× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βουλιμία: Πότε κάποιος θα πρέπει να ανησυχήσει;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2020

Βουλιμία: Πότε κάποιος θα πρέπει να ανησυχήσει;
' χρόνος ανάγνωσης

Τα άτομα που εκδηλώνουν τάσεις βουλιμίας, αντιμετωπίζουν το φαγητό με το φόβο ότι δεν θα κατορθώσουν ποτέ να έχουν τον έλεγχο στην κατανάλωσή του και για αυτό το λόγο κάνουν συνέχεια δυσάρεστες σκέψεις για τον εαυτό τους.

Η βουλιμία συνοδεύεται συνήθως από ένα έντονο καταθλιπτικό συναίσθημα καθώς ο εμετός που μπορεί να προκληθεί εκούσια από το άτομο μετά από την κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας τροφής, δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα άτομα με βουλιμία τρώνε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και μερικές φορές μπορεί στην κυριολεξία να αδειάσουν το ψυγείο ή τα ράφια της κουζίνας και μάλιστα με τέτοια ταχύτητα, ώστε ουσιαστικά να καταπίνουν αμάσητα ότι τρώνε. Προτιμούν συνήθως εύπεπτες τροφές όπως ψωμί, γλυκά, κουλουράκια, παγωτά και μπισκότα. Σε αντίθεση με τα ανορεκτικά άτομα, τα βουλιμικά άτομα έχουν κανονικό σωματικό βάρος για την ηλικία τους.

Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενοι εμετοί και η κατάχρηση διουρητικών και καθαρτικών είναι δυνατόν να προκαλέσουν αρρυθμίες, νεφρικές δυσλειτουργίες, αναιμία, έλκος στο στομάχι κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι με ψυχογενή βουλιμία νιώθουν μεγάλο άγχος, υπερβολική ντροπή και αγωνία, ανημποριά, ενοχές και φόβο ότι θα αποκαλυφθούν. Για αυτό το λόγο, κλείνονται στον εαυτό τους και αποφεύγουν κοινωνικές συναναστροφές και εκδηλώσεις. Από την άλλη πλευρά, επιδιώκουν συνεχώς την επιτυχία και για αυτό υιοθετούν κοινωνικά πρότυπα που βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση. Συχνά δε, εκδηλώνουν παρορμητική συμπεριφορά καθώς και έντονη εξάρτηση από τους άλλους, κάτι το οποίο αντανακλά και μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις.

Τι πρέπει να κάνει όμως κάποιος, ο οποίος έχει καταλάβει ότι ένας φίλος ή μια φίλη του παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα; Καταρχήν, θα πρέπει να προσπαθήσει να του μιλήσει διακριτικά, αλλά με ειλικρίνεια.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγει να μπει στον πειρασμό να δώσει ερμηνείες και εξηγήσεις για την κατάσταση του ατόμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα καθώς και να μιλά συνεχώς για το βάρος του και τον τρόπο με τον οποίο τρώει το τελευταίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά, καλό θα είναι να δώσει περισσότερη έμφαση στο συναίσθημα του ατόμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και όχι στη συμπεριφορά του, λέγοντάς του πως ο ίδιος αισθάνεται ότι ο φίλος ή η φίλη του δεν είναι χαρούμενη και πως δεν είναι απαραίτητο να παραμένει για πάντα αγχωμένος/ η και κουρασμένος/ η.

Κανείς από εμάς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι πολλοί σημαντικοί άνθρωποι όπως επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς και άλλοι έχουν αντιμετωπίσει διαταραχές διατροφής. Για αυτό, καλό είναι να μην σπεύδεις κανείς να βάλει στο φίλο ή στη φίλη του την ταμπέλα του «προβληματικού». Αντίθετα, χρειάζεται να του δείξει ότι τον στηρίζει και αν κάτι τον ενοχλήσει να του το πει.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις παραπάνω δυσκολίες, χρειάζονται δίπλα τους ένα φίλο που να τους κατανοεί και να τους στηρίζει και όχι να τους λυπάται.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Δυναμική η παρουσία της Ποτοποιίας Σαμαρά στο OUZOFEST 2025

Το OUZOFEST 2025 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στη μαρίνα Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο του Σιγρίου

την Παρασκευή 1 Αυγούστου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το ελαίολαδο «Πηνελόπη Κουλαγίνη»
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ