× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έτοιμος για συγκρούσεις δηλώνει ο Αυγενάκης

Στις πρώτες προτεραιότητες η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πλήρης ένταξη του στο gov.gr

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2023

Έτοιμος για συγκρούσεις δηλώνει ο Αυγενάκης

Τα εγκαίνια της παγκρήτιας αγροκτηνοτροφικής έκθεσης Αρκαλοχωρίου αποτέλεσαν το βήμα από όπου ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε τις πραγματικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την πρωτογενή παραγωγή. Η 26 σελίδων ομιλία του κ. Αυγενάκη φυσικά ήταν προσαρμοσμένη στα δεδομένα της συγκυρίας, δηλαδή απευθύνονταν κυρίως στις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις της  Κρήτης, ωστόσο είχε αρκετά στοιχεία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία αναφερόμενος στο ζήτημα του νερού. Ενώ αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε: «γνωρίζω προσωπικά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες από τις αρρυθμίες που  παρουσιάζει. Οι περισσότεροι από εσάς το έχετε βιώσει. Σας διαβεβαιώνω ότι έχω  πλήρη εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεσμεύομαι ότι θα μπει  τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου. Αν χρειαστεί να συγκρουστώ με  συμφέροντα θα το κάνω, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι  πίσω δεν θα κάνω, αφού αφορά τη διαφάνεια, την τάξη και τη δικαιοσύνη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι’ αυτό κι εργαζόμαστε για την πλήρη ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr. Την πλατφόρμα που όλοι μας γνωρίζουμε κι έχει κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά μας. Οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να περάσουν στη νέα εποχή, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη  εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και  κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.

Και κάτι, που αποτελεί πάγια φιλοσοφία της Κυβέρνησής μας: Η διαφανής διαχείριση των δεδομένων που συγκεντρώνονται δεν διαπραγματεύεται, δεν δέχεται εκπτώσεις!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δηλώσεις των παραγωγών και όλες οι σχετικές  πληροφορίες πρέπει να είναι αντικείμενο διαχείρισης δημόσιου φορέα και όχι  ιδιωτικής εταιρείας, όπως συνέβαινε μέχρι και πριν λίγο καιρό!».

Οι παραπάνω αναφορές δείχνουν πως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις. Αλλά δεν είναι ο πρώτος υπουργός που κινείται σε αυτή την κατεύθυνσης, στο ξεκίνημα της θητείας του. Το επόμενο διάστημα θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρήξεις με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να έχουν τον έλεγχο του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρησης και Ελέγχου).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

 

Στην ίδια ομιλία ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, άλλο ένα ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα είπε: «γνωρίζουμε τα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις των αγροτών. Γι’ αυτό και είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας, ο μετασχηματισμός του  κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι πληρωμές να γίνονται πιο ευέλικτα και πιο άμεσα.

Θέλουμε οι παραγωγοί μας να λαμβάνουν το σωστό ύψος αποζημιώσεων μέσα σε ένα  εύλογο χρονικό διάστημα από την καταστροφή που υπέστησαν. Στόχος μας να διευρύνουμε τα αιτήματα που μπορούν να κατατεθούν στον ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στη μείωση της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στην απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, αποτελεί δομικό πυλώνα του πρωτογενή τομέα και των προοπτικών που έχει για την χώρα μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ