× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ AegeanDocs

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του, Κώστα Σπυρόπουλο για το αφιέρωμα στον Λάκη Παπαστάθη και τις εμβόλιμες παραγωγές για τη Γάζα

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/10/2023

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ AegeanDocs

Την αυλαία του ανοίγει σήμερα Τρίτη το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου με προβολές ταινιών καθημερινά από τις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. To AegeanDocs όπως κάθε χρόνο ανοίγει τα πανιά του στο Αιγαιο με ειδικές προβολές στην Ικαρία και στους Φούρνους, και εντός της Λέσβου, τόσο στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όσο και στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη φετινή διοργάνωση, τις παραγωγές και τις εκπλήξεις που περιμένουν τους φίλους της «τέχνης της τεκμηρίωσης», του ντοκιμαντέρ μιλήσαμε με τον εμπνευστή και ιδρυτή του Φεστιβάλ, δημοσιογράφο, Κώστα Σπυρόπουλο στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm. Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα προβολών σε Λέσβο, Λήμνο, Αη Στράτη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Οινούσσες, Φούρνους και Ψαρά.

Ο κ. Σπυρόπουλος έχοντας ασχοληθεί δημοσιογραφικά με τη Μέση Ανατολή, παρά την ανακοίνωση του προγράμματος και σε συνεννόηση με την επιτροπή του Φεστιβάλ ενέταξαν αφιέρωμα για την Παλαιστίνη με αξιόλογες παραγωγές και συζητήσεις. Θυμίζουμε ότι το φετινό 11ο AegeanDocs είναι αφιερωμένο στον Λάκη Παπαστάθη με έξι ταινίες του. Επίσης θα δούμε παραγωγές για νεότερες και μεγαλύτερες ηλικίες, ταινίες τον νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Καθηγητή της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Και όλες τις ταινίες θα τις απολαύσουμε, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τι μας είπε ο Κώστας Σπυρόπουλος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aνακοίνωση του AegeanDocs για τις εμβόλιμες ταινίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτάκτως απόψε στις 9.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

«Επί ένδεκα χρόνια το AegeanDocs επιδίωξε να λειτουργεί αφενός ως ένα πέλαγος πολιτισμού που ενώνει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και αφετέρου να προσφέρει ένα βήμα διαλόγου στην πολλαπλώς ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ειδικά για την αντιπαλότητα και συχνά πυκνά αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης, το Φεστιβάλ μας φιλοξένησε δημιουργούς από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την εγκλωβισμένη Γάζα, οι οποίοι πρόσφεραν τη δική τους αλήθεια, μακριά από την προπαγάνδα κάθε πλευράς.

Στην 11η διοργάνωση, το πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο τυπογραφείο στις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως για την οργανωτική επιτροπή ήταν αδιανόητο να μείνουμε απαθείς σε ό,τι φρικτό συνέβη και σε όσα επαπειλούνται. Γι’ αυτούς τους λόγους προσθέτουμε δυο ταινίες τεκμηρίωσης:
1) «Πέντε Σπασμένες Κάμερες» του παλαιστίνιου Guy Davidi και του Ισραηλινού Εmad Bournat, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ.
Προβολή: Παρασκευή 20/10 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
2) «H Γάζα Καλεί» της Παλαιστίνιας Νahed Awwad όπου περιγράφει το διπλό βραχνά των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Προβολή: Παρασκευή 17/10 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές, τις οποίες είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε από τα πρώτα τους βήματα στα εργαστήρια του StoryDoc στην Παλαιστίνη και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους δημιουργούς στην Ελλάδα.

Οι δυο έκτακτες συμμετοχές συνυπάρχουν στο πρόγραμμα με την ταινία Savoy, του Ισραηλινού Zohar Wangerγια την ιστορία της Κοτσάβα Λεβί που έπαιξε τον ρόλο της διαμεσολαβήτριας ανάμεσα στους αντάρτες και τον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της ομηρίας της στο ξενοδοχείο Σαβόι στο Τελ Αβίβ εκείνη την τρομακτική νύκτα του 1975.

Ας προσευχηθούμε για την Ειρήνη ο καθένας στο Θεό του και όλοι μαζί στη συνείδησή μας.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ