× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όλο και περισσότεροι νέοι μπαίνουν στο Σύλλογο των Μυτιληνιών στο Τορόντο»

Ο πρώην πρόεδρος του Παλλεσβιακού Συλλόγου Τζώρτζης Μολυβιάτης μας μεταφέρει τον παλμό της ομογένειας από τον μακρινό Καναδά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2023

«Όλο και περισσότεροι νέοι μπαίνουν στο Σύλλογο των Μυτιληνιών στο Τορόντο»

Στη  στροφή των νεότερων σε ηλικία Λέσβιων  ομογενών στο Τορόντο του Καναδά, στα ζητήματα που αφορούν στην δραστηριότητα και στην διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων μέσα από τους συλλόγους του Βορείου Αιγαίου,  αναφέρθηκε ο κ. Τζώρτζης Μολυβιάτης πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων στο Τορόντο, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μολυβιάτης αναφερόμενος στο Σύλλογο των Μυτιληνιών ο οποίος μέχρι πρότινος λειτουργούσε κυρίως με άτομα μεγάλης ηλικίας και ελάχιστη συμμετοχή νέων ανθρώπων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο άλλαξε εντελώς το κλίμα και ξεκίνησε η δραστηριοποίηση πολλών νέων οι οποίοι εκλέχθηκαν και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Συνολικά στον Καναδά διαμένουν μόνιμα περίπου 350.000 Έλληνες, σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη ενώ μόνο στο Τορόντο διαμένουν 152.000 άτομα και από αυτούς οι 750 είναι Λέσβιοι. Σε ολόκληρο τον Καναδά διαμένουν περίπου 3.000 Λέσβιοι.   

Αναφερόμενος στην παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη μακρινή χώρα της Βόρειας Αμερικής, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληνιών του Τορόντο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι που ήρθαν τις προηγούμενες δεκαετίες ως μετανάστες στη χώρα με την προοπτική της προσωρινής παραμονής, τελικά παρέμειναν εκεί, έκαναν  οικογένεια και γενικά έστησαν τη ζωή τους προσαρμοζόμενοι απόλυτα στο κοινωνικό μοντέλο του Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και σήμερα ωστόσο εξακολουθούν να μεταναστεύουν στον Καναδά Λέσβιοι οι οποίοι όπως σημειώνει ο κ. Μολυβιάτης αναζητούν μια καλύτερη ζωή και ίσως εργασία με καλύτερες αποδοχές. «Τα προηγούμενα χρόνια δεχόμουν αρκετά τηλεφωνήματα από νέους ανθρώπους που ερχόταν να με βρουν για να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη από το σύλλογο έως ότου τακτοποιηθούν στην καινούργια χώρα. Οι περισσότεροι μου έλεγαν ότι έχουν πτυχία και αναζητούν δουλειά σε αυτό το αντικείμενο. Τους εξηγούσα πως είναι οι διαδικασίες και τι πρέπει να κάνουν. Φέτος ωστόσο παρατήρησα ότι δέχθηκα πολύ λιγότερα τηλεφωνήματα από νέους συμπολίτες μας, δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα πλέον στην Ελλάδα ή έχουν στραφεί σε άλλες χώρες, ωστόσο μου έκανε εντύπωση και το καταθέτω ως γεγονός».

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρας μας  και τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι οι Έλληνες και οι Λέσβιοι  του Καναδά, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις παίρνοντας ωστόσο τις σχετικές αποστάσεις με δεδομένο ότι ζούνε μακριά και δεν μπορούν να έχουν εικόνα για τα πραγματικά γεγονότα. «Πολλοί Λέσβιοι πρώτης γενιάς μετανάστες που ήρθαν τώρα το καλοκαίρι για να κάνουν διακοπές ψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με δεδομένο ότι διατηρούν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της χώρας μας. Γενικά στον Καναδά η αντιμετώπιση της πολιτικής είναι εντελώς διαφορετική. Ο κόσμος σκέφτεται με τελείως διαφορετικό τρόπο και το ενδιαφέρον είναι σε διαφορετικό επίπεδο. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι εκλογές δεν γίνονται Κυριακή όπως στην Ελλάδα ούτε αποτελούν πρώτο θέμα στις ειδήσεις και στα κανάλια για μήνες και εβδομάδες. Είναι μια σεβαστή σημαντική δημοκρατική διαδικασία αλλά από εκεί και πέρα οι πολίτες δεν ασχολούνται με κόμματα και παρατάξεις όπως στη χώρα μας».

Ο ίδιος πάντως όπως ομολογεί υπήρξε ενεργός πολιτικά τις προηγούμενες δεκαετίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα διατηρούσε προσωπική σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου, τον αείμνηστο Ανδρέα αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος έζησε για αρκετά χρόνια στον Καναδά.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έδωσαν χαρά στα παιδιά της Κυψέλης

Επίσκεψη του Σμήνους Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ΜΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Κυψέλη