× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντί αξιοποίησης, εγκατάλειψη και κατάρρευση

Ιδιοκτησίας του Δήμου Μυτιλήνης το βιομηχανικό συγκρότημα ελαιουργίας στον ορεινό Ασώματο που «πεθαίνει» μαζί με το χωριό! Κι όμως....

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 24/6/2023

Αντί αξιοποίησης, εγκατάλειψη και κατάρρευση
Το βιομηχανικό συγκρότημα ελαιουργίας του Ασωμάτου

Ένα βιομηχανικό συγκρότημα ελαιουργίας, χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχαιολογίας, ιδιοκτησίας του Δήμου Μυτιλήνης καταρρέει. Κι όλα δείχνουν ότι τίποτα δε σταματά το προδιαγεγραμμένο όπως φαίνεται μέλλον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποθήκη με τα κιούπια. Η στέγης της έχει κατά ένα μεγάλο μέρος καταρρεύσει

Ο λόγος για τη «μηχανή» του Ασωμάτου. Το χαρακτηριστικό αυτό συγκρότημα των αρχών του 20ουου αιώνα που φτιάχτηκε από τους κατοίκους του όμορφου ορεινού χωριού είτε με οικονομικές προσφορές είτε με προσωπική εργασία και το οποίο παρά τις εκκλήσεις της Κοινότητας Ασωμάτου και της Προέδρου της, Λουκίας Κορδογιάννη αλλά και των λιγοστών κατοίκων, δεν φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης της δημοτικής αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όμως ο σημαντικός μηχανολογικός εξοπλισμός φτιαγμένος και αγορασμένος από τα ονομαστά εργοστάσια ΙΣΗΓΟΝΗ της Σμύρνης, οι αποθήκες με τα κιούπια λαδιού και φυσικά τα κτήρια που το συγκροτούν δεν αποτελούν μόνο ένα δείγμα της οικονομικής ιστορίας του νησιού.

Η παλιά μηχανή και η Πρόεδρος του Χωριού Λουκία Κορδογιάννη σε ρόλο «ξεναγού» στη εγκατάλειψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορούν όπως λέει η κ. Κορδογιάννη, σχεδόν 30 χρόνια μετά την τελευταία λειτουργία της παραγωγικής μονάδας από τον πάλαι ποτέ Συνεταιρισμό του χωριού που έχει πτωχεύσει, «να αποτελέσει μοχλό να σωθεί το χωριό των 120 πλέον κατοίκων. Μια τουριστική μονάδα με κατεύθυνση τον ορεινό τουρισμό και το περιβάλλον αλλά και τη γευσιγνωσία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή το χωριό να ξανακατοικηθεί. Νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν ή να επιλέξουν να εγκατασταθούν στο χωριό, να γίνει ο Ασώματος επίκεντρο μιας άλλης τουριστικής ανάπτυξης πολύ πιο κοντά στη φύση και στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων».

Μηχανήματα από τα «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Α. ΙΣΗΓΟΝΗ» της Σμύρνης

Ο ορεινός Ασώματος της Λέσβου είναι ένας απόλυτα διατηρημένος στο δομημένο του παραδοσιακό περιβάλλον οικισμός, στις πλαγιές του Όλυμπου, 25 κοντά χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και μόλις επτά από την Αγιάσο. «Πνιγμένος» στο πράσινο και τις ελαιοκαλλιέργειες, με ορεινές πεζοπορικές διαδρομές αλλά και με πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, θα μπορούσε με επίκεντρο το βιομηχανικό συγκρότημα ελαιουργίας να αποτελέσει υπόδειγμα μιας άλλης διαφορετικής απ’ ότι συνηθίζουμε να θεωρούμε ως τέτοια, τουριστικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καζάνι» του εργοστασίου, κι αυτό από τη Σμύρνη και η κ. Κορδογιάννη

Θα μπορούσε ο Δήμος Μυτιλήνης στον οποίο μέσω της Κοινότητας Ασωμάτου ανήκει το ακίνητο σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές να σχεδιάσει την αξιοποίηση του. Να γίνει ο Ασώματος η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης των ορεινών χωριών του Ολύμπου τόσο από την πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα όσο και από πλευράς της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου.

Ειδάλλως η κατάρρευση του βιομηχανικού μνημείου και το νέκρωμα του χωριού που την τελευταία δεκαετία έχασε το 70% περίπου του πληθυσμού του είναι το επόμενο επεισόδια της εγκατάλειψης της Λεσβιακής υπαίθρου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»