× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επεκτάθηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας του επισιτισμού ‑ τουρισμού

Ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις πάσης φύσεως τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2023

Επεκτάθηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας του  επισιτισμού ‑ τουρισμού
' χρόνος ανάγνωσης

Με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β' 3942-17/6/2023), επεκτάθηκε και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2023 μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτικών οργανώσεων «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων» (ΠΟΕΣΕ), «Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας» (ΟΕΖΕ) και της «Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας» (ΓΣΕΒΕΕ).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου 2023, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννας Στρατινάκη και διαπίστωσε ότι τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Με δεδομένο ότι η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν κοινό αίτημα και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υπηρεσίες του ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και προκειμένου να καλύψει όσους εργαζόμενους δεν δεσμεύονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς να μεσολαβήσει σημαντικός χρόνος από τη λήξη ισχύος τής προηγούμενης κλαδικής Σύμβασης, που είχε επίσης κηρυχθεί υποχρεωτική» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Όπως και η προηγούμενη αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση, έτσι και η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που επεκτάθηκε άμεσα, καθιερώνει το πενθήμερο σύστημα εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι, σε περίπτωση που απασχοληθούν οι εργαζόμενοι πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα, θα πληρωθούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ημέρα εργασίας, με προσαύξηση 75% στην περίπτωση που αυτή είναι Κυριακή ή αργία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καλύπτει τα εστιατόρια, τα καφέ, καθώς και τους διανομείς που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τα ανωτέρω καταστήματα.

 

Συνολικά, δηλαδή, αφορά, με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητική τάση, περί τους 430.000 εργαζόμενους.

 

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2023 για τα μέλη των οργανώσεων που την υπέγραψαν, ενώ, για τους υπόλοιπους, από την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ.

 

Η Σύμβαση προβλέπει μισθούς ανώτερους από των εθνικό κατώτατο μισθό (από 815 ευρώ έως 1.017 ευρώ μικτά), με αύξηση από 4,5 έως 5,5% από τον Ιούνιο σε σχέση με του μισθούς της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Από τον Ιούνιο του 2024, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση 5% στους διαμορφωμένους βασικούς μισθούς, ενώ ορίζονται μία σειρά ποσοστιαίων επιδομάτων, όπως γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, ενδεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας κλπ.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιές από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Μια χρονιά με δυσκολίες, στερήσεις και όνειρα για το μέλλον περιγράφουν απόφοιτοι του σχολείου που ετοιμάζουν βαλίτσες για υψηλόβαθμες σχολές σε όλη την Ελλάδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν πάει άλλο με τις διακοπές ρεύματος!»

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων διακοπών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα ομάδας δασοπυρόσβεσης Πολιχνίτου για άμεση δράση

Πρωτοβουλία για ανοιχτή συνάντηση την Κυριακή 27 Ιουλίου στο Πολύκεντρο, με στόχο τη συλλογική διεκδίκηση λύσεων για το νερό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίο με σεβασμό στη Νίκη Γεωργή

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποχαιρετά ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπητά του μέλη