× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γλυκές συνταγές με την υπογραφή του Στράτου Ιωσηφέλλη!

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να φτιάξουν κρέπες, μαρμελάδα μήλου, σοκολατένια pancakes και σουφλέ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/9/2023

Γλυκές συνταγές με την υπογραφή του Στράτου Ιωσηφέλλη!

Για πιο υγιεινά, σπιτικά σνακ, αλλά και για χαρούμενα παιδιά γεμάτα ενέργεια, διάθεση και όρεξη για νέες εξερευνήσεις, ζητήσαμε γλυκές συνταγές από τον Στράτο Ιωσηφέλλη, γνωστό για τις γευστικές προτάσεις και μενού του, αλλά και γνήσιο Μεσοτοπίτη με αυθεντικό χαμόγελο και μεράκι.


Η μαγειρική μπήκε στη ζωή του Στράτου Ιωσηφέλλη από πολύ νωρίς, μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση, το καφέ ψησταριά «Ο Πάλλας». Εκεί ήρθε σε επαφή με τη μαγειρική και τα ερεθίσματα που δέχτηκα ήταν αρκετά ώστε στα 18 του να μεταβεί στην Αθήνα και να σπουδάσει μαγειρική τέχνη.


Είναι Απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel and tourism studies Le Monde. Μπήκe στην εστίαση πολύ μικρός, όντας ακόμα φοιτητής, ακόμα και αμισθί σε επιλεγμένους χώρους, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία, δεξιότητες και γνώσεις. Πέρασε από όλα τα πόστα μέχρι να μπορέσει να αναλάβει την διοίκηση μιας κουζίνας. Παράλληλα δεν εφησύχασε και δεν εφησυχάζει ποτέ, ως προς την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων του μέσα από βιβλία, σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων», ενώ συμμετέχει στις δράσεις του «Ελληνικού Πρωινού» υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως Consultant Chef. Μπορούμε να γευτούμε τις δημιουργίες του στο Mythical Coast στην Κράτηγο.

 Συνταγή για κρέπες

Υλικά:
120 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 ml. Γάλα
2 Αυγά
20 γρ. Ζάχαρη
1 πρέζα Αλάτι
Βούτυρο για το ψήσιμο


Τρόπος Εκτέλεσης:
Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το γάλα, τα αυγά, το αλάτι και την ζάχαρη.
Σε τηγάνι λιώνουμε λίγο το βούτυρο και το απλώνουμε σε όλο το σκεύος. Ρίχνουμε 2 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα για κρέπες.
Γυρίζουμε το τηγάνι για να απλωθεί παντού το μείγμα της κρέπας.
Αφήνουμε την κρέπα να ψηθεί από την μια πλευρά για λίγα λεπτά. Όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα για κρέπες.

 Σουφλέ σοκολάτας
Υλικά:
125 γρ. Κουβερτούρα
125 γρ. Σοκολάτα Γάλακτος
3 Αυγά
80 γρ. Ζάχαρη Άχνη
50 γρ. Βούτυρο
15 γρ. Αλεύρι

Τρόπος Εκτέλεσης:
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα, την σοκολάτα γάλακτος και το βούτυρο.
Τα λιώνουμε με την διαδικασία μπεν-μαρί σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις ετοιμαστεί αποσύρουμε το μπολ από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και την ζάχαρη.
Τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά, στη συνέχεια αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να απορροφηθεί από τα αυγά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα μπολάκια του σουφλέ.
Γεμίζουμε τα 3/4 της κάθε φόρμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τα σουφλέ στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-12 λεπτά.Μόλις ετοιμαστούν, σερβίρουμε με παγωτό ή κρεμά γάλακτος .

Μαρμελάδα Μήλου
Υλικά:
1 κιλό Κόκκινα Μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κυβάκια
300 γρ. Κρυσταλλική Ζάχαρη
1 στικ Κανέλας
1 πρέζα Γαρύφαλλο, σε σκόνη
1 πρέζα Μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
30 γρ. Χυμό Λεμόνι
Τρόπος Εκτέλεσης:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα μήλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά* περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια την πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός. Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα διατηρώντας την εκτός ψυγείου.

Σοκολατένια pancakes
Υλικά για 2 -4 μερίδες:
Για τη ζύμη:
250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
2 Αυγά
30 γρ. Κακάο
10 γρ. Baking Powder
3 γρ. Μαγειρική Σόδα
80 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλλική
370 ml Γάλα
80 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο βούτυρο για το ψήσιμο.

Για το σερβίρισμα:
Σιρόπι Σοκολάτας
Μύρτιλα
Φιλέ Αμυγδάλου

Τρόπος Εκτέλεσης:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, τα αυγά, το Baking Powder, το κακάο, το γάλα και τη ζάχαρη.
Αδειάζουμε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε με μέτρια προς δυνατή φωτιά, παίρνουμε λίγο χαρτί κουζίνας, το βρέχουμε με βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια του τηγανιού με το χαρτί, ρίχνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη στο κέντρο του τηγανιού. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε το μείγμα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε το pancake από τη μία πλευρά και όταν δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος του, το γυρνάμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια μίας σπάτουλας.
Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα της ζύμης.
Τέλος, σερβίρουμε τα pancakes με σιρόπι σοκολάτας, μύρτιλα και φιλέ αμυγδάλου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

«ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ του Παπέλ’» στο Σταυρί: Απολαύσεις σε αγιασώτικη διάλεκτο

Νόστιμο παραδοσιακό φαγητό και γεύσεις ξακουστές στα πέρατα της γης. Γέλιο, ανέκδοτα και σάτιρα σε ένα μοναδικό στέκι για όλες τις ηλικίες, με δροσιά το καλοκαίρι και ζεστή ατμόσφαιρα το χειμώνα!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τη Μυτιλήνη στον Προφήτη Ηλία

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Χαλινάδου της Αγίας Παρασκευής

Στο μνημείο μπορεί κανείς να φτάσει με το αυτοκίνητο του ή με εύκολη πεζοπορία διάρκειας μιάμισης ώρας.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS

Γράφει η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΟΓΓΟΛΙΔΟΥ*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Την Ημέρα Βουνού 2023 τιμούν οι ποδηλάτες

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργανώνει ποδηλατοβόλτα στο βουνό για 13η χρονιά
ΒΙΒΛΙΟ

Κατασκευές και τραγούδια στο βιβλιοπωλείο Φωτίου

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη
ΓΕΥΣΗ

Εκδήλωση για τη γαστρονομία και τα προϊόντα των νησιών του βορείου Αιγαίου

Επιμέλεια και παρουσίαση από τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στα πλαίσια της έκθεσης ATHENS INTERNATIONAL TOURISM & CULTURE EXPO 2023
ΓΕΥΣΗ

41 χρόνια ιστορίες γλυκές σαν μέλι

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου παράγει και τυποποιεί και διακινεί αγνό και ποιοτικό μέλι από αγριολούλουδα, ερείκη και καστανιά, με στόχο το προϊόν των 90 συνεταίρων του να φτάνει ανόθευτο στους καταναλωτές
ΓΕΥΣΗ

Εκλεκτά κρασιά και μοναδικό τσίπουρο

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» καλλιεργεί με αγρο-οικολογικές μεθόδους γηγενείς ποικιλίες οινοποιίσιμων σταφυλιών, σε ηφαιστειογενείς άνυδρους αμπελώνες στον κάμπο της Ανεμώτιας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πεζοπορία στην Συκαμνιά και ανάβαση στον Λεπέτυμνο

Με τον πεζοπορικό Σύλλογο Ορειάς την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα ξωτικά πηγαίνουν στον Παλαιόκηπο Γέρας

Για να φέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στους «Αιολείς»

Όπως προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες