× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να βρεθεί λύση στις ελλείψεις φαρμάκων»

Επικροτεί και στηρίζει τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/9/2023

«Να βρεθεί λύση στις ελλείψεις φαρμάκων»
' χρόνος ανάγνωσης

Επικροτεί και στηρίζει τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να βρει λύσεις στο απαράδεκτο φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Σ΄ανακοίνωση του, εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής, τονίζοντας ότι «η επιδίωξη κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου, να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, θα πέσει στο κενό».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ «οι αναφορές περί του απαράδεκτου της προληπτικής απαγόρευσης των εξαγωγών» έπεσαν στο κενό, αφού «για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΠΦΣ ζητάει οι Φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν. Ο ΠΦΣ ξεκίνησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών, για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων.

Επίσης, ζητάει από τον υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης «της απαράδεκτης αυτής κατάστασης», εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει , αναφέρει , ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας.

«Οι αναφορές ορισμένων περί «επιχειρηματικότητας» και περί «θετικού ισοζυγίου», δεν αφορούν το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό και η προσβασιμότητα σε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων», καταλήγει ο ΠΦΣ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί ραβδιστάδες και μαζώχτρες στη Θερμή

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής έζησαν από κοντά το λιομάζωμα και την παράδοση της λεσβιακής ελιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με δύο τραυματίες στη Γέρα

Οδηγός και συνεπιβάτης τραυματίστηκαν μετά από εκτροπή
ΥΓΕΙΑ

103 αιμοδότες στην τριήμερη αιμοδοσία του Δεκεμβρίου

Θετικός απολογισμός από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης εκθέτουν τα έργα τους

Παιδική έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το κασκόλ του Αη Βασίλη» στον Λεπέτυμνο

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήριο πλεκτικής στο Νηπιαγωγείο Συκαμινέας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ και σωματεία για συγκέντρωση στα Δικαστήρια Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί απεργούν την Τρίτη- Δείτε όλες τις ανακοινώσεις των φορέων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εντυπωσιακό ξεκίνημα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Μυτιλήνης

Παραμυθένια εγκαίνια με πλήθος κόσμου στο πάρκο Αγίας Ειρήνης και μήνυμα γιορτής για όλη της Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με αλληλεγγύη ολοκληρώνει τη χρονιά η «Ελιά σε δράση»

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες και στήριξη του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο στόχαστρο οι αγρότες της Λέσβου για τον αποκλεισμό του λιμανιού Μυτιλήνης

Εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και αστυνομικές έρευνες για ταυτοποίηση των αγροτικών οχημάτων αντί για απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

16 Δεκέμβρη απεργιακή απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για κοινό αγώνα μισθωτών και αγροτών απέναντι στη φτώχεια τον πόλεμο και την καταστολή