× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε με το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και θέλει να συνεχίσει με ερημωμένα κτήρια

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μετρά 170 ακίνητα που μπορεί να διαθέσει για αξιοποίηση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/8/2023

Ξεκίνησε με το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και θέλει να συνεχίσει με ερημωμένα κτήρια

Επιχειρώντας να αντιμετωπιστεί η νεανική ανεργία και αδράνεια, η ερήμωση των χωριών αλλά και το φαινόμενο εκατοντάδων κτιρίων που ρημάζουν στη Δυτική Λέσβο, ο Δήμος παραχώρησε ένα παλιό ερημωμένο κτίριο σε ιδιώτη στο χωριό Κλειώ, όπου έχει μετατραπεί σε αναψυκτήριο υποδοχής στην είσοδο της κοινότητας. Επίσης παραχώρησε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο» στην περιοχή Ανεμώτια ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο, που ήταν ήδη κλειστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, εστία ρύπανσης στη γειτονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα που έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου γίνεται και σε άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους: στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Βαρκελώνη, με τη διαφορά ότι οι εν λόγω Δήμοι εστιάζουν στο πρόβλημα των αστέγων, ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στα εγκαταλειμμένα κτίρια, και τους αναξιοποίητους, πλην αναρίθμητους βοσκοτόπους και ελαιώνες, όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης Μάντζαρης, διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου:

Ειδικότερα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει εισέλθει σε ειδική πλατφόρμα που δημιούργησαν μέλη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα  του Εργαστηρίου για την Γεωγραφία της Εργασίας με τίτλο «ReworkAegean». Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο επιστημονικός υπεύθυνος, αναπληρωτής Καθηγητής, Στέλιος Γκιάλης και η διευθύντρια του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) που το χρηματοδοτεί, Δρ Κατερίνα Κουραβέλου: Πρόκειται για έναν κόμβο διάχυσης της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση Νέων Εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης και την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος.

«Η χρηματοδότηση εντάσσεται στις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ που στοχεύουν στη διασύνδεση της Επιστήμης και της Κοινωνίας καθώς και στη διάχυση της γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Ελπίζουμε ο διάλογος να συνεχιστεί ώστε πραγματικά να επιτευχθεί η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος όχι μόνο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε η κ. Κουραβέλου.

Ετσι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αναρτά τα κτίρια που ανήκουν στην κυριότητά του και μπορεί να παραχωρήσει για πολλά χρόνια ή και έναντι μικρού ενοικίου σε κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν κρούση και τα ακίνητα να μετατραπούν σε εστίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα έχει στην κατοχή του πάνω από 1.800 ακίνητα, από τα οποία γύρω στα 350 είναι κτίσματα. Αν από αυτά αφαιρεθούν κτίρια, που ήδη έχουν ενεργή χρήση (κοινοτικά γραφεία, ενεργές αποθήκες, πολιτιστικοί χώροι, ανοιχτά σχολεία κλπ) απομένουν πάνω από 170 περίπου ακίνητα, τα οποία είναι κλειστά και αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα να ερημώνουν και να καταστρέφονται.

«Ανάμεσα τους βρίσκει κανείς παλιά βιομηχανικά κτίρια, που ανήκουν εδώ και χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, απομεινάρια της βαθιάς κοινοτικής αντίληψης που διαπέρναγε τους Μυτιληνιούς, ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα, παραδοσιακά σχολικά κτίρια κτισμένα το Μεσοπόλεμο, βιομηχανικές αποθήκες, κατοικίες, που δωρίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στις κοινότητες» εξηγεί ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του δήμου, Δημήτρης Μάντζαρης.

Για παράδειγμα το παλιό βιομηχανικό κτίριο παραχωρήθηκε στην επιχείρηση της Ανεμώτιας για μακροχρόνια χρήση και σήμερα αξιοποιώντας προγράμματα συγχρηματοδότησης (όπως Πράσινο ταμείο), μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο οινοποιείο, με την επιχείρηση που απασχολεί 20 οικογένειες να έχει αναπτύξει σημαντικά τις οικονομικές της δραστηριότητες.

«Ήταν ένα εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο κτήριο που αναζωογονήσαμε μέσα από τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων LEADER και ΕΣΠΑ» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του «Ηφαιστείου Ανεμώτιας», που ιδρύθηκε μόλις το 2017, Ηλίας Καστρινέλλης.


Ο χώρος αυτός παράλληλα δεν είναι μόνο χώρος επαγγελματικής δραστηριότητας. Η ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο και με φορείς του χωριού, όπως ο αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, διοργανώνει κάθε χρόνο, και φέτος τον προσεχή Αύγουστο τις γιορτές αμπελουργίας, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάριο ξερολιθιάς και μπολιάσματος αμπελιών και άλλες παράλληλες δράσεις. Αυτές οι πολιτιστικές δράσεις αξιοποιούν και άλλα ακίνητα του Δήμου, όπως το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού σχολείου. «Όλες αυτές οι δράσεις αγκαλιάζουν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας ζωή και ζωντάνια στο χωριό. Παράλληλα μια παραδοσιακή καλλιέργεια, όπως η αμπελουργία ξαναζωντανεύει, δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τα αμπέλια τους και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα» εξηγεί ο κ. Μάντζαρης.


Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι πρόθυμος με τον ίδιο τρόπο να παραχωρήσει βοσκότοπους ή ελαιώνες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από συνεταιριστικές ή ιδιωτικές προσπάθειες ώστε να τονωθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να αναπτυχθούν οι περιοχές.Σε δήλωση της για το ίδιο θέμα η Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου  Ασανούλα Γιαννή αναφέρει: «Ο Δήμος μας αντιλαμβανόμενος ότι με την αξιοποίηση της σχολάζουσας ακίνητης περιουσίας του θα συμβάλλει στην αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και θα αποκτήσουν ξανά ζωή οι γειτονιές των χωριών μας συνεχίζει την προσπάθεια παραχωρήσεων ( όπως τα δύο βιομηχανικά ακίνητα στην Κοιν. Σεπ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας), μισθώσεων ακινήτων (Αναψυκτήριο Κλειούς, Πολιχνίτου), μισθώσεις ελαιώνων, αγρών. Επίσης πραγματοποιούνται και αγορές από το Δήμο ακίνητης περιουσίας ιδιωτών για δημιουργία χώρων στάθμευσης, χώρων πρασίνου,κλπ.(πρόσφατα σε Βατερά, Βατούσα, Άντισσα), βιομηχανικών ακινήτων (κλωστϋφαντήριο Μεϊμαρογλου στα Παράκοιλα). Η στενή συνεργασία του Δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με το εργαστήριο για την Γεωγραφία της Εργασίας και τα στελέχη του, το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα Rework Aegean με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ είναι η αρχή μιας προσπάθειας που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 - 2027. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχθούν όχι μόνο ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο, αλλά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιωτών, με τη χρηματοδότηση της επισκευής τους και ταυτόχρονη παραχωρησή τους σε χρήση με χαμηλό ενοίκιο. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι έτοιμος να καταθέσει μια τέτοια ιδέα ώστε την επόμενη πενταετία να πάρει "σάρκα και οστά"»


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο έχει ανάγκη ο αμπελοοινικός τομέας

Στα συμπεράσματα από το πρόσφατο Συνέδριο Αμπελουργίας η ΚΕΟΣΟΕ διαπιστώσει διαρκή συρρίκνωση του κλάδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρύβουν παγίδες οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τα τεκμήρια φέρνουν μεγαλύτερους φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες- O πρόεδρος της Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης εξηγει
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για παραβάσεις σε παραλίες και αιγιαλό

Με drones οι πρώτοι έλεγχοι. Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έτοιμος για πλήρη συμμόρφωση με εντολές της Κομισιόν δήλωσε ο Αυγενάκης

Νέα συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα στις 11 Ιουνίου στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των στελεχών της Κομισιόν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οριστικά αποτελέσματα για πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Λέσβου

Αφορά στην Πράξη: «Βελτίωση Δεξιοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο».
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΤΗΕΝΑ: ο πρώτος ελληνικός Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου!

Πραγματοποιείται ετησίως από το 2016
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Μέσα από τη συνεργασία και την αναβίωση των αμπελώνων, η Ανεμώτια αναπτύσσεται

Για τις δράσεις του Σωματείου Αμπελουργών και της Κοιν. Σεπ «Ηφαίστειο» μιλήσαμε με τον Μιχάλη Μαρμάρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερη γραφειοκρατία για τους αγρότες

Πέντε νέες υπηρεσίες που αφορούν τους αγρότες εντάχθηκαν στο gov.gr
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπορικές καντρίλιες με άδειες τις δεξαμενές ελαιολάδου

Προσπαθούν να μηδενίσουν τις εμπορικές πράξεις στην χονδρική αγορά για να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα και στο νησί της Λέσβου

Η «Παπαδέλλης Χαράλαμπος & ΣΙΑ Ο.Ε.» έχει δεσμευτεί για την παραγωγή και διάθεση του ποιοτικότερου και γευστικότερου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο νομικό πλαίσιο για τους ελέγχους σε ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα

Φραγμό στις «ελληνοποιήσεις» υπόσχεται για ακόμη μια φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης