× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε με το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και θέλει να συνεχίσει με ερημωμένα κτήρια

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μετρά 170 ακίνητα που μπορεί να διαθέσει για αξιοποίηση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/8/2023

Ξεκίνησε με το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και θέλει να συνεχίσει με ερημωμένα κτήρια

Επιχειρώντας να αντιμετωπιστεί η νεανική ανεργία και αδράνεια, η ερήμωση των χωριών αλλά και το φαινόμενο εκατοντάδων κτιρίων που ρημάζουν στη Δυτική Λέσβο, ο Δήμος παραχώρησε ένα παλιό ερημωμένο κτίριο σε ιδιώτη στο χωριό Κλειώ, όπου έχει μετατραπεί σε αναψυκτήριο υποδοχής στην είσοδο της κοινότητας. Επίσης παραχώρησε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο» στην περιοχή Ανεμώτια ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο, που ήταν ήδη κλειστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, εστία ρύπανσης στη γειτονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα που έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου γίνεται και σε άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους: στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Βαρκελώνη, με τη διαφορά ότι οι εν λόγω Δήμοι εστιάζουν στο πρόβλημα των αστέγων, ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στα εγκαταλειμμένα κτίρια, και τους αναξιοποίητους, πλην αναρίθμητους βοσκοτόπους και ελαιώνες, όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης Μάντζαρης, διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου:

Ειδικότερα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει εισέλθει σε ειδική πλατφόρμα που δημιούργησαν μέλη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα  του Εργαστηρίου για την Γεωγραφία της Εργασίας με τίτλο «ReworkAegean». Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο επιστημονικός υπεύθυνος, αναπληρωτής Καθηγητής, Στέλιος Γκιάλης και η διευθύντρια του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) που το χρηματοδοτεί, Δρ Κατερίνα Κουραβέλου: Πρόκειται για έναν κόμβο διάχυσης της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση Νέων Εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης και την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος.

«Η χρηματοδότηση εντάσσεται στις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ που στοχεύουν στη διασύνδεση της Επιστήμης και της Κοινωνίας καθώς και στη διάχυση της γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Ελπίζουμε ο διάλογος να συνεχιστεί ώστε πραγματικά να επιτευχθεί η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος όχι μόνο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε η κ. Κουραβέλου.

Ετσι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αναρτά τα κτίρια που ανήκουν στην κυριότητά του και μπορεί να παραχωρήσει για πολλά χρόνια ή και έναντι μικρού ενοικίου σε κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν κρούση και τα ακίνητα να μετατραπούν σε εστίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα έχει στην κατοχή του πάνω από 1.800 ακίνητα, από τα οποία γύρω στα 350 είναι κτίσματα. Αν από αυτά αφαιρεθούν κτίρια, που ήδη έχουν ενεργή χρήση (κοινοτικά γραφεία, ενεργές αποθήκες, πολιτιστικοί χώροι, ανοιχτά σχολεία κλπ) απομένουν πάνω από 170 περίπου ακίνητα, τα οποία είναι κλειστά και αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα να ερημώνουν και να καταστρέφονται.

«Ανάμεσα τους βρίσκει κανείς παλιά βιομηχανικά κτίρια, που ανήκουν εδώ και χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, απομεινάρια της βαθιάς κοινοτικής αντίληψης που διαπέρναγε τους Μυτιληνιούς, ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα, παραδοσιακά σχολικά κτίρια κτισμένα το Μεσοπόλεμο, βιομηχανικές αποθήκες, κατοικίες, που δωρίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στις κοινότητες» εξηγεί ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του δήμου, Δημήτρης Μάντζαρης.

Για παράδειγμα το παλιό βιομηχανικό κτίριο παραχωρήθηκε στην επιχείρηση της Ανεμώτιας για μακροχρόνια χρήση και σήμερα αξιοποιώντας προγράμματα συγχρηματοδότησης (όπως Πράσινο ταμείο), μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο οινοποιείο, με την επιχείρηση που απασχολεί 20 οικογένειες να έχει αναπτύξει σημαντικά τις οικονομικές της δραστηριότητες.

«Ήταν ένα εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο κτήριο που αναζωογονήσαμε μέσα από τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων LEADER και ΕΣΠΑ» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του «Ηφαιστείου Ανεμώτιας», που ιδρύθηκε μόλις το 2017, Ηλίας Καστρινέλλης.


Ο χώρος αυτός παράλληλα δεν είναι μόνο χώρος επαγγελματικής δραστηριότητας. Η ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο και με φορείς του χωριού, όπως ο αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, διοργανώνει κάθε χρόνο, και φέτος τον προσεχή Αύγουστο τις γιορτές αμπελουργίας, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάριο ξερολιθιάς και μπολιάσματος αμπελιών και άλλες παράλληλες δράσεις. Αυτές οι πολιτιστικές δράσεις αξιοποιούν και άλλα ακίνητα του Δήμου, όπως το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού σχολείου. «Όλες αυτές οι δράσεις αγκαλιάζουν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας ζωή και ζωντάνια στο χωριό. Παράλληλα μια παραδοσιακή καλλιέργεια, όπως η αμπελουργία ξαναζωντανεύει, δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τα αμπέλια τους και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα» εξηγεί ο κ. Μάντζαρης.


Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι πρόθυμος με τον ίδιο τρόπο να παραχωρήσει βοσκότοπους ή ελαιώνες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από συνεταιριστικές ή ιδιωτικές προσπάθειες ώστε να τονωθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να αναπτυχθούν οι περιοχές.Σε δήλωση της για το ίδιο θέμα η Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου  Ασανούλα Γιαννή αναφέρει: «Ο Δήμος μας αντιλαμβανόμενος ότι με την αξιοποίηση της σχολάζουσας ακίνητης περιουσίας του θα συμβάλλει στην αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και θα αποκτήσουν ξανά ζωή οι γειτονιές των χωριών μας συνεχίζει την προσπάθεια παραχωρήσεων ( όπως τα δύο βιομηχανικά ακίνητα στην Κοιν. Σεπ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας), μισθώσεων ακινήτων (Αναψυκτήριο Κλειούς, Πολιχνίτου), μισθώσεις ελαιώνων, αγρών. Επίσης πραγματοποιούνται και αγορές από το Δήμο ακίνητης περιουσίας ιδιωτών για δημιουργία χώρων στάθμευσης, χώρων πρασίνου,κλπ.(πρόσφατα σε Βατερά, Βατούσα, Άντισσα), βιομηχανικών ακινήτων (κλωστϋφαντήριο Μεϊμαρογλου στα Παράκοιλα). Η στενή συνεργασία του Δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με το εργαστήριο για την Γεωγραφία της Εργασίας και τα στελέχη του, το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα Rework Aegean με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ είναι η αρχή μιας προσπάθειας που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 - 2027. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχθούν όχι μόνο ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο, αλλά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιωτών, με τη χρηματοδότηση της επισκευής τους και ταυτόχρονη παραχωρησή τους σε χρήση με χαμηλό ενοίκιο. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι έτοιμος να καταθέσει μια τέτοια ιδέα ώστε την επόμενη πενταετία να πάρει "σάρκα και οστά"»


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο για τ` αγριοκούνελα βρέθηκε ο Παρασκευαϊδης

Επίσκεψη με συναντήσεις για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φθηνότερη η πτήση μέσω Αθήνας για Θεσσαλονίκη!

Η Aegean θα μας τρελάνει ή είναι απλά οι νόμοι της αγοράς και γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της τη Λέσβο;
ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Οσοι έχουν χρέη, δόσεις ή καταβάλλουν μισθοδοσία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Mειώνεται η παρακράτηση για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο αυτοδίδακτος, Σάκης Μπατζάλης, διδάσκει φωτογραφία σε όλη την Ελλάδα

Αγαπά πολύ το φως, γι’ αυτό αποφεύγει το τεχνητό λέει στο «Ν» αποκαλύπτοντας τα μυστικά του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στον ΕΛΓΑ μπαίνουν ψαράδες και υδατοκαλλιέργειες

Oικονομοτεχνική μελέτη θα προσδιορίσει το κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται υποχρεωτικά από τους ασφαλισμένους
ΕΛΛΑΔΑ

POS θα βάλουν οι λαϊκές αγορές και τα ταξί

Αλλά με μειωμένες προμήθειες για τις τράπεζες και τους παρόχους των POS
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλοι κάνουν κατενάτσιο... στην αγορά του ελαιολάδου

Δείτε πως διαμορφώνονται οι τιμές σε Ισπανία και Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση σε αξία εισαγωγών οίνου στην Ελλάδα το 2023

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Βουλγαρία οι κύριες χώρες από την οποίες γίνονται εισαγωγές κρασιών
ΕΛΛΑΔΑ

Ο χάρτης των πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 8 Μαρτίου

Θα καταβληθούν 108,5 εκατ. ευρώ σε 111.173 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αυλαία» στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δίνει αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου για να τιμήσει την 114η επέτειο του Κιλελέρ
ΕΛΛΑΔΑ

Η ακτοπλοΐα προετοιμάζεται για το καλοκαίρι

Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την Τετάρτη 6 Μαρτίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ