× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μαρίνα… φεύγουμε!»

Η πολυμήχανη… κοσμοπολίτισσα Μαρίνα Σταμάτη από τον Μανταμάδο μάς μιλά για το 1/5 της γης που έχει ταξιδέψει ή τις 52 χώρες που έχει γνωρίσει και δίνει συμβουλές οργάνωσης καλών και low budget ταξιδιών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/7/2023

«Μαρίνα… φεύγουμε!»

Έχουμε φιλοξενήσει άρθρα της στην «Πλατεία» μιλώντας εκείνη εκ πείρας για όμορφα ταξίδια που έχει κάνει. Η Μαρίνα Σταμάτη από τον Μανταμάδο είναι ανάμεσα σε άλλα… ακαδημαϊκός, φωτογράφος, εικαστικός, κεραμίστρια και στην κυριολεξία πολυταξιδεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή το καλοκαιράκι που θέλουμε να ταξιδεύουμε σε ανάλαφρα μέρη ή που συνειδητοποιούμε ότι για φέτος «δεν μας παίρνει» οικονομικά να φύγουμε, αλλά μπορούμε να οργανώσουμε κάτι μακροπρόθεσμα, μιλήσαμε διεξοδικά μαζί της κερδίζοντας συμβουλές και κάτι από την εμπειρία της. Με φόντο τη φωτογραφική της έκθεση που διήρκησε έναν μήνα στο Ηράκλειο Κρήτης με τίτλο «οι άνθρωποι που δεν γνώρισα», η Μαρίνα μας εξομολογήθηκε ότι είχε βρει το όνομα της έκθεσής της πριν από 20 χρόνια, και αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους που έτυχε να βρίσκονται στον φακό της και μάλλον δεν θα συναντήσει ξανά ποτέ.

Όταν ξαναβλέπει τις φωτογραφίες από τα ταξίδια της, θυμάται ανθρώπους, μυρωδιές, ήχους, περιπέτειες, ακόμα και ένα «Μαρίνα… φεύγουμε!» που της φωνάζουν οι συνταξιδιώτες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μας είπε, μεγαλωμένη στον Μανταμάδο υπήρχε ένα «έθιμο», να γίνεται ένα ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το δικό της ήταν στην Ισπανία… «Αυτό ήταν», είπε και από τότε δεν σταμάτησε να ταξιδεύει έχοντας πάει μέχρι τώρα σε 52 χώρες ή στο 1/5 «μόλις» του κόσμου, λέει κάπως… στενοχωρημένη γιατί θα ήθελε πολύ να μετρά 10 ζωές για επισκεφτεί όλο τον πλανήτη.

Σιγκαπούρη, Μεξικό, Ισλανδία, Ταϋλάνδη, Λετονία, Αίγυπτος, Βόρνεο, Μπρουνέι, Ιταλία, Ελβετία, Ουκρανία, Κένυα, Μαλαισία, Κούβα, Μαδαγασκάρη, είναι μερικά από τα ασυνήθιστα μέρη που έχει επισκεφτεί. Για παράδειγμα για την Κίνα ετοίμαζε 5 μήνες το ταξίδι της που διήρκησε 20 ημέρες. Όμως όλα ήταν προγραμματισμένα στην εντέλεια. Κι αυτό γιατί έπρεπε να γνωρίζει ότι στην Κίνα δεν υπάρχουν πινακίδες ή ταμπέλες με λατινική αλφάβητο, παρά μόνο με… ιδεογράμματα. Έτσι με την παρέα τους είχαν προεκτυπώσει τοποθεσίες, για να μπορούν να κυκλοφορήσουν. Εξάλλου η περιπέτεια τους χτύπησε την πόρτα παρά την προετοιμασία, αφού κανείς δεν ήξερε αγγλικά και έπρεπε να βρεθούν σε ένα κεντρικό σημείο μετρό, να φωνάζουν επί πέντε λεπτά, ανάμεσα σε κυριολεκτικά εκατοντάδες περαστικούς «ποιος ξέρει αγγλικά», για να βρεθεί… ένας, χάρη στον οποίο δεν έχασαν την πτήση τους από Πεκίνο για Ελλάδα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάν’ το όπως η Μαρίνα»

Διάβασε και διαβάζει πάντα την ιστορία του τόπου που πρόκειται να επισκεφτεί. Συμβουλεύεται έμπιστους ταξιδιωτικούς οδηγούς και ο νους της είναι στις τιμές των εισιτηρίων. Για παράδειγμα μπορείς να πεταχτείς στη Σικελία με… 15 ευρώ! Ή να εκπλαγείς από την ομορφιά της… Αλβανίας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να οργανώσεις το ταξίδι σου, εξηγεί γιατί μπορείς να γλυτώσεις χρήματα για επόμενα τρία ταξίδια! Για παράδειγμα, είναι σοφότερο να νοικιάσει διαμέρισμα μία οικογένεια, παρά να δώσει περισσότερα χρήματα σε ένα ξενοδοχείο ή επίσης να επισκεφτεί supermarket για το δείπνο της, γνωρίζοντας έτσι ακόμα περισσότερα για τον τόπο που επισκέπτεται.

Η έμπειρη ταξιδιώτισσα μάς προτρέπει να συμβουλευόμαστε τα προγράμματα των ταξιδιωτικών πρακτορείων, να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, φτιάχνοντας έτσι έναν κορμό από τα βασικά μέρη, μνημεία, μουσεία, τοποθεσίες που πρέπει να επισκεφτείς και τη γαστρονομία που πρέπει να δοκιμάσεις! Εκείνη δοκίμασε σκορπιό στην Κίνα και κροκόδειλο στο Μεξικό.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω συναντήσει στο εξωτερικό μιλούν τα αγγλικά όπως εγώ. Συνεπώς δεν είναι τα αγγλικά που σώζουν, αλλά η γλώσσα του σώματος», μας λέει ενώ μοιράζεται συμβουλές που της έχει δώσει ο σύντροφός της, Μάνος.

Τι μας λέει η Μαρίνα για τα ταξίδια σε γκρουπ  

Η οργανωμένη εκδρομή με ταξιδιωτικό γραφείο αποτελεί καλή λύση αν είστε άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Θα σας γλυτώσει από τον κόπο και το τρέξιμο της προετοιμασίας, αφού θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί για σας και ενδεχομένως να γλυτώσετε και χρήμα.

Ο συνοδός και ο ξεναγός του γκρουπ είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την επιτυχία του ταξιδιού. Γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για τον προορισμό, είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του ημερήσιου προγράμματος, διατηρούν το «ομαδικό πνεύμα» και σας ξεναγούν με τις γνώσεις τους στα κυριότερα αξιοθέατα. Επίσης, φροντίζουν για τη συνεννόηση στη ξένη γλώσσα, την έκδοση των εισιτηρίων, ώστε να παρακάμπτονται οι ουρές των ταμείων. Προσπαθούν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες σας, να δώσουν λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις και προβλήματα και αν τυχόν χαθείτε θα είναι οι πρώτοι θα σας αναζητήσουν. Η ασφάλεια είναι από τους κυριότερους λόγους που επιλέγει κάποιος τα οργανωμένα ταξίδια.

Στο γκρουπ, επιπλέον, διευρύνετε τον κύκλο γνωριμιών σας αφού θα βρείτε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Αν δεν έχετε παρέα για το ταξίδι των ονείρων σας ή δεν ταξιδεύετε συχνά τολμήστε να ενταχτείτε σε κάποιο γκρουπ και δε θα το μετανιώσετε. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε και άλλους μοναχικούς ταξιδιώτες και να κάνετε φιλίες και γνωριμίες με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά σας.

Στα πλεονεκτήματα του ομαδικού ταξιδιού είναι ότι τα περισσότερα πακέτα συμπεριλαμβάνουν πρωινό και δείπνο που βοηθάει σημαντικά στη μείωση επιπρόσθετων εξόδων αλλά και του ημερήσιου άγχους που και τι θα φάμε.

Επιπλέον έχετε την ευκαιρία να απολαύετε τις ανέσεις υπερπολυτελών ξενοδοχείων αφού τα πρακτορεία στην πλειοψηφία τους συνεργάζονται με επώνυμα ξενοδοχεία, ανώτερων κατηγοριών, αφοί μπορούν και κλείνουν τα δωμάτια μαζικά και νωρίτερα, και έτσι να επιτυγχάνουν καλές τιμές.

Ακόμα το βάρος των βαλιτσών σας και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι κάτι που αν ταξιδεύετε οργανωμένα θα σας απασχολήσει ελάχιστα. Τα εισιτήρια σας δέχονται το ανώτατο όριο κιλών αλλά ακόμα και αν το ξεπεράσετε σπάνια καλείστε να πληρώσετε επιπλέον αφού τα κιλά συνήθως των αποσκευών των μελών του γκρουπ συμψηφίζονται, μπορώντας έτσι να κάνετε τα ψώνια σας χωρίς το άγχος της υπέρβαρης αποσκευής. Τέλος οι ομάδες ταξιδιωτών χρησιμοποιούν, με παρότρυνση των υπευθύνων, των αεροπορικών εταιριών την fast lane ώστε η διαδικασία της επιβίβασης να γίνει ομαλότερα και γρηγορότερα.

Πάντα να επιλέγετε γνωστά πρακτορεία, κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο αλλά και στο περιβάλλον σας για την αξιοπιστία των υπηρεσιών τους. Διαβάστε πολύ προσεκτικά το ταξιδιωτικό πρόγραμμα, και τις παροχές του (τοποθεσία ξενοδοχείου, παροχές και υπηρεσίες ξενοδοχείου, ημιδιατροφή, είσοδοι μουσείων, εξειδικευμένες ξεναγήσεις κ.α.) σε σχέση πάντα με την τελική τιμή όπως αυτή διαμορφώνετε με τους φόρους και τις εξτρά χρεώσεις (προαιρετικές εκδρομές και δραστηριότητες, ελεύθερος χρόνος, εσωτερικές πτήσεις κ.α.). Φυσικά στους όρους του ταξιδιού επιβάλλεται να αναγράφεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του τελικού προγράμματος τη στιγμή της εκτέλεσης του.

Πώς να οργανώσετε εσείς το ταξίδι σας

Προμηθευτείτε ταξιδιωτικούς οδηγούς, χάρτες και φτιάξτε μόνοι σας το πρόγραμμα του ταξιδιού σας. Το διαδίκτυο είναι ο σημαντικότερος σας σύμμαχος κατά το σχεδιασμό. Η προετοιμασία και η άρτια εκτέλεση ενός ανεξάρτητου ταξιδιού, προϋποθέτει καλή γνώση ξένης γλώσσας και απαιτεί μελέτη πολλών ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με τον προορισμό και τις ημέρες ταξιδιού. Ένα tailor made πρόγραμμα φτιαγμένο από εσάς για εσάς θα ακολουθεί τους δικούς σας ρυθμούς και θα περιλαμβάνει μόνο όσα σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να αποφύγετε τα υπερβολικά τουριστικά μέρη αξιοποιώντας τους μικρούς κρυμμένους, λιγότερο δημοφιλείς, ταξιδιωτικούς θησαυρούς που θα ανακαλύψετε κατά την έρευνα σας. Μόνοι σας, διαλέξετε ποια μουσεία σας ενδιαφέρουν και πως επιθυμείτε να ξεναγηθείτε σε αυτά γλιτώνοντας περιττά έξοδα.

Το καθημερινό πρωινό ξύπνημα, το «άγχος του λεωφορείου» απουσιάζει και εμφανίζεται μόνο και εάν έχετε εσωτερικές μετακινήσεις στη χώρα. Διορίες για ψώνια που σας χαλούν την χαλαρή διάθεση δεν υπάρχουν. Μπορείτε να κάνετε στάσεις, για να απολαύσετε το ρόφημα ή το ποτό σας, έναν απρογραμμάτιστο περίπατο στην φύση, σε κάποιο αξιοθέατο που εντοπίσατε ξαφνικά ή ακόμα και κουβεντούλα με τους ντόπιους σε κάποιο χωριουδάκι που τυχαία βρεθήκατε. Έχετε όσο χρόνο εσείς καθορίσετε πως χρειάζεστε.

Ο self-service σχεδιασμός του ταξιδιού για να είναι επιτυχημένος και συμφέρον στηρίζετε στην έγκαιρη οργάνωση του με early booking, που σημαίνει πως θα πρέπει να γνωρίζετε πόσοι και πού θέλετε να ταξιδέψετε αρκετές εβδομάδες ή και μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού, ώστε να επιτύχετε ασυναγώνιστες τιμές τόσο σε εισιτήρια όσο και σε ξενοδοχεία. Πρωτίστως όμως απαιτείτε μια σχετική ταξιδιωτική εμπειρία που θα την αποκτήσετε έχοντας πάρει μέρος πρώτα σε κάποια οργανωμένα ταξίδια ή αν έχετε συνεργαστεί και «πήρατε μαθήματα» από πεπειραμένους ταξιδιώτες για το πως σχεδιάζετε και υλοποιείτε ένα ανεξάρτητο ταξίδι.

Μη φοβηθείτε αν είστε φιλική παρέα να μείνετε σε κάποιο οργανωμένο hostel, καλύτερα διαλέξτε κάποιο με υψηλή βαθμολογία. Θα εξοικονομήσετε χρήμα και ενδεχομένως να γνωρίσετε ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αν πάλι είστε ζευγάρι, προτιμήστε την θαλπωρή ενός όμορφου διαμερίσματος, που θα γίνει το νέο σας σπίτι όσο κρατήσει το ταξίδι σας. Κατά την επιλογή καταλύματος μην κοιτάτε μόνο τις φωτογραφίες, που κάποιες φορές μπορεί να είναι παραπλανητικές, αλλά διαβάστε προσεκτικά τις παροχές και φυσικά μελετήστε προσεκτικά τα σχόλια προηγούμενων επισκεπτών. Επίσης, φροντίστε η θέση του καταλύματος να είναι κοντά στα αξιοθέατα που σας ενδιαφέρουν αλλά και να είναι σχετικά εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο με ιδιωτικό μέσο ή συγκοινωνία.

Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τις επίσημες αργίες της χώρας που θα επισκεφθείτε και τις ημερομηνίες εθνικών εορτών (μπορεί να πέσετε σε εορτασμούς ή ματαιώσεις δρομολογίων). Επίσης ψάξτε για φεστιβάλ, διαβάστε τις ώρες και ημέρες λειτουργιάς των μουσείων και των λοιπών χώρων που θέλετε να επισκεφτείτε (στις περισσότερες χώρες κάποια μέρα της εβδομάδας είναι κλειστά), και εκδώστε από πριν τα εισιτήρια σας για πολυσύχναστα αξιοθέατα, (μουσεία, θέατρα, όπερες).

Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι θα οδηγήσετε με ασφάλεια σε δρόμους ή καιρικές συνθήκες που δε γνωρίζετε καλά και μελετήστε με προσοχή τους όρους και κυρίως το ποσό των χρημάτων που θα δεσμευτούν στην κάρτα σας ως ασφάλεια (deposit), πότε και πόσα από αυτά θα σας επιστραφούν.

Τέλος, ενημερωθείτε για τα free walking tours της πόλης που σας ενδιαφέρει και εκμεταλλευτείτε τα. Τις περισσότερες φορές διοργανώνονται περισσότερα από ένα ανά ημέρα.

Η τελική απόφαση είναι δική σας, είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ, η σημαντικότερη περιουσία που κουβαλάει κανείς μαζί του είναι οι αναμνήσεις από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα ζήσει.

Have fun and enjoy the ride!

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Roll Ice cream & more: Παγωτό μπροστά στα μάτια σας

Αυθεντικές γεύσεις, πρωτότυπες επιλογές και κλασικές γλυκές αποδράσεις στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ελιά και Πεύκο», με ποδήλατα ως την Ερεσό

20 τολμηροί ποδηλάτες στα 200 χιλιόμετρα με πολλούς φίλους αθλητές χειροκρότησαν τη διοργάνωση
ΓΕΥΣΗ

Ελαιόλαδο: ο υγρός χρυσός!

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στη διατροφή μας γράφει η ΧΑΡΑ ΚΟΥΤΡΟΛΟΥ*, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Σεμινάριο βυζαντινής μουσικής με τον π. Ευστράτιο Γιουσμά

Ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζήτησαν από το παράρτημα Μυτιλήνης του Εθνικού Ωδείου να το επαναλάβουν
ΓΕΥΣΗ

Η αυτόχθονα Κολοβή, η Καζνταγλιώτισσα και η Λαδολιά

Γνωρίστε τις ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο!
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γνωριμία με τη μαθητική στέγη Χίου «Το σπίτι της Μαρίας»

Εκδήλωση για γονείς και μαθητές την Παρασκευή 24 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

17 ‑ 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες KRAVARA ENDURO ΜΤΒ 2024

Σημαντικές επιτυχίες για τους αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου Βασίλη Βουρσούκη, Παναγιώτη Δελημήτρο, Λευτέρη Τιτιρέκη και Δημήτρη Καραντώνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο μητρικού θηλασμού για έγκυες και νέες μητέρες

Με τη μαία, Εριφύλη Κώστογλου, στο Λευκό Χαρτί στην Επάνω Σκάλα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας