× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανακοίνωση – παρέμβαση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τις τιμές του ελαιολάδου

Φταίει η αύξηση των τιμών παραγωγού υποστηρίζει ο σύνδεσμος των βιομηχανιών τυποποίησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/9/2023

Ανακοίνωση – παρέμβαση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τις τιμές του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Τα νέα δομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του ελαιολάδου σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Να σημειωθεί πως οι βιομηχανίες τυποποίησης του ελαιολάδου και τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αύξηση των τιμών του ελαιολάδου.



Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζεται πως, οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση (μειωμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, ασθένειες των ελαιόδενδρων) στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας - ΔΣΕ και πάνω από 40% στην Ε.Ε.)



Οι πρωτοφανείς και συνεχείς αυξητικές τάσεις στις τιμές των τελευταίων μηνών, δημιούργησαν αστάθεια στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο σημειώνεται ότι η χώρα μας, ως πλεονασματική στον ελαιοκομικό τομέα αλλά και λόγω της δομής και διάρθρωσής της, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.



«Οι Επιχειρήσεις της Τυποποίησης και των Επώνυμων Εξαγωγών Ελαιολάδου, προσπαθούν να απορροφούν τις αυξήσεις των υπόλοιπων συντελεστών κόστους (καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εργατικά, κλπ) και να συμπιέζουν τα περιθώρια τους, προκειμένου, να εξελίσσονται ομαλότερα οι τιμές των προϊόντων, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, στο επώνυμο ελαιόλαδο και καλούν όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, να υποστηρίξουν αντίστοιχα, τον κλάδο του ελαιολάδου, προς την ίδια κατεύθυνση.



Θεωρούμε χρήσιμο, να διευκρινιστεί επίσης, ότι οι Εταιρίες Τυποποίησης Ελαιολάδου, διαχειρίζονται τις προμήθειες αγορών τους, σταδιακά και ανάλογα με την ζήτηση, από την εκκίνηση κάθε ελαιοκομικής περιόδου (Νοέμβριο) μέχρι την έναρξη της επόμενης (Οκτώβριο) και λειτουργούν σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση της τιμής του τελικού επώνυμου ελαιολάδου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αποτέλεσμα του κόστους πρώτης ύλης που προμηθεύονται από τους παραγωγούς.



Προσβλέποντας, στην σύντομη ομαλοποίηση της αγοράς του εθνικού μας προϊόντος, ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου και να διατηρήσουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση τους, για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του στην υγεία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλάζει επίπεδο η κτηνοτροφία στη Λέσβο

Νέες δυναμικές επενδύσεις στον τομέα της επεξεργασίας του κρέατος και του γάλακτος στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
ΕΛΛΑΔΑ

«Ένα ενοίκιο» επιστρέφεται τον Νοέμβριο

8+1 μέτρα στέγασης ύψους 450 εκατ. ευρώ: τι αλλάζει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

O καφές έγινε πολυτέλεια στο ελληνικό νοικοικυριό

Ανατιμήσεις έως και 50% μέσα σε πέντε χρόνια – Ο «δείκτης καπουτσίνο» δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 17 Οκτωβρίου

Θα μοιραστούν 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες πωλήσεις ελαιολάδου στα 7,85 ευρώ ανά κιλό

Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δίνει τον τόνο στην ελληνική χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βουτά έκανε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τουρκία

Έστω και πρόσκαιρα το λαμπάντε εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη τιμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος «σήκωσαν» το βάρος της απασχόλησης στο Βόρειο Αιγαίο

7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα δύο νησιά. Εποχικού χαρακτήρα και με κατεύθυνση των τουρισμό η πλειοψηφία των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ