στοχευμένες θεραπείες. Το συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο, το στάδιο και τα χαρακτηριστικά του καρκίνου.

Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι μεταλλάξεις σε γονίδια όπως τα BRCA1 και BRCA2 συνδέονται έντονα με αυξημένο κίνδυνο. Επιπλέον, άλλες γενετικές παραλλαγές έχουν εντοπιστεί μέσω έρευνας. Οι ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών καρκίνων του μαστού. Η κατάσταση του ορμονικού υποδοχέα (ER και PR) χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση των αποφάσεων θεραπείας. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας επιθετικός υποτύπος που στερείται ορμονικών υποδοχέων και υπερέκφρασης HER2. Οι αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου, όπως το pembrolizumab και το atezolizumab, μελετήθηκαν σε κλινικές δοκιμές. Ορισμένες δοκιμές έδειξαν πολλά υποσχόμενη αύξηση των ποσοστών απόκρισης και της συνολικής επιβίωσης. Έρευνα επίσης πρότεινε ότι η παρουσία λεμφοκυττάρων που διεισδύουν στον όγκο (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) στο μικροπεριβάλλον του όγκου σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους υποτύπους καρκίνου του μαστού. Συνδυασμοί ανοσοθεραπείας με άλλες θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες, διερευνούνται για την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας, με υποσχόμενα αποτελέσματα, εστιάζοντας στις στοχευμένες θεραπείες και την εξατομικευμένη ιατρική για τον καρκίνο του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές του καρκίνου του μαστού αναγνωρίζονται ως κρίσιμα συστατικά της φροντίδας. Ομάδες υποστήριξης, συμβουλευτικά προγράμματα και προγράμματα επιβίωσης είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία. Στο νησι μας, ο Συλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου (Ερμού 229, Μυτιλήνη, τηλ. 22510 54754) οργανώνει πολλαπλές και διαφόρων ειδών δράσεις για τη στήριξη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο.

Οι οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού διαφέρουν ανά χώρα και οργανισμό, αλλά συνιστώνται τακτικές μαστογραφίες και κλινικές εξετάσεις μαστού για έγκαιρη ανίχνευση. Διαφοροί τρόποι πρόληψης έχουν προταθεί όπως η διατήρηση υγιούς βάρους, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης. Καθώς όμως ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να αποτελεί το 12% όλων των καρκινων (το υψηλότερο ή από τα υψηλότερα ποσοστά, ανάλογα με τη χώρα και τη χρονιά), η έγκυρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία αποτελούν το καλύτερο όπλο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση