× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μειωμένη η παραγωγή κρασοστράφυλων στο ευρωπαϊκό νότο

Πτώση της συγκομιδής 14% για την Ιταλία και 12% για την Ισπανία το 2023 δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/8/2023

Μειωμένη η παραγωγή κρασοστράφυλων στο ευρωπαϊκό νότο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την περίοδο που ο Ελληνικός αμπελώνας μπαίνει στην εποχή του τρύγου η ΚΕΟΣΟΕ ανακοίνωσε τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την συγκομιδή κρασοστάφυλων και την παραγωγή κρασιού και μούστου σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Συγκεριμένα από τις τρεις κύριες χώρες παραγωγής στη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία αναμένει αύξηση των όγκων της φέτος, με την Ιταλία και την Ισπανία να ανακοινώνουν χαμηλότερες ποσότητες λόγω των κλιματικών διακυμάνσεων.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία φαίνεται να έχει προστατευθεί από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φέτος, με την παραγωγή να είναι αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με το Instituto da Vinha e do Vinho (ΙVV), η παραγωγή κρασιού θα φτάσει τα 7,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αύξηση που διατηρούν σχεδόν όλες οι παραγωγές περιοχές. Ενώ το Douro συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτήν την αύξηση όγκου (+146.000 hl), η περιοχή των Αζορών παίρνει το προβάδισμα με την ισχυρότερη αύξηση σε ποσοστό (+165%) . Παρά τις εξάρσεις ωιδίου και περονόσπορου, το IVV ανακοινώνει ότι τα σταφύλια είναι γενικά σε καλή υγειονομική κατάσταση, υποδηλώνοντας μια καλής ποιότητας συγκομιδή.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο -14% η Ιταλία με έντονες περιφερειακές διακυμάνσεις. Οι Ιταλοί παραγωγοί, από την πλευρά τους, ήταν λιγότερο τυχεροί και θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», όπως σημείωσε ο γεωργικός οργανισμός Coldiretti στις αρχές Αυγούστου. Αν πέρυσι ο τομέας θεωρούσε ότι προστατεύεται από τις καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη χάρη στις περίπου 635 ποικιλίες αμπέλου του, φέτος δεν θα είναι έτσι. Συνολικά, η παραγωγή υπολογίζεται επί του παρόντος στα 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα – έναντι 50 Mhl το 2022 αλλά η εθνική πτώση κατά 14% επηρεάζεται από την πτώση κατά 50%, ακόμη και 60% σε ορισμένους αμπελώνες στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που έχουν προσβληθεί έντονα από τον περονόσπορο.



Περιγράφοντας το 2023 ως « ένα από τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία των ιταλικών αμπελώνων εδώ και έναν αιώνα, υπολογίζοντας το 1948,, το 2007 και το 2017 », η Coldiretti αναφέρει ότι βόρεια , παρατηρούνται πιο σταθερές ή ελαφρώς αυξημένες οι αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι: «Αν, στη Romagna, οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στους αμπελώνες, στην Emilia, παρά τις χαλαζοπτώσεις, η παραγωγή διατηρείται σε ολόκληρη την κορυφογραμμή που περνάει από τη Modena, την Piacenza και την Parma μέχρι τις περιοχές του Oltrepo Pavese και του Asti και του Piemont στο Βένετο, μέσω Λομβαρδίας». Συνεπώς, η Βόρεια Ιταλία θα παρέχει το 65% της εθνικής παραγωγής φέτος. Ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου στη Σικελία και, όπως αλλού, οι προβλέψεις ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Οι προβλέψεις για τον όγκο παραγωγής οίνου στην Ισπανία είναι επίσης αρνητικές φέτος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από τους ισπανικούς συνεταιρισμούς, η εθνική παραγωγή κρασιών και μούστων θα ανέλθει μεταξύ 36 και 36,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, παραγωγή μειωμένη κατά 4,5 έως 5 Mhl σε σύγκριση με τα 41 Mhl του 2022. Αίτια : οι ακραίες θερμοκρασίες όπου ο υδράργυρος συχνά ξεπέρασε τους 40°C, καθώς και η ξηρασία. Στην κύρια περιοχή παραγωγής στην Castilla-La Mancha, τα τρέχοντα στοιχεία τοποθετούν την παραγωγή γύρω στα 20 Mhl, δηλαδή 12% λιγότερο από το 2022 (22,8 Mhl). Αποδεικνύεται ότι η λευκή ποικιλία σταφυλιών Airén άντεξε σε ακραίες θερμοκρασίες αρκετά καλά και ορισμένες επαρχίες όπως η Ciudad Real μπόρεσαν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ξηρασία χάρη σε ένα καλά ανεπτυγμένο αρδευτικό δίκτυο. Συνολικά, οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις στις αρχές Ιουνίου βοήθησαν στην ανακούφιση των αμπελιών και συνεπώς επέτρεψαν την συγκομιδή.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επίπεδο παραγωγής χαιρετίζεται από τους συνεταιρισμούς της Castilla-La Mancha, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της παραγωγής και της μεταποίησης σταφυλιών στην περιοχή. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι «η διατήρηση της μέτριας παραγωγής, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Castilla-La Mancha, μετριάζει εν μέρει την ανισορροπία μεταξύ διαθέσιμης προσφοράς και ζήτησης, ιδίως για τα κόκκινα κρασιά.









Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεβασμό προς τους κτηνοτρόφους ζητά ο Παλλεσβιακός Φορέας

Καυστική ανακοίνωση για την στοχοποίηση των κτηνοτρόφων του νησιού
Σεβασμό προς τους κτηνοτρόφους ζητά ο Παλλεσβιακός Φορέας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μειώθηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Από 25 Μάιου ως 7 Ιουνίου σημειώθηκαν επτά νέα κρούσματα
Μειώθηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Θυσία 47.743 ζώα στον μολόχ του αφθώδους πυρετού

1.725 εκτροφές και 71.029 ζώα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 119, σε 189 εκτροφές
Θυσία 47.743 ζώα στον μολόχ του αφθώδους πυρετού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…

Τα στοιχεία των αφίξεων με τσάρτερ στη Λέσβο δείχνουν άνοδο τον Μάιο, τον πρώτο ουσιαστικά μήνα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Ωστόσο οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων έδειξαν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση στον Μουτζούρη από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα

Αντιδρά στις δηλώσεις περί ευθυνών των κτηνοτρόφων για τη διασπορά του αφθώδους πυρετού και ζητά να λογοδοτήσουν όσοι είχαν θεσμικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης
Απάντηση στον Μουτζούρη από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Εισαγγελία η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

«Ηλιαχτίδα Μανταμάδου» και «Πρωτοβουλία Ερεσού» προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Στην Εισαγγελία η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η ΑΑΔΕ αρπάζει τις επιδοτήσεις από κτηνοτρόφους που παλεύουν με τον αφθώδη

Ενώ οι παραγωγοί της Λέσβου μετρούν απώλειες εισοδήματος και καθυστερήσεις πληρωμών, το κράτος αναζητά «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά από το 2023
Η ΑΑΔΕ αρπάζει τις επιδοτήσεις από κτηνοτρόφους που παλεύουν με τον αφθώδη
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Τρελές αυξήσεις σε καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και βασικά τρόφιμα για τον Μάιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σήμανση με ηλεκτρονικούς βώλους για τα αιγοπρόβατα

Πιλοτική εφαρμογή με πολλές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου
Σήμανση με ηλεκτρονικούς βώλους για τα αιγοπρόβατα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους 1.044 τόνους τα τυριά που έφυγαν από τη Λέσβο

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη διάθεση των προϊόντων μετά τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό, αλλά παραμένουν τα προβλήματα για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου
Στους 1.044 τόνους τα τυριά που έφυγαν από τη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες εστίες αφθώδους πυρετού σε Αρίσβη και Νέες Κυδωνίες

Σε 38 εκτροφές του νησιού οι έλεγχοι έδειξαν ότι είναι καθαρές από την ζωονόσο
Νέες εστίες αφθώδους πυρετού σε Αρίσβη και Νέες Κυδωνίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»