× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προβολές του 11ου AegeanDocs στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οργανώνει, δύο ειδικές προβολές, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2023

Προβολές του 11ου AegeanDocs στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσιο του 11ουΔιεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs (17-22/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οργανώνει, δύο ειδικές προβολές, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

18:00- Αναζητώντας τη Χρυσούλα Ροδάκη (Searching for Rodakis| Διάρκεια: 57’)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκηνοθεσία: Κερέμ Σογιλμάζ| Δανία, 2023

Μια επιτύμβια στήλη, που βρέθηκε το 2017 στο πατρικό σπίτι του σκηνοθέτη σε ένα χωριό της Τουρκίας, αποκαλύπτει μια ξεχασμένη ιστορία από το 1923, την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ανάγλυφη ελληνική επιγραφή κάνει λόγο για μια γυναίκα, τη Χρυσούλα Ροδάκη, που πέθανε το 1887. Και κάπως έτσι ο σκηνοθέτης ξεκινά την αναζήτηση των απογόνων της σε ιστορικά αρχεία αλλά και συνομιλώντας με ηλικιωμένους ντόπιους, προκειμένου να εντοπίσει τους Έλληνες συγγενείς της και να ανακαλύψει την ιστορία της. Έτσι, η επιτύμβια στήλη μετατρέπεται σε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, σε μια ταινία που έχει τη δύναμη να επανασυνδέσει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Η προβολή οργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση «1922», που παρουσιάζεται έως τις 17 Ιουνίου 2024 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

19:00-To Σπίτι με τις Ροδιές (Διάρκεια: 33’)

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βαχλιώτη, Παναγιώτης Κλειδαράς | Ελλάδα, 2022

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τυχαία συνάντηση των δημιουργών με την εγγονή του Λέσβιου συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη και η ανακάλυψη ενός θησαυρού από κείμενα, ηχογραφήσεις και σπάνια φιλμ super8 οδήγησε στη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του, η εγγονή του, φύλακας της πνευματικής κληρονομιάς του,μοιράζεται τις πιο μύχιες σκέψεις του ανθρώπου - δημιουργού.

 

*Στις 18, 19 και 20/10 (ώρα 10:00) θα πραγματοποιηθούν, κατόπιν κρατήσεων στο τηλέφωνο 22530 32300, προβολές του ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά «Τέλος Χρόνου» (Ελλάδα, 2022, 77’), για σχολικές ομάδες Λυκείου.

Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς τεσσάρων μαθητών λυκείου, της Σοφίας, του Λορντ, του Αλέξανδρου και του Νίκου που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους στο σχολείο. Ενώ αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων, η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου. Γυρισμένο κατά τη διάρκεια δύο χρόνων, το «Τέλος Χρόνου» είναι ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης. Η κάμερα παρακολουθεί τα παιδιά να ζουν, να μαθαίνουν, να απογοητεύονται αλλά και να ελπίζουν ότι θα βρουν τη θέση τους στα κοινά, μέσα από ένα τραγούδι, μια φιλία ή έναν έρωτα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022 και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Βραδιά ηλεκτρονικού ήχου από τη SYNTHESIS στη Λέσβο

Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες ενώνουν δυνάμεις σε ένα ιδιαίτερο club event στη Σκάλα Ερεσού
ΒΙΒΛΙΟ

Μαρία Βρανά‑Παπάλα, Σαπφώ: Λόγος και ποίηση

Γράφει ο Δημήτρης Κωστούλας, φιλόλογος, μουσικός ερευνητής*
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρια ψηφιδωτού για μαθητές στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου με την καθοδήγηση του Mees Hehenkamp και της Γιούλας Κουτσουμπού
ΧΩΡΙΑ

Νέα χρονιά, με εντονη πολιτιστική δράση για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου έκοψε την πίτα του την ημέρα των Θεοφανίων
ΒΙΒΛΙΟ

Μυστική Βελγική και Tree Stitch ραφή από την tortuguita

Δείτε εδώ το πρόγραμμα εργαστηριών βιβλιοδεσίας του Ιανουαρίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

30 χρόνια φωτογραφίας μόδας σε μία έκθεση στη Λέσβο

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του Bill Georgoussis
ΘΕΑΤΡΟ

Η γέννηση ενός φασίστα έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το συγκλονιστικό μονόδραμα του Νίκου Κούνδουρου ανεβαίνει τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ
ΘΕΑΤΡΟ

«Η Ευθαλία του Γαλατά» στη Λέσβο

Η θεατρική μεταφορά του έργου του Θωμά Κοροβίνη με τη Νικολέττα Βλαβιανού σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Δύο υποτροφίες από το aRtοποιώ για τη νέα χρονιά

Στη μνήμη της Αργυρώς Καραγκίκα και του αγαπημένου Μπωντλαίρ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι «Αστεγοι» επιστρέφουν με τα «Ορφανά» του Dennis Kelly

Δύο ακόμη παραστάσεις ενός σκληρού, σύγχρονου κοινωνικού θρίλερ στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αναβολή της συναυλίας με τους TRIO MOUSIKANTI στο Κτήμα Οινοφόρος

Θα ανακοινωθεί σύντομα νέα ημερομηνία