× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συμμετοχή της Λέσβου στην παγκόσμια γιορτή για την παρατήρηση πουλιών

Global Birdfair 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2023

Συμμετοχή της Λέσβου στην παγκόσμια γιορτή για την παρατήρηση πουλιών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

H Παγκόσμια Εκθεση Παρατήρησης Πουλιών - Global Birdfair πραγματοποιήθηκε από 14-16 Ιουλίου στην Αγγλία, στο Rutland (Leicester) και η συμμετοχή της Λέσβου με ειδικό περίπτερο που υλοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κέρδισε το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια των ορνιθοπαρατηρήτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την έκθεση ορόσημο για τους παρατηρητές πουλιών της Αγγλίας, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Σε αυτή συμμετέχουν για την προβολή τους, προορισμοί για παρατήρηση πουλιών, εξειδικευμένα τουριστικά πρακτορία για ταξίδια παρατήρησης πουλιών και φύσης, επίσημοι προμηθευτές εξοπλισμού (κυάλια, φωτογραφικές μηχανές, τρίποδα κ.ά.), εκδότες, καλλιτέχνες με τις δημιουργίες τους κ.ά.- 277 εκθέτες και πάνω από 10.000 επισκέπτες. Τα περίπτερα των εκθετών πλαισιώνονται από εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και άλλα δρώμενα με θέμα φυσικά τα πουλιά του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κέρδη των διοργανωτών από την έκθεση (ποσά από την ενοικίαση των περιπτέρων, δημοπρασίες και τα εισιτήρια των επισκεπτών) δωρίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό κάθε χρόνο, για την προστασία και διατήρηση των πουλιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου που συντονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Birdlife. Το φετινό θέμα ήταν «Διατηρώντας της ζωή στα δάση» (Sustaining forest life) στη χώρα του Ισημερινού στη Νότιο Αμερική.

Η συμμετοχή της Λέσβου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποστολή μας είχε τίτλο «The island of Lesvos, Greece» και προετοιμάστηκε (διαδικασίες, υποστηρικτικό υλικό, προβολή) από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με σκοπό να προβάλει τη Λέσβο που διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, σημαντικούς υγροτόπους και ενδιαιτηματα πουλιών και έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόμσιο Γεωπάρκο UNESCO σε παρατηρητές πουλιών και εξειδικευμένα γραφεία τουρισμού.

Η αποστολή περιελάμβανε ένα (διπλό) περίπτερο με παρουσίαση μερικών από τα πιο ξεχωριστά είδη πουλιών της Λέσβου ανά ενδιαίτημα (υγρότοπους, δάση και ελαιώνες, μεσογειακούς θαμνότοπους και βραχώδεις περιοχές), τη μετανάστευση των πουλιών από το νησί και φυσικά το Γεωπάρκο της Λέσβου. Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορούσε να λάβει, από τα στελέχη της αποστολής, εξειδικευμένες πληροφορίες για τα πουλιά της Λέσβου (πότε και που μπορεί να δει το καθένα), ποιες είναι οι καλύτερες περίοδοι για να επισκεφτεί το νησί και σε ποιες περιοχές μπορεί να μείνει ώστε να βρει τα πουλιά που θέλει. Επιπλέον, διανεμήθηκε ειδική για την έκθεση κάρτα με πληροφορίες (QR-code) για τα πουλιά και το Γεωπάρκο της Λέσβου καθώς και άλλο έντυπο υλικό του Μουσείου (με πληροφορίες για τη φύση της Λέσβου, χάρτες κλπ).
Τέλος, η συμμετοχή της Λέσβου προβλήθηκε και με παρουσίαση στους επισκέπτες με θέμα την παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο (“Birding on the island of Lesvos, Greece”), το Σάββατο 15/7 στην αίθουσα Plover (μία από τις τέσσερεις αίθουσες για παρουσιάσεις-ομιλίες). Η παρουσίαση έκανε εκτενή αναφορά στα είδη πουλιών της Λέσβου (όλες τις εποχές του χρόνου με έμφαση στην Άνοιξη και το Φθινόπωρο), τις καλύτερες περιοχές για την παρατήρησή τους και τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που καταγράφηκαν τη φετινή Άνοιξη.
Η αποστολή στελεχώθηκε από την Δρ Ελένη Γαληνού, υπεύθυνη για την καταγραφή και προβολή ορνιθοπανίδας στο Μουσείο, και τον Στέλιο Ζαννέτο, Υπ. Διδ. του Τμήματος Περιβάλλοντος Παν. Αιγαίου, και οι δύο με σημαντική εμπειρία σε θέματα παρατήρησης πουλιών στη Λέσβο.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση: https://globalbirdfair.org/

Για περισσότερες δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.lesvosmuseum.gr, και τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Έλλη και ο Φρίξος Πρωτογερέλλη στους δρόμους της μνήμης

Η Θερμή τίμησε τους δύο αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ενώ κατατέθηκε πρόταση να δοθεί το όνομά τους σε δρόμο του τόπου όπου γεννήθηκαν
Η Έλλη και ο Φρίξος Πρωτογερέλλη στους δρόμους της μνήμης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα γλυκό ταξίδι στη φύση της δυτικής Λέσβου

Το θυμαρίσιο μέλι, οι επικονιαστές και τα αρωματικά φυτά πρωταγωνίστησαν στη γευστική εμπειρία που φιλοξενεησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ένα γλυκό ταξίδι στη φύση της δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρεις συγκεντρώσεις στη Λέσβο για την Παλαιστίνη

Μυτιλήνη, Πλωμάρι και Ερεσός συμμετέχουν την Κυριακή στην πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και στη συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ
Τρεις συγκεντρώσεις στη Λέσβο για την Παλαιστίνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το Απολιθωμένο Δάσος μέσα από ένα νέο παιχνίδι

Διαδραστική εκπαιδευτική δράση στο Μουσείο του Σιγρίου, με αναμνηστικά για όλους και ετήσια κάρτα ελεύθερης εισόδου για τον νικητή
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το Απολιθωμένο Δάσος μέσα από ένα νέο παιχνίδι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα για συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης από ανειδίκευτους γιατρούς της Λέσβου

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη η κινητοποίηση
Κάλεσμα για συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης από ανειδίκευτους γιατρούς της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Νέα συνεργασία της «Ανακύκλωσης Αιγαίου» με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
Ρούχα και τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά της «Κυψέλης»

Μουσική, τραγούδι και χορός στη Λέσχη Αξιωματικών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την 98 ΑΔΤΕ
Καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά της «Κυψέλης»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο Πανελλήνιον έκθεση σύνδεσης του σήμερα της Μυτιλήνης με το χθες

Μια έκθεση διοργανωμένη από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
Στο Πανελλήνιον έκθεση σύνδεσης του σήμερα της Μυτιλήνης με το χθες
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου

Η αναπαράσταση του παλιού αλιευτικού εθίμου, οι παραδοσιακοί χοροί και η μουσική γέμισαν το λιμάνι το βράδυ της 6ης Αυγούστου
Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης

Βραβεύτηκαν οι μαθητές για την προσπάθειά τους – Ο Ματίν, παιδί πρόσφυγας, πέρασε στη Νοσηλευτική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου

Μια συγκέντρωση γεμάτη μηνύματα και νοήματα για τον πόλεμο και την ειρήνη
Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δικογραφία σε βάρος 23χρονου για τροχαίο στην Πέτρα

Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε περίφραξη και προστατευτικές μπάρες – Ο οδηγός φέρεται να εγκατέλειψε το σημείο
Δικογραφία σε βάρος 23χρονου για τροχαίο στην Πέτρα