× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλάζει τις τραπεζικές συναλλαγές η υπηρεσία IRIS

Επανάσταση στις συναλλαγές για καταναλωτές, επιχειρήσεις και Δημόσιο φέρνει η υπηρεσία IRIS με απευθείας άμεσες πληρωμές δια μέσου τραπεζικών λογαριασμών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2023

Αλλάζει τις τραπεζικές συναλλαγές η υπηρεσία IRIS

Επανάσταση στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές φέρνει το IRIS, η τραπεζική υπηρεσία που με απευθείας άμεσες πληρωμές από λογαριασμό σε λογαριασμό επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα δωρεάν, να πληρώνουν λογαριασμούς (συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς το δημόσιο) και στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές γρήγορα, εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια!

Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει ενεργοποιήσει κάποια - κάποιος την υπηρεσία IRIS μέσω του mobile app της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται κάτι που γίνεται σε δευτερόλεπτα. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS είναι δωρεάν ενώ δεν υπάρχει κάποια άλλη συνδρομή για την χρήση της υπηρεσίας.

Πρόκειται για την υπηρεσία που επαίνεσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και στην οποία έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη κυβερνητικά στελέχη ως αντίδοτο στην κριτική που διατυπώνεται για τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία IRIS παρέχεται από την ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα που ιδρύθηκε το 1989 και μέτοχοί της είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Παγκρήρια, Citibank, Attica Bank, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Viva Bank, Τράπεζα Χανίων και epay.
Δωρεάν μεταφορές έως 500 ευρώ καθημερινά



Μέσω της υπηρεσίας IRIS μπορεί κάθε άτομο να μεταφέρει σε άλλους ποσά έως 500 ευρώ καθημερινά χωρίς καμία χρέωση ή προμήθεια πληκτρολογώντας, μέσω του mobile banking της τράπεζάς του, τον αριθμό τηλεφώνου ή το ΑΦΜ του ατόμου που θέλουν να πιστωθούν χρήματα.

Αν για παράδειγμα ένας φοιτητής θέλει 400 ευρώ από τους γονείς του για να πληρώσει το ενοίκιο, αρκεί ο γονιός να πληκτρολογήσει στο mobile app το κινητό του παιδιού του και το ποσό στιγμιαία μεταφέρεται στο λογαριασμό του παιδιού. Ή αν κάποιος θέλει να πληρώσει τα κοινόχρηστα στο διαχειριστή της πολυκατοικίας μπορεί να το κάνει απλά πληκτρολογώντας το κινητό του διαχειριστή. Ή ακόμα και αν μια παρέα φίλων βγει να διασκεδάσει σε ένα εστιατόρια μπορεί ο ένας να πληρώσει το λογαριασμό και οι άλλοι μέσω IRIS να του μεταφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Με λίγα λόγια μπορεί ο καθένας και η καθεμία να μετακινούν ποσό έως 500 ευρώ ημερησίως ή 15.000 ευρώ μηνιαίως για να διεκπεραιώνουν συναλλαγές χωρίς να επιβαρύνονται με την παραμικρή προμήθεια.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός ελαχίστων δευτερολέπτων ενώ ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των άμεσων πληρωμών ολοκληρώνονται σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Πληρωμές στο δημόσιο

Εδώ και λίγους μήνες η υπηρεσία IRIS έχει επεκταθεί και σε πληρωμές προς το Δημόσιο. Πλέον οι πολίτες μπορούν μέσω IRIS, από το mobile banking των τραπεζών, να πληρώνουν σε πραγματικό χρόνο τις υποχρεώσεις τους μέσω IRIS με κωδικό RF/QR. Σημειώνεται ότι με τη δημιουργία QR Code η πληρωμή μπορεί να γίνει αυτόματα με το σκανάρισμα του κωδικού από το κινητό, χωρίς καμία άλλη ενέργεια.

Μεγάλο πλεονέκτημα της πληρωμής μέσω IRIS είναι ότι δεν υπάρχει όριο συναλλαγών όπως σε μια cash cart επιτρέποντας και την πληρωμή φόρων ακόμα και αν το είναι μεγάλο.

Επιπλέον επειδή η πληρωμή γίνεται σε πραγματικό χρόνο τα συστήματα της ΑΑΔΕ «βλέπουν» αμέσως την πληρωμή δίνοντας τη δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης φορολογικής ενημερότητας αμέσως μετά την πληρωμή της βεβαιωμένης οφειλής.



Σημειώνεται ότι πληρωμές με κωδικό (RF/QR) οι καταναλωτές μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά, κωδικό πληρωμής χρησιμοποιούν εκτός από τις φορολογικές αρχές για πληρωμή φόρων (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, βεβαιωμένες οφειλές κ.α. ), φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας, ασφαλιστικές, φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, εμπορίας αυτοκινήτων, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες εμπορίας ειδών ένδυσης και καλλυντικών κ.ά.



Σημειώνεται ότι η ομπρέλα προϊόντων IRIS περιλαμβάνει τρία επιμέρους προϊόντα:

    συναλλαγές P2P, δηλαδή συναλλαγές μέσω φυσικών προσώπων,

    συναλλαγές P2B, δηλαδή πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων

    συναλλαγές eCommerce, πληρωμές αγορών προϊόντων, υπηρεσιών, φόρων κ.α.

Το 86% των 2,2 εκατ. συναλλαγών που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο μέσω IRIS payments αφορούσαν συναλλαγές P2P, δηλαδή μεταφορές χρημάτων μεταξύ ατόμων.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ