× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία περί τέχνης για μικρούς και μεγάλους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 7/10/2023

Βιβλία περί τέχνης για μικρούς και μεγάλους

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ Ζώντας μόνο για την τέχνη, της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ, εικόνες Studded Betrayal, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, για παιδιά από 8 ετών. Ένα υπέροχο βιβλίο για να γνωρίσουν τα παιδιά την μεγάλη και τρανή διεθνούς φήμης ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Κάλλας, το έργο και την ζωή της! Την καλλιτέχνη αλλά και την γυναίκα, τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο! Αν αγαπάτε την μουσική, και ειδικά την όπερα, πρέπει να το διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας! Δίνει τροφή για γνώση και συζητήσεις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η Σεσίλια Σοφία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή στο κοινό ως Μαρία Κάλλας, υπήρξε αναμφίβολα η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα. Παιδί μεταναστών, ξεκίνησε το μακρινό της ταξίδι από τη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε, για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από εδώ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο βαδίζοντας στα μαγικά μονοπάτια της μουσικής, έχοντας πάντα στην καρδιά της την αγάπη και το πάθος για το τραγούδι. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μιλούν γι’ αυτήν σε ολόκληρο τον κόσμο με θαυμασμό. Κάθε της εμφάνιση ήταν μεγάλο πολιτισμικό γεγονός. Ωστόσο, η ζωή της υπήρξε ταραγμένη.

Ακολουθήστε μαζί μας στο βιβλίο αυτό τα βήματα της Μαρίας Κάλλας. Θα περπατήσουμε στα μονοπάτια του έργου μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας και ενός ευαίσθητου ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Susie Hodge, αυτό το βιβλίο το λάτρεψα! Είναι μικρό αλλά θαυματουργό έχω να πω! Πολύ καλογραμμένο, η ποιότητα του, εξαιρετική, το μέγεθός του ιδανικό για να το παίρνεις εύκολα μαζί σου! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σε μετάφραση του Αντρέα Παππά! Αναζητήστε το και αποκτήστε το!

Περιγραφή: Ένας σύντομος οδηγός: κινήματα, έργα, θέματα και τεχνικές
Το Μικρό βιβλίο της τέχνης είναι μια καινοτόμα εισαγωγή στην τέχνη. Γραμμένο σε απλή γλώσσα, το βιβλίο προσεγγίζει 50 έργα κομβικής σημασίας για την ιστορία της τέχνης, από τις βραχογραφίες του Λασκό έως τα εικαστικά χάπενινγκ της εποχής μας, συνδέοντάς τα με τα πιο σημαντικά θέματα και κινήματα, αλλά και με τις πιο σημαντικές περιόδους και τεχνικές.
Ευσύνοπτο, εύχρηστο, με πλούσια εικονογράφηση, το βιβλίο εξηγεί το πότε, το πώς και το γιατί των αλλαγών και εξελίξεων στην τέχνη, εστιάζοντας συγχρόνως στους πρωταγωνιστές, στο περιεχόμενο και στη σημασία αυτών των αλλαγών. Όροι σχετικοί με την ιστορία της τέχνης, είτε αυτοί συνδέονται με κινήματα είτε με τεχνικές, φωτίζονται με τρόπο που να επιτρέπει στον αναγνώστη να προσεγγίζει ευκολότερα τα έργα τέχνης όλων των εποχών, και κυρίως να τα απολαμβάνει.

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ…ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 50 Ιστορίες από όλο τον κόσμο, διασκευασμένα από την Άντζελα Μακάλιστερ, εικονογραφημένο από την Μανταλίνα Αντρονικ, μεταφρασμένα από την Ιωάννα Μπαμπέτα,, το σκληρόδετο και πλούσιο σε ιστορίες και εικόνες αυτό βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Η τέχνη των παραμυθιών είναι σπουδαία, εδώ διαβάζουμε παραμύθια από όλο τον κόσμο, παραμύθια τρομακτικά και σκληρά, γλυκύτερα γραμμένα, σύντομα και περιεκτικά, για τα παιδιά που δεν αρκούνται σε μια ιστορία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ταξιδέψτε σε όλες τις χώρες και συναντήστε το Μπουνίπ σε μια λίμνη, τη Βασιλίσσα την Όμορφη στο δάσος και τη Θαλάσσια νύμφη στον ωκεανό. Κουλουριαστείτε δίπλα στη φωτιά για να διαβάσετε τα Χάνσελ και Γκρέτελ, Ταμ Λιν, Η Κόρη στην Παγόδα,Ο Σιδεράς και ο Δαίμονας. Τα παραμύθια σε αυτό το όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο έχουν ειπωθεί με τρόπο κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 5+ ετών.

Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ, από την εκ Σκουτάρου Λέσβου ορμώμενη Στέλλα Πετρίδου! Αγαπά την ποίηση και τον ποιητικό λόγο, ( έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές), και περνά στο πρώτο της παραμύθι έμμετρο λίμερικ.

(Λιμερίκι ονομάζεται ένα είδος ποίησης, με χαρακτηριστική, σύντομη, χιουμοριστική σύσταση μίας στροφής πέντε στίχων και ομοιοκαταληξία. Τα ποιήματα του είδους λιμερίκι διηγούνται μια σύντομη ιστορία, και καταλήγουν συνήθως σε ένα ανέκδοτο. Η ιστορία των λιμερικιών ξεκινάει στην Αγγλία του 1820, αν και σύμφωνα με τον Θωμά Ακινάτη ήταν διαδεδομένα από τον μεσαίωνα.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εύκολο είδος δεν το λες! Μάλλον δύσκολη τέχνη και τεχνική τη λέω!
Καταθέτω τις σκέψεις μου μετά την ανάγνωση τούτου του βιβλίου, που ο καθένας μπορεί να το δει με την δική του ματιά και να δώσει τις δικές του προεκτάσεις, όπως συμβαίνει με όλα τα παραμύθια που πραγματικά έχουν κάτι να μας πουν!

Όλοι θέλουμε ζωή να ζήσουμε παραμυθένια! Τα θέλουμε όλα! Μα αν συνειδητοποιήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε με αυτά που έχουμε στην πραγματική ζωή μας, που τα θεωρούμε δεδομένα μα για πολύ κόσμο δεν είναι, και αν τα εκτιμούσαμε θα ήμασταν πραγματικά ευτυχισμένοι!

'’Βασίλισσες και Βασιλιάδες’’ είμαστε και δεν το ξέρουμε! Μέχρι να συμβεί κάτι, έστω και στο όνειρο μας, σε εφιάλτη μας, για να το κατανοήσουμε! Όπως συνέβη στο παραμύθι-ιστορία για μεγάλα παιδιά και για μεγάλους θα έλεγα, έτσι το εξέλαβα εγώ, το κείμενο της συντοπίτισσας μας Στέλλας Πετρίδου, Μια φορά κι έναν καιρό… Την οποία εκτιμώ και θαυμάζω για το πόσα πολλά καταφέρνει, μα και για το πλούσιο έργο της παρότι είναι μια νέα γυναίκα, μητέρα, επαγγελματίας με καριέρα, δραστήρια και με μέλλον στο χώρο των γραμμάτων και τον τεχνών! Καλοτάξιδο να είναι το νέο της βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ.

Περιγραφή: Το παραμύθι μας μόλις ξεκινά κι είναι έτοιμο να μας ταξιδέψει στον αλλοπρόσαλλο κόσμο μιας απροσάρμοστης, απόμακρης, εκνευριστικής κι υπερβολικά φαντασμένης κυρίας. Άραγε, να ’ταν τυχαίο που την έλεγαν κυρία Φαντασμένου;
Μικροί – μεγάλοι,
λάβετε θέση!
Το παραμύθι μας μόλις ξεκινά
κι είναι έτοιμο να μας ταξιδέψει
στον αλλοπρόσαλλο κόσμο
μιας απροσάρμοστης,
απόμακρης, εκνευριστικής
κι υπερβολικά
φαντασμένης κυρίας.
Άραγε, να ’ταν τυχαίο
που την έλεγαν
κυρία Φαντασμένου;
Η ιστορία μας αρχίζει
κάπως έτσι:
«Μια φορά κι έναν καιρό, σαν παραμύθι,
μες στ’ ασήμαντα και φτωχικά τα πλήθη,
ζούσε σ’ όνειρο δικό της μια κυρία
που ’χε πείσμα να γραφτεί στην ιστορία,
τσακωμένη καθώς ήταν με τη λήθη…»

*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών