× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο Σίγρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Xeno Festival

Ένα διαθεματικό πρότζεκτ γύρω από τη σύγχρονη τέχνη στο Σίγρι από την Τετάρτη 9 Αυγούστου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2023

Στο Σίγρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Xeno Festival
' χρόνος ανάγνωσης

Το Xeno είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης σε απρόσμενο τόπο με απρόσμενα μέσα. Προτίθεται μέσα από το διάλογο της κοινότητας με τα έργα να τονίσει τόσο τη διαθεματικότητα όσο και τη διαλεκτική της σύγχρονης τέχνης.

Θα το κάνει επιμένοντας στο παράξενο, πιστεύοντας στη συζήτηση και στην σύγκρουση της τέχνης με την πραγματικότητα, με τη διάθεση επινόησης νέων ανοίκειων συναντήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Xeno πέραν του περιεχομένου του εξερευνά μια νέα κινητικότητα στην επαρχία. Στοχεύει να αναδείξει το πλούσιο πολιτισμικό κεφάλαιο του Σιγρίου μέσα από την προβολή τόσο της τεράστιας λαογραφικής, πολιτισμικής, γεωλογικής κληρονομιάς του όσο και της σχέσης του με το σύγχρονο.

Σε συνεργασία με το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Xeno οδηγείται στην αρχιτεκτονική ενός υβριδικού οικοσυστήματος μεταξύ νέων τεχνολογιών, καλλιτεχνικών εκτονώσεων και του αρχείου τεράστιας γεωλογικής κληρονομιάς που συντηρείται στον τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιμελητικό σημείωμα προτείνει σε καλλιτέχνες και ομιλητές να διαπραγματευτούν την υλικότητα του απολιθώματος στο τοπίο, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ανθεκτικότητας στο περιβάλλον που τη συστήνει με τόσο εξαιρετικούς όρους.

Το φεστιβάλ ξεκινά με τα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 9 Αυγούστου. Τοποθετημένα ανάμεσα στους κορμούς του γεωπάρκου απολιθωμάτων της Πλάκας εκτίθενται έργα καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση καλεί τους επισκέπτες ακολουθώντας τους ειδικά διαμορφωμένους περιπατητικούς διαδρόμους να οδηγηθούν σε όλες τις θέσεις των έργων και των απολιθωμάτων καθώς και στην παράκτια ζώνη του πάρκου που δεσπόζει και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου, μήκους 14 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, άλλο μέρος της έκθεσης, πραγματοποιείται σε παραδοσιακό οίκημα του 1900 στην αγορά του χωριού. Μέσα στις επόμενες μέρες ξεδιπλώνονται μια σειρά από δράσεις σε σημαντικά τοπόσημα του χωριού.

Στο πλαίσιο αυτό τα άτομα της κοινότητας θα έρθουν σε επαφή με τις εφαρμογές της σύγχρονης τέχνης· απλωμένα σε όλο το χωριό πάλλονται ανοιχτές στο δημόσιο performances, εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, ομιλίες καθώς και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ο χώρος που δημιουργείται ανάμεσα στο έργο φύσης 20 εκατομμυρίων χρόνων σε σχέση με το σύγχρονο έργο ανθρώπου ή μηχανής, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα παραθετικό έδαφος ανοιχτού διαλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τη διαπλοκή εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών, τεχνοκοινωνικών εφαρμογών, παραστάσιμων μορφών αντίληψης και επιτέλεσης μεσα σε παλαιότερους τρόπους έρευνας και αρχειακής μνήμης του πεδίου, στερεώνεται ένα τοπίο γεμάτο βιωματικές παραφωνίες.

Καλούμε επισκέπτες να φιλοξενηθούν και να αλληλεπιδράσουν σε μια συνθήκη που γεφυρώνει ένα μικρό χωριό της περιφέρειας με το διεθνές. Η τοπική κοινωνία υποστηρίζεται από την ίδια την διοργάνωση, φορτίζεται με ένα θετικό πρόσημο ελπίδας και ζωντάνιας ενώ ταυτόχρονα η επισκεψιμότητα ενδυναμώνεται και γίνεται περισσότερο ελκυστική σε ένα ευρύτερο κοινό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Μυρσίνη Αρτακιανού, Σοφία Ανδρόνικος, Κυριακή Γονή, Κωνστάντζα Καψάλη, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Νίκη-Δανάη Χανιά, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Κωνσταντίνος Λιανός, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Δημήτρης Ταμπάκης, Tomas Watson Moυσικοί - Sophie Lies, SWIM, DJ NOT I, Ayshel, Andreas Palmer, K.atou

Εκπαιδευτικά προγράμματα - Kωνσταντίνα Παπαιωανίδου Εκδόσεις – Αλεξάνδρεια, Τοποβόρος, Κοινοί τόποι, Yusra Περισσότερα για το Xeno Festival Το Xeno συστήνεται για πρώτη φορά στο Σίγρι ως ένα διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στοχεύοντας στη θεσμοθέτησή του, ανάμεσα στον πλούτο άλλων διεθνών καλλιτεχνικών και μουσικών διοργανώσεων της περιφέρειας, ανοίγει ένα ακόμα πολλά υποσχόμενο εύρος δραστηριοτήτων. Ο επερχόμενος Αύγουστος βρίσκει στο ξύπνημα του καλοκαιριού τη Λέσβο ανάμεσα σε διεθνείς αναφορές. Μέσα από τη γεφύρωση διαθεματικών φορέων, πληθώρας διεθνών και Ελλήνων διακεκριμένων και ανερχόμενων εικαστικών, μουσικών, ομιλητών και Αθηναϊκών εκδοτικών οίκων, τοπικών οργανισμών και ατομικοτήτων, το Σιγρι συστήνει ξανά τον εαυτό του ως οικοσύστημα πλατφόρμα συμβιωτικών σχέσεων.

To όνομα του φεστιβάλ αποτελεί ασφαλώς ένα memento της ιδιαίτερης αυτοβιογραφικής σχέσης του Αλμπέρ Καμύ με το Σίγρι, πρωτίστως όμως προτίθεται να εκφράσει το έως τώρα άγνωστο, το νέο, το ασυνήθιστο, το νεολογισμό, το επόμενο.

Συντελεστές διοργάνωσης: Διεύθυνση παραγωγής, Eπιμέλεια: Χριστίνα-Ινώ Αποστόλου Οργανισμός: RESTIA AMKE Υπεύθυνη παραγωγής: Ηρώ Ακριβού Υπεύθυνος Εγκατάστασης: Ιωάννης Γαρδικλής Documentation: Μιχάλης Χιώτης Social Media: Luca Reverdit Σχεδιασμός: OGUST **Η πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Επικοινωνία: xenofestivals@gmail.co

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη