× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γνωρίστε το airsoft

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2020

Γνωρίστε το airsoft

Στην Μυτιλήνη, η αεροσφαίριση ξεκίνησε το 2007, από μια παρέα 5 ατόμων οι οποίοι αναζήτησαν ένα διαφορετικό χόμπι από τα συνηθισμένα. Έτσι βρέθηκε το χόμπι της αεροσφαίρισης να τους κινήσει το ενδιαφέρον, μιας και η δοκιμή που έκαναν στο paintball δεν τους ικανοποίησε. Μετά το επιτυχές τεστ, η παρέα διέδωσε το χόμπι σε κοινούς γνωστούς, εκείνοι σε περισσότερους και μέχρι τα τέλη του 2008 υπήρχανε περίπου 35 ενεργοί παίχτες αεροσφαίρισης. Σε αυτό το σημείο πάρθηκε και η απόφαση για κάτι πιο οργανωμένο, που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της αεροσφαίρισης στο νησί της Λέσβου.

Το 2010 και ύστερα από αρκετές συζητήσεις και, σχεδόν απόλυτης πλειοψηφίας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκκίνηση της δημιουργίας ενός συλλόγου. Έτσι, το 2013, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Λέσβου «RANGERS*», ένα ενεργό σωματείο το οποίο αποτελείται από ανθρώπους με μεράκι και θέληση για την ανάδειξη της αεροσφαίρισης και τους κανονισμούς της στο νησί της Λέσβου.

Ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Λέσβου «RANGERS*» έχει συμμετάσχει σε σενάρια αεροσφαίρισης πανελλαδικών προδιαγραφών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, και μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους, δίνει δυναμικό παρών σε εκδηλώσεις που αφορούν το χόμπι της αεροσφαίρισης.

Το άθλημα

Το χόμπι της Αεροσφαίρισης αφορά τη συλλογή πραγματικών, μη θανάσιμων, γνήσιων αντιγράφων πραγματικών όπλων είτε για σκοπούς επίδειξης ή για τη συμμετοχή σε φιλικό ανταγωνιστικό παιχνίδι.

Στην ουσία είναι τα ίδια τα όπλα το στοιχείο εκείνο που προσελκύει τους παίκτες στο άθλημα αυτό. Τα όπλα της Αεροσφαίρισης είναι γνήσια αντίγραφα κλίμακας 1:1 των πραγματικών όπλων και εκσφενδονίζουν στρογγυλά, πλαστικά σφαιρίδια μεγέθους 6 χιλιοστών γνωστά και ως «BBs» τα οποία εξέρχονται από την κάνη του όπλου με συμπιεσμένο αέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα όπλα της Αεροσφαίρισης μοιάζουν σε όψη και λειτουργικότητα με το πραγματικό όπλο του οποίου αποτελούν γνήσιο αντίγραφο. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι τα όπλα της Αεροσφαίρισης έχουν την ίδια όψη, αίσθηση, βάρος και λειτουργίες με τα πραγματικά όπλα.

Υπάρχουν 3 βασικά είδη όπλων Αεροσφαίρισης: Τα αυτόματα – ηλεκτροκίνητα (AEGs), Αερίου και Ελατηρίου.

Το πιο δημοφιλές είδος είναι το αυτόματο-ηλεκτροκίνητο όπλο η δημιουργία του οποίου οδήγησε εν μέρει και στην απογείωση του αθλήματος μέχρι τα τέλη του 1990. Στην ουσία ένα αυτόματο – ηλεκτροκίνητο τροφοδοτείται από μια ενσωματωμένη μπαταρία (παρόμοια με τα τηλεχειριζόμενα αυτοκίνητα), η οποία τροφοδοτεί ένα μοτέρ που περιστρέφεται στο εσωτερικό του όπλου και με τη σειρά του συμπιέζει και απελευθερώνει ένα πιστόνι το οποίο μετά δημιουργεί μια έκρηξη αέρα η οποία απαιτείται για να εκσφενδονιστεί το σφαιρίδιο των 6 χιλιοστών από την κάνη του όπλου. Το ανωτέρω σύστημα επιτρέπει στο όπλο να παράγει αποτελεσματικά την ενέργεια που απαιτείται για να υποστηριχθούν τα πλήρως αυτόματα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα περισσότερα αυτόματα ηλεκτροκίνητα όπλα ενώ το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πραγματικού ρυθμού εκπυρσοκρότησης (ROF) ο οποίος κυμαίνεται από 600 – 900 στροφές το λεπτό (RPM)..

Ένα άλλο είδος δημοφιλούς όπλου είναι το όπλο αερίου με επανα-όπλιση. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη όπλων αερίου τα πιο δημοφιλή όμως είναι τα όπλα αερίου με επανα-όπλιση (GBBs). Τα συγκεκριμένα όπλα δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα να έχει ένα πραγματικό, ημιαυτόματο όπλο χρησιμοποιώντας σύστημα αερίου το οποίο είναι είτε ενσωματωμένο είτε αποθηκεύεται σε γεμιστήρα εξωτερικό. Βασικά ο συμπιεσμένος αέρας που χρησιμοποιείται στην εκσφενδόνιση της σφαίρας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και για την επαναφορά του κλείστρου ολίσθησης (slide). Το σύστημα αυτό επιτρέπει στο όπλο να αδειάζει τον γεμιστήρα με την ίδια ταχύτητα που ο χειριστής τραβάει τη σκανδάλη όπλου ενώ γεμίζει το ίδιο εύκολα απλώς τοποθετώντας έναν νέο γεμιστήρα. Είναι αυτονόητο ότι αυτό το χαρακτηριστικό του όπλου είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους παίκτες.

Τέλος υπάρχει το όπλο της Αεροσφαίρισης με ελατήριο. Στην ουσία στα όπλα με ελατήριο ο παίκτης οπλίζει πρώτα το ελατήριο. Η διαδικασία συνεπώς που ακολουθείται είναι η εξής: όπλιση ελατηρίου, εκπυρσοκρότηση, όπλιση, εκπυρσοκρότηση κλπ. Τα όπλα αυτά συνήθως έχουν γεμιστήρα και είναι ημιαυτόματα αλλά θα πρέπει ο παίκτης να τα οπλίζει χειροκίνητα μετά από κάθε βολή. Το σύστημα αυτό είναι πολύ οικονομικό ενώ τα ίδια τα όπλα είναι εξαιρετικά γερά. Κάθε παίκτης που ασχολείται με την Αεροσφαίριση έχει κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον ένα όπλο με ελατήριο, πιστόλι ή καραμπίνα. Λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους του, το όπλο αυτό αποτελεί την επιλογή όσων ξεκινάνε να ασχοληθούν με το Αirsoft.

*Ο Γιώργος Βαφειάδης είναι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου στον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Λέσβου «RANGERS*»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ

Σε πολύ καλό κλίμα και η συνάντηση με τον πρόεδρο του Βοστανείου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά, κίνηση και εξόρμηση για παιδιά στην Αγία Παρασκευή

Ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους της έκθεσης «Sleeping with a tiger»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Nέα εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους μικρούς φίλους του Μουσείου

«Γεωλογικός χρόνος & Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 11 το πρωί
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Νέα αύξηση: 124 νέα κρούσματα σήμερα

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία με έναν νέο θάνατο το τελευταίο 24ωρο ση χώρα μας
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Αλλοι 18 σε καραντίνα στο Πλωμάρι!

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δειγμάτων που λήφθηκαν από 18 άτομα που ιχνηλατήθηκαν ως σχετιζόμενα με το έκτο θετικό στον κορονοϊό κρούσμα στο Πλωμάρι
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Συζήτησαν για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Καλλονής

Επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστου Ροϊλού στο Λεκανοπέδιο
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ωράριο σε κέντρα διασκέδασης αν χρειαστεί - Δεν υπάρχει τώρα θέμα επαναφοράς των SMS
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

121 νέα κρούσματα ‑ Κανένας θάνατος

Ηχηρό «καμπανάκι» Τσιόδρα: «Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Προς δεύτερο πυρήνα κορονοϊού στο Πλωμάρι

Δεύτερο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισε στο Πλωμάρι. Προσωρινά κλειστό το κέντρο Υγείας για να (ξανα)απολυμανθεί!
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Θα συντονίζει τα Κέντρα Υγείας Μυτιλήνης και Πλωμαρίου

Η κ. Ελένη Φ. Μακρή ορίστηκε Πρόεδρος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής του Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Έκτακτη ενημέρωση από Τσιόδρα‑Χαρδαλιά

Σήμερα στις 18:00 στο Υπουργείο Υγείας