× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τρέχει» η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

Ως το τέλος της δεκαετίας θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/6/2023

«Τρέχει» η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
' χρόνος ανάγνωσης

Ως το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην τελευταία φάση του έργου προβλέπεται η διασύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με το δίκτυο. Το έργο αυτό (η διασύνδεση) θα ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία των βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που έχουν σχεδιαστεί για την νησιωτική Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο  όμιλος ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Δικτύο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)  ανακοίνωσε πως οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 148,7 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2023, έναντι 36,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Μετά την ολοκλήρωση των καλωδιακών ποντίσεων τον Μάρτιο 2023, η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής προχωρά εντατικά και στο χερσαίο τμήμα της, η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, ο Δυτικός Διάδρομος, η νέα γραμμή μεταφοράς που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά την Πελοπόννησο στο σύστημα υπερυψηλής τάσης 400 kV, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία αναβαθμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του εκτενούς επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου θα είναι πλέον άμεσα διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης και θα απολαμβάνει σταθερή και πιο καθαρή ηλεκτροδότηση, ενώ ο ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση νέων μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί σε 28 GW, από 18 GW σήμερα, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο. Επιπλέον, η χώρα θα διαθέτει ένα πιο πυκνό δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή της ασφάλεια καθώς και την εξαγωγική της δυνατότητα σε πράσινη ενέργεια».

Κέρδη για τον ΑΔΜΗΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση εσόδων, λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας ανακοίνωσε ο όμιλος  για το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου ΑΔΜΗΕ στο α' τρίμηνο σηματοδοτούν τη δυναμική εκκίνηση του έτους με ιδιαίτερα ισχυρές προοπτικές, σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής των Μοναδιαίων Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος οι οποίες επέδρασαν θετικά στην εξομάλυνση της ανάκτησης του απαιτούμενου εσόδου του για το 2023 και την πλήρη αποκατάσταση των οικονομικών μεγεθών του», τονίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα:

 

-Τα έσοδα του ομίλου στο α' τρίμηνο 2023 ανήλθαν στα 93,6 εκατ. ευρώ, έναντι 70 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2022 (αύξηση 33,8%) .

 

-Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 53,4% σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 45,6 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2022. Το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 48,7% σε σχέση με 47,1 εκατ.

 

-Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 38,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 138,5% έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2022, ενώ τα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2022.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ