× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εθελοντικές οργανώσεις ταΐζουν 550 πρόσφυγες που αφήνει το κράτος νηστικούς!

Η Κίνηση «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο», μαζί με τρεις ακόμη οργανώσεις διανέμουν καθημερινά φαγητό και τρόφιμα στους μετανάστες και πρόσφυγες που αποκλείσθηκαν από τη σίτιση του Καρά Τεπέ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2023

Εθελοντικές οργανώσεις ταΐζουν 550 πρόσφυγες που αφήνει το κράτος νηστικούς!

Ξεπερνούν τον εαυτό τους καθημερινά για να προσφέρουν φαγητό σε 550 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο του Καρά Τεπέ και εδώ κι αρκετές εβδομάδες έχουν αποκλειστεί από την καθιερωμένη σίτιση.   Ο λόγος για τα μέλη και τους εθελοντές της οργάνωσης «Συνύπαρξη  και Επικοινωνία στο Αιγαίο» που μαζί με τις οργανώσεις «Euro care – parea», «Doro blancke», και «leave no behind», οι οποίοι φροντίζουν να μην μείνει κανένας νηστικός και όλοι να πάρουν μία σακουλίτσα με βασικές προμήθειες ή μια μερίδα καλομαγειρεμένο φαγητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν στις 18 Μαΐου, ανακοινώθηκε η διακοπή σίτισης στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, σε όσους δηλαδή έχουν πάρει άσυλο  καθώς και στους μετανάστες που έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς πόρους και ουσιαστικό τρόπο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους,  ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, αφήνονται στην τύχη τους με σοβαρές συνέπειες για τους ίδιους αλλά και την τοπική κοινωνία.

Αναφερόμενοι  στην προσπάθεια που πραγματοποιεί η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» η πρόεδρος Βίλλυ Ζερβού – Τεντόμα  και το μέλος της οργάνωσης Πάρης Βουνατσής  περιγράφουν  τις προσπάθειες που γίνονται από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην σίτιση προσφύγων και μεταναστών ενώ σημειώνουν ότι όλο αυτό το εγχείρημα χρειάζεται ανθρώπους να το υποστηρίξουν, οικονομικούς πόρους και βέβαια κοινωνική μέριμνα από την πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσαν η κ. Τεντόμα και  ο κ. Βουνατσής  η επιλογή του κράτους και του Υπουργείου να διακόψει τη σίτιση τόσων ανθρώπων και να τους παρατήσει κυριολεκτικά στη μοίρα τους είναι απάνθρωπη και σίγουρα πρόσθεσαν, χρήζει διερεύνηση για το αν είναι νόμιμη. «Οι ανάγκες είναι αυξημένες και οι μερίδες φαγητού που πρέπει να καλύψουμε είναι αρκετές. Σίγουρα χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλη αυτή την διαδικασία. Ελπίζουμε σύντομα η πολιτεία να αναθεωρήσει και να αλλάξει το καθεστώς σίτισης των προσφύγων και των μεταναστών».

Η δραστηριότητα ξεκινά από νωρίς το πρωί στο χώρο της «Euro care – parea», (πρώην  «One happy family»)  στον Καρά Τεπέ όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να πάρουν ένα καλό πρωινό και στη συνέχεια να προμηθευτούν απαραίτητα είδη διατροφής για να περάσουν το υπόλοιπο της ημέρας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθειας της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» για την σίτιση προσφύγων και μεταναστών, μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες στην ομάδα https://www.facebook.com/groups/siniparxi/ στο facebook.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες πρωτοβουλίες πραγματοποιούν και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «Αλληλεγγύη Λέσβου» η οποία εδώ και πολύ καιρό προμηθεύει με food box, κουτί δηλαδή με φρέσκα τρόφιμα και καλής ποιότητας υλικά, 100 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε εβδομάδα, ώστε να μπορούν να φτιάξουν το δικό τους φαγητό. Η διανομή των τροφίμων αυτών γίνεται έξω από το camp του Καρά Τεπέ. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη

Πέμπτη 16 Μαΐου, στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, στις 6:30 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ανακοίνωσε ο Βαρτζόπουλος

Με κινητοποίηση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου στην Καλλονή
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η μετακόμιση της ψυχιατρικής κλινικής Μυτιλήνης

Ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών

Οι μεσίτες της χώρας απέκτησαν το δικό τους πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Σκρά

Τίμησαν τους 338 Λέσβιους πεσόντες της Μεραρχίας Αρχιπελάγους
ΥΓΕΙΑ

Σε συνέδριο για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη ο Καμπούρης

Ο πρόεδρος και διοικητής του Νοσοκομείου παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεταξύ άλλων την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ

Ανελέητο «φόρο» καταβάλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Εξηγούν στους ασθενείς τους στη Λέσβο γιατί διαμαρτύρονται, την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας τους «εκβιάζει», όπως λένε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρώματα ρίγανης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μοσχομύρισε το σχολείο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης ευαισθητοποίησης για την διατροφική αξία των αρωματικών φυτών και την συμβολή τους στην ιατρική
ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση μεταφοράς ασθενή, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου

Την Τετάρτη τα ξημερώματα ένας 29χρονος λιπαντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Υποδοχή Βαρτζόπουλου με κινητοποίηση στην Καλλονή

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;