× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πτώση των Ελληνικών εξαγωγών στο 8μηνο

Αυξήθηκε κατά 107% η αξία των εξαγωγών λιπαρών ουσιών και ελαίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2023

Πτώση των Ελληνικών εξαγωγών στο 8μηνο
' χρόνος ανάγνωσης

Με τους κλάδους των τροφίμων, των λιπών και των ελαίων να διατηρούν το θετικό πρόσημο, αλλά με τη γενικότερη εικόνα να είναι πτωτική, έκλεισε για τις ελληνικές εξαγωγές το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023.


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7% στο οκτάμηνο, πιεζόμενες και από τη σημαντική πτώση του Αυγούστου, κατά 24,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.


Αναλυτικότερα, στο οκτάμηνο οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 35,8 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (-5,7%), ενώ μειωμένες κατά 10,2% ήταν οι εισαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 53,8 δισ., με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να υποχωρήσει κατά 16,8% σε σχέση με πέρυσι. Χωρίς τα πετρελαιοειδή πάντως, οι εξαγωγές του οκταμήνου ήταν ενισχυμένες κατά 2,4% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 23,45 δισ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% και διαμορφώθηκαν σε 39,76 δισ. Μειωμένο κατά 7% ήταν το εμπορικό έλλειμμα, που συρρικνώθηκε στο επίπεδο των 16,31 δισ. ευρώ.


Σε κλαδικό επίπεδο, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν τα τρόφιμα (9,8%), τα χημικά (1,9%), τα μηχανήματα και οχήματα (8,4%), τα λίπη και έλαια (107,1%), τα ποτά και καπνά (26,3%), ενώ αντίθετα, πτώση κατεγράφη στα βιομηχανικά προϊόντα (-9,8%), τις πρώτες ύλες (-9,2%) και τα μη ταξινομημένα προϊόντα (-16,9%).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα γίνονται στο Πλωμάρι

Αναφορά κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου υιοθετώντας τις καταγγελίες του Συλλόγου «Αλκαίος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η 4η διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο

Από 18 Σεπτεμβρίου οι ψεκασμοί σε περιοχές με καρποφορία και αυξημένες συλλήψεις εντόμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.