× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να καταστούν προσβάσιμα τα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς

Δράσεις για άτομα με προβλήματα όρασης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2023

Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να καταστούν προσβάσιμα τα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο στις 14 και 15 Ιουνίου 2023 η διεθνής συνάντηση που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled» για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε περιήγηση των συμμετασχόντων στο Απολιθωμένο Δάσος και στις θέσεις των γεώτοπων του Γεωπάρκου Λέσβου που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνάντηση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες καθηγητές Πανεπιστημίων και διευθυντές φορέων διαχείρισης Γεωπάρκων καθώς και επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από της Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στους συμμετέχοντες τους γεώτοπους της Λέσβου καθώς και τις δυνατότητες επίσκεψης από άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα.

Στη συνέχεια ο Καθ. Γιάννης Γιαλελής, συντονιστής του προγράμματος «Geology for the Visually Impaired and Disabled» παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος καθώς και τη λειτουργία της εφαρμογής για ηλεκτρονικές συσκευές που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα.

Ακολούθως η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο για άτομα με προβλήματα όρασης αξιοποιώντας το Απολιθωμένο Δάσος και την πλούσια γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου.

Το Μουσείο κατά τη διάρκεια της συνάντησης απέσπασε θερμά συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες της συνάντησης για τα αποτελέσματα της επιλογής των γεωλογικών μνημείων που θα γίνουν προσβάσιμες από άτομα με ειδικές ανάγκες.Το Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος ανέλαβε το συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled»
Το πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled» είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και ως εταίροι το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου αναμένεται να συμβάλουν στο να καταστήσουν την Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης από τα γεωπάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη