× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τα παραδοσιακά παιχνίδια!

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Κλεονίκης Μαρμάρου από την Τοπική Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στο βιβλιοπωλείο Book and Art

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2023

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τα παραδοσιακά παιχνίδια!

Στο  βιβλιοπωλείου «Book and Art» στον πεζόδρομο της Κομνηνάκη στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Ιουνίου, με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, η πρώτη παρουσίαση ενός ξεχωριστού βιβλίου, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου, της φιλολόγου κας Κλεονίκης Μαρμάρου, με τίτλο «Ελάτε να παίξουμε..», το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από την Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ( I.P.A. Λέσβου) και αφορά στην αναβίωση παραδοσιακών ομαδικών παιχνιδιών και σε παραλλαγές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η προσέλευση του κοινού που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, γεμίζοντας το χώρο της παρουσίασης, ενώ μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και αρκετά παιδιά που κατά τη διάρκειά της απασχολήθηκαν δημιουργικά με παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων και ζωγραφιές, στις γωνιές του βιβλιοπωλείου.

Κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης, η κα. Αντωνία Σάββα, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μετέφερε ένα ζεστό χαιρετισμό εκ μέρους της ιδιοκτήτριας του βιβλιοπωλείου κα. Βάλιας Μπαρμπατιώτη, η οποία για έκτακτους λόγους δεν κατάφερε να παραβρεθεί, ενώ στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου, μέσα από ένα ειδικά διασκευασμένο μουσικό κομμάτι, που ερμήνευσε ο Πάνος Γαληνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Πολυχρόνης Κανιμάς, ο οποίος αφού παρείχε μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τους σκοπούς της Ένωσης, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που γέννησαν την ιδέα και οδήγησαν στην απόφαση έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και στις δράσεις που οργανώθηκαν για να υποστηρίξουν την υλοποίησή της. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στον κοινωνικό σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας, που είναι η δωρεά του συνολικού ποσού το οποίο θα συγκεντρωθεί από τη διάθεση του βιβλίου, για την ενίσχυση του Συλλόγου γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό «Συν-εξέλιξη». Ακολούθως, με τη σειρά του ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, το απερχόμενο και το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν για την επίτευξη του στόχου αυτού, την κα. Αντωνία Σάββα για την επιμέλειά του και το ποιοτικό αποτέλεσμα, την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου κα. Μπαρματιώτη για τη θερμή φιλοξενία, αλλά και για την απόφασή της να διαθέσει αντίτυπα του βιβλίου χωρίς την παρακράτηση προμήθειας, ώστε το αντίτιμο της αγορά τους να αποδοθεί χωρίς απώλειες για το σκοπό της κοινωφελούς δράσης. Επίσης, ευχαρίστησε τους φορείς που με την αγορά βιβλίων στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικότερα τη συγγραφέα, κα. Μαρμάρου, για τη σπουδαία δουλειά της, την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ένωση και την εξαιρετική συνεργασία μαζί της.

Την κύρια παρουσίαση του βιβλίου επιμελήθηκε ο επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης κ. Παναγιώτης Σκορδάς, διδάκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Ο κ. Σκορδάς ξεκινώντας με ορισμένες βιογραφικές πληροφορίες που αφορούν τη συγγραφέα, η οποία κατάγεται από τη Φίλια της Λέσβου, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και υπηρέτησε με πάθος επί δεκαετίες την εκπαίδευση, αναφέρθηκε στην προσωπικότητά της και στην έντονη επιθυμία της να προσφέρει στον τόπο της, αλλά και στην ενασχόλησή της με την έρευνα που αφορά στα παραδοσιακά παιχνίδια, τονίζοντας ότι είναι μια συστηματική βιωματική προσπάθεια που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγγραφέας, αντιλαμβανόμενη την αξία των παιχνιδιών αυτών, ως μέσο κοινωνικοποίησης των παιδιών, αλλά και ως κομμάτι της παράδοσής μας, οραματίστηκε τη διάσωσή τους μέσα στο χρόνο, αλλά και τη διαχρονική αξιοποίησή τους. Ερχόμενη διαρκώς σε επαφή με ανθρώπους που έζησαν και έπαιξαν στις γειτονιές της εποχής τους, συγκέντρωσε και κατέγραψε μεθοδικά ένα πλούσιο και αυθεντικό υλικό που αφορά στα εν λογω παιχνίδια, ενώ το σημερινό βιβλίο αποτελεί απόσταγμα της μακρόχρονης αυτής προσπάθειας.

Στο βιβλίο η συγγραφέας κατηγοριοποιεί τα παιχνίδια ανά ηλικιακή ομάδα, περιγράφοντας παράλληλα με γλαφυρότητα, τον τρόπο με τον οποίο κάθε ένα από αυτά παίζεται, καθώς και τα μέσα που κάθε παιχνίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την τοποθέτηση του κ. Σκορδά, το λόγο πήρε η συγγραφέας κα. Κλεονίκη Μαρμάρου, η οποία ξεκινώντας με έναν ενδιαφέροντα στίχο από την «Οδύσσεια» του Ομήρου, έφερε στη μνήμη της το πώς πριν δεκαετίες, όταν δίδασκε σε σχολείο της Λέσβου, με αφορμή αυτόν το στίχο και μια εργασία που έθεσε στα παιδιά να γράψουν και να περιγράψουν παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα ίδια αλλά και οι γονείς τους ή οι παππούδες τους, ξεκίνησε αυτό το μεγάλο ταξίδι με τη συλλογή των παιχνιδιών. Στη συνέχεια αφού έκανε μια αναφορά στην πορεία της έρευνας της, αναφέρθηκε στο σημερινό βιβλίο που αποτελεί την πιο πλήρη και ώριμη εκδοχή του, παραθέτοντας σύντομες πληροφορίες για τη δομή και το περιεχόμενό του. Ολοκληρώνοντας, η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά την κα. Σάββα για την επιμέλεια του βιβλίου και για την καθοδήγησή της, τη σκιτσογράφο Αθηνά Τσιμοπούλου, καθώς και δύο παιδιά, την Πηνελόπη Διγιδίγη και τον Μάριο Βαμβακά, που φιλοτέχνησαν με ζωγραφιές και σκίτσα τους το εξώφυλλο και σελίδες του βιβλίου, τους αφηγητές των παιχνιδιών, τον κ. Σκορδά για την εξαιρετική παρουσίαση, όλους όσοι προλόγισαν το βιβλίο, την Τοπική Διοίκηση Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών για τη στήριξη και την άοκνη όπως τόνισε προσπάθεια να βγει αυτό το βιβλίο στο φως, καθώς και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση.

Την εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρέμβασή της η πρόεδρος του συλλόγου Συν-Εξέλιξη κα. Σκούρτσου, η οποία εμφανώς συγκινημένη εξέφρασε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους των μελών του συλλόγου, αλλά και των οικογενειών των ατόμων που υποστηρίζονται από αυτόν, προς τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών και την κα. Μαρμάρου για την προσπάθειά και την επιμονή τους, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα, αλλά και προς όλους τους παραβρισκόμενους που με την παρουσία τους και την αγορά βιβλίων στήριξαν έμπρακτα τη δράση αυτή.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όσοι επιθυμούσαν είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν αντίτυπα του βιβλίου από τα ράφια του βιβλιοπωλείου, τα οποία υπέγραψε και αφιέρωσε προσωπικά η συγγραφέας του.

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν το βιβλίο μπορούν να το βρουν στο βιβλιοπωλείο Book And Art και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Διοίκησης Λέσβου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη