× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και οι γιατροί του ΕΣΥ στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης

Ανακοίνωση από την Ένωση Γιατρώνπου εργάζονται στις δημόσιες δομές υγείας της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2023

Και οι γιατροί του ΕΣΥ στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης
φωτογραφία αρχείου

Στην αυριανή 24ωρη απεργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  συμμετέχει και η Ένωση γιατρών του ΕΣΥ στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι την ώρα που οι συμπολίτες μας στον κάμπο της Θεσσαλίας δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για εργασία 13 ωρών προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να τρέξουν τις «πράσινες μπίζνες».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στον Θεσσαλικό κάμπο και στην Μαγνησία δίνουν μάχη μαζί με σωματεία, μαζικούς φορείς, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συλλογικότητες, απλούς ανθρώπους εθελοντές να επιβιώσουν και να ξελασπώσουν.... Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή, αγανάκτηση, θλίψη που τους άφησαν να βουλιάξουν λόγω κόστους, παρόλο που γνώριζαν τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί όπως κυνικά ομολογούν η ΕΕ και οι οργανισμοί της «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία» και ότι μπορεί να «φαίνεται άδικο αλλά το δίκιο δεν είναι παράμετρος της ανάλυσης κόστους οφέλους»!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας! Γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος. Αντί να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κράτος να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς που βιώνουν για μία ακόμα φορά την πλήρη εγκατάλειψη, φέρνουν νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης

βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω, νομιμοποιώντας την διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. «Ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει την εντατικοποίηση.

Το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν είναι καινούργια εξέλιξη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί το ξέρουμε. Ήδη εδώ και 15 χρόνια αγωνιζόμαστε για σταθερό πρωινό ανθρώπινο ωράριο (5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο) και το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία ενάντια σε όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις που προωθούν την εφημεριακή υπερεξόντωση με διάφορα «τερτίπια» πανομοιότυπα με αυτά του νέου νομοσχέδιου: τεχνητή κατάργηση διαχωρισμού τακτικού με υπερωριακό χρόνο εργασίας, τεχνητή κατάτμηση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό». Με δυο λόγια το νέο νομοσχέδιο θέλει να καθιερώσει για όλους τους εργαζόμενους αυτό ακριβώς που όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πετύχουν ενάντια στους γιατρούς εδώ και 15 χρόνια: να διαχωρίσει το χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, να υπολογίζει διαφορετικά, με τεχνάσματα, το χρόνο εργασίας με σκοπό την περαιτέρω εκμετάλλευση των γιατρών.

Αλλά όχι μόνο αυτό: σήμερα, λένε στους εργαζόμενους: Αν θέλεις περισσότερα χρήματα για να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου, απελευθερώσου από «αγκυλώσεις» τύπου 8ωρου, δικαιωμάτων κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο λένε και σε εμάς, τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Δε σας δίνουμε αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά έχετε τη “δυνατότητα” να κάνετε ιδιωτικό επάγγελμα αρμέγοντας τις τσέπες των ασθενών, νόμιμα πια. Για να ζήσουμε καλύτερα εμείς δηλαδή πρέπει να βλέπουμε τους ασθενείς ως κινούμενες τσέπες...

Οι ανατροπές που φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα μας αφορούν όλους!

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου.

Αμφιβάλλει κανένας ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας θα είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας, δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού;

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της απεχθάνονται τα συγκροτημένα δικαιώματα, δεν θέλουν οργάνωση, συλλογική δράση. Γνωρίζουν ότι η αντιλαϊκή τους πολιτική θα φέρει αγωνιστικές αντιδράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της. Για αυτό μας απειλούν, μας τρομοκρατούν με ποινικές διώξεις, φυλακίσεις, εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Δε θα τους περάσει. Δεν πρόκειται να τα δεχτούμε.

Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί.

Είναι δικαίωμά μας να έχουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και να ζούμε από αυτήν. Να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουμε απολύτως δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε στην κακοκαιρία.

Δεν είναι κανονικότητα το διαρκές πένθος για τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, τους ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί στις πυρκαγιές στον Έβρο, τους ανθρώπους που θάφτηκαν στις λάσπες.

Να μη γίνει η απώλεια συνήθειά μας!

Απέναντι στη δυστοπική πραγματικότητα των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των απολογητών τους, των κομμάτων που προσκυνάνε την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος… Απέναντι στην πολιτική της εκμετάλλευσης, της καταστροφής, της διαρκούς «έκτακτης ανάγκης», απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα!

Συνεχίζουμε την οργάνωση της Αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Καλούμε τους συναδέλφους να δηλώσουν συμμετοχή για τις εθελοντικές ομάδες γιατρών που θα μεταβούν στη Θεσσαλία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου. Ήδη σήμερα 18/09/2023 η πρώτη ομάδα συναδέλφων από την Πάτρα θα μεταβεί στον Παλαμά για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πρώτο ιατρείο αλληλεγγύης που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας. Ένα ιατρείο αλληλεγγύης για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης αφού παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας εδώ και 10 μέρες, μόλις χθες έφτασαν συνεργεία από την Αθήνα για να καθαρίσουν από τις λάσπες το Κ.Υ Παλαμά και το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα, είναι αμφίβολο αν μπορεί να επισκευαστεί και γι’ αυτό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας έχει από μέρες ζητήσει νέα «προκάτ» κατασκευή με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Έτσι στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση:

ΔΕ χρειαζόμαστε «εντέλλεσθε» και απειλές για μετακινήσεις για να φτάσουμε όπου χρειαστεί όταν ο λαός μας δοκιμάζεται.. Εμείς με δική μας πρωτοβουλία οργανωνόμαστε για να είναι ο λαός μας υγιής, να σταθεί στα πόδια του, να παλέψει για τη ζωή του. Εσείς με την επίκληση εκτάκτων αναγκών μοιράζεται «εντέλλεσθε» και απειλές για να συγκαλύψετε την εγκληματική, τραγική υποστελέχωση των μονάδων υγείας, υπηρετώντας την πολιτική που απειλεί τη ζωή και την υγεία του λαού μας. Αυτή είναι η διαφορά μας!

Ταυτόχρονα απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα όλα τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών υγείας των πλημμυροπαθών. Προτεραιότητα η άμεση επαναλειτουργία του Κ.Υ Παλαμά σε ασφαλές κτίριο που να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, η κατεπείγουσα προκήρυξη και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των δομών του συστήματος υγείας της Θεσσαλίας, η εξασφάλιση της επάρκειας σε υγειονομικό υλικό. Κρίσιμο ζήτημα η εξασφάλιση επάρκειας σε αντιτετανικούς ορούς που είναι σε μεγάλη έλλειψη αλλά και η ψυχολογική στήριξη των πληγέντων που βούλιαξε το παρελθόν τους και το παρόν τους στις λάσπες. Αλλά όχι και το μέλλον τους. Η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνας θα μας ξελασπώσει!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτροεγκεφαλογράφος τελευταίας τεχνολογίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα συνδράμει στην άμεση και με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση των εξεταζόμενων ασθενών
ΕΡΓΑΣΙΑ

29 εργοδότες στη Λέσβο εκδήλωσαν ενδιαφέρον για πρόσληψη αιτούντων άσυλο

Οργανώθηκαν εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας με σκοπό την διασύνδεση προσφύγων και αιτούντων άσυλο που αναζητούν εργασία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

H Λέσβος, τόπος διεθνούς συνάντησης της ηλεκτρονικής μουσικής

Από τους διοργανωτές του Undefined Shapes που θα γίνει στη Σκάλα Καλλονής, ο dj, και καλλιτέχνης Μιχάλης Μεϊμάρογλου μιλά στο «Ν» για το μοναδικό διήμερο του Αυγούστου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανό για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ

Άλλη μια δράση έκφρασης της αλληλεγγύης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανηγύρια, ανταμώματα, γιορτή του ούζου και μουσικές στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Είπαν «όχι» στις νέες απειλές του υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση»

Δάσκαλοι και καθηγητές της Λέσβου βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου

Δήμαρχος Μυτιλήνης με στελέχη της Δημοτικής Αρχής ενημερώθηκαν για τις εργασίες
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο στον νέο δρόμο Καλλονής‑ Πέτρας

Τραυματίστηκε 21χρονος με μηχανάκι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν για λειτουργία μουσικών οργάνων στην Καλλονή

Η αστυνομία συνέλαβε 60χρονο και 31χρονο, υπεύθυνους δύο καταστημάτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου

Απάντηση της παράταξης στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου και η Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στις ώρα 11 π.μ. στη θέση Μπαλή Αλώνια