× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση της χρήσης χασίς, αλκοόλ και ψυχοφαρμάκων στη Λέσβο

Με το σύνθημα «Συλλογί-σου», πραγματοποείται φέτος συναυλία στα Τσαμάκια για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών από το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ, το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και την κινητή μονάδα της Περιφέρειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2023

Αύξηση της χρήσης χασίς, αλκοόλ και ψυχοφαρμάκων στη Λέσβο

Αύξηση της χρήσης ινδικής κάνναβης (χασίς), ως νέα μόδα κυρίως σε νεαρές ηλικίες, παρατηρείται στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ουσιών και εξαρτήσεων ΠΝΟΗ, Σοφία Κιστάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η κ. Κιστάνη σε συνέντευξή τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, η μόδα αυτή είναι στο πλαίσιο της ρητορικής ότι το χασίς δεν είναι εξάρτηση και δεν είναι ναρκωτική ουσία, μια ρητορική ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε το χασίς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεταλλαχθεί και το φυτό το οποίο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας.

Επίσης τόνισε η Σοφία Κιστάνη, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση καθώς και η χρήση του αλκοόλ. Όλα αυτά μακροπρόθεσμα σημείωσε έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και πνευματική δραστηριότητα του ατόμου. 

Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί η χρήση ηρωίνης στη Λέσβο και άλλων σκληρών ναρκωτικών. «Έχει μειωθεί ακόμη η μετακίνηση στην Ηπειρωτική Ελλάδα σε κλειστά θεραπευτικά κέντρα για αποτοξίνωση. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η απόσταση καθώς και το γεγονός ότι για τους χρήστες δεν είναι εύκολο πάντα να αφήσουν τη δουλειά και τη ζωή τους και να μεταβούν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις για πολύ καιρό». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2023, το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ, το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Β. Αιγαίου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση  με σύνθημα «Συλλογί-σου», για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Σε όλη της Ελλάδα και στο εξωτερικό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους πληθυσμούς των τοπικών κοινωνιών προκειμένου οι κάτοικοι να ενημερωθούν για τη λειτουργία, τη φιλοσοφία και τη δράση  των φορέων, που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η μουσική εκδήλωση στα Τσαμάκια θα γίνει με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων του νησιού ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το στόχο λειτουργίας των φορέων. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Λέσβου, MAGMA GR (ΜΑΓΜΑ) και THE DOCTOR & THE BLUESBOTHERS 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου από τις 9 το βράδυ έως τις 12 το βράδυ στα Τσαμάκια. Παράλληλα θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα με έντυπο ενημερωτικό υλικό στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης επί της οδού Ερμού από τις 10.30-12.30 το μεσημέρι και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να πάρει πληροφορίες από το έμπειρο προσωπικό των μονάδων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου