× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποζημιώσεις 13 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Νέα Υόρκη σε διαδηλωτές

Πρόκειται για άτομα που συνελήφθησαν ή ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων το καλοκαίρι του 2020

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2023

Αποζημιώσεις 13 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Νέα Υόρκη σε διαδηλωτές
' χρόνος ανάγνωσης

Η πόλη της Νέας Υόρκης συμφώνησε να καταβάλει πάνω από 13 εκατ. δολ. για τη διευθέτηση αγωγής που αφορούσε στα πολιτικά δικαιώματα και ασκήθηκε εκ μέρους περίπου 1.300 ατόμων. 

Πρόκειται για άτομα που συνελήφθησαν ή ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων οι οποίες είχαν σαρώσει την πόλη των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον εγκριθεί από δικαστή, ο διακανονισμός, ο οποίος κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη, θα οδηγήσει στο να καταβληθεί μία από τις υψηλότερες αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί ποτέ για μαζικές συλλήψεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ABC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγωγή επικεντρώθηκε σε 18 από τις πολλές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Με ορισμένες εξαιρέσεις, τα άτομα που συνελήφθησαν ή ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς θα δικαιούνται αποζημίωση ύψους 9.950 δολαρίων ο καθένας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη συμφωνία, μία από τις πολλές που αφορούν στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter του 2020, η πόλη αποφεύγει να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη η οποία θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή οικονομικά και θα είχε επίσης υψηλό πολιτικό κόστος.

Η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ διαπραγματεύονται αντίστοιχους διακανονισμούς με διαδηλωτές, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τη ρατσιστική αστυνομική βία μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Ήταν μίας περίοδος αναταραχών που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 10.000 άνθρωποι μέσα σε λίγες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τακτική kettling

 

Οι δικηγόροι της National Lawyers Guild, η οποία εκπροσώπησε τους ενάγοντες στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησαν την ηγεσία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ότι στέρησε από τους διαδηλωτές δικαιώματά τους μέσω μίας «συντονισμένης» εκστρατείας βίας και παράνομων συλλήψεων.

Στη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης, η οποία ξεκίνησε πριν από πάνω από δύο χρόνια, οι συνήγοροι υπεράσπισης της πόλης υποστήριξαν ότι η αστυνομία δρούσε στο πλαίσιο αντιμετώπισης μιας χαοτικής και πρωτοφανούς κατάστασης.

Επικαλέστηκαν μάλιστα περιστατικά στα οποία πυρπολήθηκαν αστυνομικά οχήματα και αστυνομικοί δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες και πλαστικά μπουκάλια.

Κατά τη διάρκεια κάποιων από τις πορείες διαμαρτυρίας του 2020, οι αστυνομικοί εφάρμοσαν την τακτική ελέγχου του πλήθους γνωστή ως kettling κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Τους συγκέντρωναν σε στενούς χώρους και τους επιτίθονταν με γκλομπ και σπρέι πιπεριού πριν προβούν σε μαζικές συλλήψεις.

Ειδική ασυλία

 

Η Νέα Υόρκη επικαλέστηκε ειδική ασυλία, η οποία προστατεύει τους αστυνομικούς από αγωγές που σχετίζονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των εναγόντων αναφέρθηκαν σε παλαιότερα περιστατικά καταστολής μεγάλων διαδηλώσεων, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων το 2004, ως απόδειξη μακροχρόνιων «συστηματικών παραβιάσεων» από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Οι δικηγόροι της πόλης απάντησαν πως δεν υπήρξε συστηματική προσπάθεια να στερηθεί ο κόσμος το δικαίωμά του να διαδηλώνει.

«Δεν υπάρχει ιστορικό αντισυνταγματικής αστυνόμευσης», έγραψε σε υπόμνημα η Τζόρτζια Πέστανα, συνήγορος της πόλης. «Δεν υπάρχει συχνή στέρηση συνταγματικών δικαιωμάτων», ανέφερε.

Στην αγωγή κατονομάζονται ως κατηγορούμενοι ο πρώην δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο συνταξιούχος, πρώην αξιωματούχος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ντέρμοτ Σέι, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της αστυνομίας της πόλης. 

Ποιοι θα εξαιρεθούν

 

Οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν με κατηγορίες όπως καταπάτηση και καταστροφή περιουσίας, επίθεση σε αστυνομικό, εμπρησμός ή οπλοκατοχή θα εξαιρεθούν από τον διακανονισμό. Όσοι εθεάθησαν σε βίντεο να εμποδίζουν την αστυνομία από το να προβεί σε συλλήψεις ενδέχεται επίσης να μην αποζημιωθούν.

Σε αντίθεση με άλλες αγωγές που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις του 2020, η συλλογική αγωγή δεν αποσκοπούσε στο να αναγκάσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης να αλλάξει τις πρακτικές της.

Άλλες αγωγές θέτουν ως στόχο τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ μία, από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίτια Τζέιμς, ζητά να οριστεί ομοσπονδιακός ελεγκτής, ο οποίος θα επιβλέπει την αστυνόμευση των διαδηλώσεων στη Νέα Υόρκη.

Άλλος διακανονισμός που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος θα επιδικάσει 21.500 δολάρια ως αποζημίωση για συλληφθέντες από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μπρονξ. Η συνολική επιβάρυνση θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 10 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένων των νομικών εξόδων.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ