× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα σημαντικά ‑εννιά‑ λεπτά του πρωθυπουργού

Για «Νέα Δυναμική» και Αλκιβιάδη Στεφανή πιέζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τοπικά στελέχη της ΝΔ - Πιο «χαλαρά» στην αυτοδιοίκηση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 31/7/2023

Τα σημαντικά ‑εννιά‑ λεπτά του πρωθυπουργού
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 24 ώρες οργάνωσης χρειάστηκαν τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να οργανώσουν με το Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο το στερνό απόγευμα του Ιουλίου. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με του εκλεκτού υποψηφίου της ΝΔ, Αλκιβιάδη Στεφανή κράτησε συνολικά 18 λεπτά, μοιρασμένα σε εννέα και εννέα, σαν με... στρατιωτική ακρίβεια και έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συνεργείο μεγάλο της ΕΡΤ έδινε εικόνα στα ΜΜΕ, ανάμεσά τους και τα τοπικά, που μπόρεσαν να βγάλουν ωστόσο κάποιες φωτογραφίες, αναμνηστικές, αυτής της ολιγόλεπτης, αλλά κρίσιμης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Λέσβο για το χρίσμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδη Στεφανή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πολύ συνοπτικά ότι η στήριξη για τις υποψηφιότητες των δημάρχων θα είναι πιο χαλαρή από πλευράς της ΝΔ, αλλά στην περίπτωση του β βαθμού της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση «θέλει συνεργάτες της». Και η πρόταση αυτή εννοεί δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η Περιφέρεια έχει να πολλά διαχειριστεί χρήματα και προγράμματα, άρα είναι κρίσιμος ο «τιμονιέρης της». Δεύτερον, ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συστράτευση των στελεχών της ΝΔ στο πρόσωπο του Αλκιβιάδη Στεφανή, με το όνομα του συνδυασμού του «Νέα Δυναμική» να παραπέμπει ξεκάθαρα στη «Νέα Δημοκρατία», και με τον πρωθυπουργό να τον αποκαλεί αρκετά συχνά στην ολιγόλεπτη ομιλία του «επόμενο περιφερειάρχη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χειροκροτήματα έπεσαν βροχή και με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αίθουσα, και με κάποια σημεία της ομιλίας του Αλκιβιάδη Στεφανή και στο τέλος κατά την έξοδο του πρωθυπουργού.

Ακριβώς 25 λεπτά νωρίτερα τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι «αναφανδόν» με την υποψηφιότητα Στεφανή αγωνιούσαν για την έλευση του κυβερνητικού βουλευτή που κατέφτασε με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά κυριότερα με την παρουσία των «ακολούθων» του. «Βλέπεις όλους αυτούς που έχουν έρθει και θα χειροκροτήσουν;» μας ρωτούσε ένα παλιό σημαντικό στέλεχος της ΝΔ, για να απαντήσει στη συνέχεια: «Μπορεί οι μισοί να μην ψηφίσουν και να μείνουν στο χειροκρότημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στοίχημα για τη ΝΔ, αν όχι για τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος να επιβεβαιωθεί από τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ και στην κάλπη, χωρίς απουσίες ή άλλες ζυμώσεις και πλάγιες στηρίξεις σε άλλους υποψηφίους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ομοψυχία, αλλά και τα ονόματα του ψηφοδελτίου (σ.σ. που δεν ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά αναμένονται μέσα στην εβδομάδα) να προσελκύσουν το δυναμικό ρεύμα της ΝΔ προς τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Και φαίνεται αυτό το ρεύμα να είναι κρίσιμο, ελλείψει αντιπολίτευσης, και παρόντος του Κώστα Μουτζούρη.

Ακόμα και τον περασμένο Μάιο τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, στην περιοδεία Μητσοτάκη στην αγορά για παράδειγμα, όπου ακολουθούσε ο Κώστας Μουτζούρης, σημερινός μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με ερώτηση σήμερα κιόλας για το προσφυγικό μεταναστευτικό. Ακολουθούσε όμως και πάσχιζε για την παρουσία του δίπλα στον πρωθυπουργό και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος φαίνεται να καταβαραθρώθηκε ψυχολογικά από την υποψηφιότητα Κουφέλου στον Δήμο Μυτιλήνης και σημαντικά για κείνον στελέχη του να φυλλορροούν με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί καν σήμερα στην εκδήλωση με τον πρωθυπουργό.

Το αν θα πείσει πάντως η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο, ένα μήνα ακριβώς πριν από τη λήξη κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και σχεδόν δύο μήνες από τις αυτοδιοικητικές κάλπες, είναι και στο χέρι του ίδιου του Αλκιβιάδη Στεφανή, της τοπικής ΝΟΔΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Προκόπης Τζιμής έχει αναμετρηθεί ήδη με δύο εθνικές κάλπες και έχει βγει αλώβητος, και πολλοί, όχι αδίκως λένε και για το χέρι του Χαράλαμπου Αθανασίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για παιδική χαρά στο Μεσαγρό Γέρας

Στον ίδιο σχεδιασμό και οι παιδικές χαρές σε Πλακάδο και Σκόπελο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Εγκαίνια στο πάρκο Αγίας Ειρήνης με συναυλία της Πέννυς Μπαλτατζή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οικογενειακό εργαστήρι με γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Ο Στράτος Πέτρου και η Ασημένια Μήλιου προσκαλούν σε γιορτινό εργαστήρι BakeiT
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τεχνική αξιολόγηση λιμένων και παράκτιας ζώνης στη Λέσβο

Αυτοψία από τον Δρ. Ι. Σιώρη σε Ντίπι, Παναγιούδα και Τσαμάκια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η παράταξη «Νέα Δράση‑Νέος Δήμος» ζητά ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΔΑΠΑΛ

Αίτημα για Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη ΔΕΔΑΠΑΛ και αιχμές για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»