× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού

Συνέντευξη του καθηγητή Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Πάρι Τσάρτα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/8/2023

Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού
' χρόνος ανάγνωσης

O καθηγητής Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Πάρις Τσάρτας μίλησε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» για το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού η συνέντευξη αναδημοσιεύθηκε στο ertnews.gr Ο κ. Τσιάρτας αναφέρεται σε κρίσιμες πτυχές και προβλήματα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τα όσα ανέφερε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, νησιά που δείχνουν να ακολουθούν το παράδειγμα του μαζικού τουρισμού των νησιών του νοτίου Αιγαίου με πολλά χρόνια καθυστέρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Mε βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από τις αρχές του χρόνου το τουριστικό ρεύμα του 2023 παρουσιάζει άνοδο σε αφίξεις και εισπράξεις συγκριτικά με τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια της πανδημίας και πλησιάζει τις επιδόσεις του τελευταίου έτους αναφοράς που θεωρείται το 2019. Έτσι, οι περισσότερες ενδείξεις είναι ανοδικές, αλλά υπήρξαν και ορισμένα αντίθετα δεδομένα, τουλάχιστον τους προηγούμενους μήνες, π.χ. για προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ προς το παρόν είναι δύσκολη η αποτίμηση της ζημίας για την τουριστική βιομηχανία της Ρόδου. Και φυσικά σημασία δεν έχουν μόνον τα ποσοτικά δεδομένα, αλλά και τα ποιοτικά (είδος τουρισμού, δαπάνες ανά άτομο κλπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Όμως, η επάνοδος του τουρισμού σε πιο μαζική βάση, ύστερα από τα χρόνια συγκράτησης λόγω πανδημίας, θέτει επί τάπητος ξανά και πιο επιτακτικά τη συζήτηση για το μέχρι τώρα μοντέλο τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας και το κατά πόσον πρέπει να το ξανασκεφτούμε σε ό,τι αφορά :

-Τη διαρκή μεγέθυνση είτε αυτή σχετίζεται με τους αριθμούς των τουριστών, ξένων αλλά και εγχώριων, σε σχέση με το πεπερασμένο των χώρων, είτε με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή όσων τυχαίνουν να ζουν σε τουριστικούς τόπους και χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Τη διαρκή προσθήκη κατασκευών, είτε αυτή περιλαμβάνει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες, εστιατόρια, μπαρ κλπ. καθ’ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας πολλών τόπων (κορυφαία περίπτωση η κατακόρυφη αύξηση της οικοδόμησης των Κυκλάδων, με τα ρεκόρ έκδοσης νέων αδειών και προσθήκης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών) έως την υπερβολική και εν πολλοίς παράνομη κατάληψη των παραλιών από τα περίφημα ομπρελοκαθίσματα. Για το πρώτο, όπως ειπώθηκε στη συζήτηση με τον κ. Τσάρτα ελπίζεται πως θα υπάρξει κάποια επίδραση από το νέο προεδρικό διάταγμα περί φέρουσας ικανότητας, αν και το πόρισμα αυτό επαφίεται βασικά σε σχετικές μελέτες που πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι οι ιδιώτες επενδυτές, με όποια αντικειμενικότητα αυτό μπορεί να περικλείει. Για το δεύτερο επιθυμία είναι η επιδεικνυόμενη αποφασιστικότητα του κεντρικού κράτους και των τοπικών αρχών να παταχθούν οι αυθαιρεσίες να έχει διάρκεια και να μην λήξει μέσα σε λίγες μέρες ή να μπλέξει σε παρελκυστικές δικαστικές διαδικασίες.



-Για την ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη των τόπων όπου ο τουρισμός έχει γίνει μονοκαλλιέργεια, εκτοπίζοντας τις άλλες δραστηριότητες (π.χ. τις αγροτικές), εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους, όπως τα υδατικά αποθέματα ή τις δυνατότητες διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλοιώνοντας αισθητικά τη μορφή του τοπίου, είτε αυτό αφορά τους ιστορικούς οικισμούς, είτε την ύπαιθρο με τις πεζούλες, την μετατροπή των μονοπατιών σε δρόμους κλπ. Και ταυτόχρονα, όπως έδειξε και η τελευταία απογραφή, η υπερτουριστικοποίηση ειδικά των νησιών, αλλά και ηπειρωτικών τουριστικών τόπων δεν αποτέλεσε λύση για το πρόβλημα της δημογραφικής παρακμής, με την εξαίρεση μικρό αριθμό Κυκλάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Με την επανεκτίμηση του ρόλου και των συν και πλην από την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Σε άλλες χώρες, πόλεις που είναι σημαντικοί προορισμοί κρουαζιέρας, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη, το Ντουμπρόβνικ και τελευταία το Άμστερνταμ, λαμβάνουν πλέον μέτρα περιορισμού των κρουαζιερόπλοιων.

-Με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλούς μεσογειακούς προορισμούς λόγω των υπερβολικών πλέον θερμοκρασιών. Πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνει την πρόθεση μερίδας ταξιδιωτών να επιλέγουν στο εξής πιο δροσερούς προορισμούς ειδικά στην Ευρώπη ή να προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους εκτός καλοκαιριού, την άνοιξη ή το φθινόπωρο, για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολυκοσμία, σενάριο για το οποίο η χώρα μας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση Βορίδη με Βάρρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν έκανα καμία παράνομη πραξη υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Από τις 4 έως 6 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια τα νησιά μας ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Μυτιλήνης

Με συμβάσεις εργασίας 24 μηνών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση της στήριξης για τους ορεινούς ελαιώνες εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Σφυρίζει αδιάφορα η Αθήνα, παρότι θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερους πόρους για τους μικρούς αγροκτηνοτρόφους των νησιών και των ορεινών περιοχών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευλογιά προβάτων: Πάνω από 400.000 θανατωμένα ζώα

Συλλήψεις 13 κτηνοτρόφων που πλέον αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Λήμνου ζητά ο Ελεονώρα Γεώργα

Δήμαρχος του νησιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς απορροφά τον ΦΠΑ 13% στα φρέσκα χοιρινά και βόεια κρεατικά

Η εταιρεία ενισχύει την προσβασιμότητα στο ποιοτικό φρέσκο κρέας, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για κάθε ελληνικό νοικοκυριό
ΑΓΟΡΑ

Επίσκεψη στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ποτοποιΐα Βαρβαγιάννη

Στο πλαίσιο του Διημέρου Τεχνικών Συναντήσεων και Επισκέψεων που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αθήνα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αθήνα την Τρίτη 11 Νοεμβρίου με κραυγή αγωνίας για τις πληρωμές και την ευλογιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με επίκεντρο τις ανάγκες των παραγωγών

Πρωτοβουλία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αιγαίου και του βουλευτή Χ. Αθανασίου στο πλαίσιο της επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου