× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλη αύξηση στα φορολογικά έσοδα του κράτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,29 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/6/2023

Μεγάλη αύξηση στα φορολογικά έσοδα του κράτους
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να διαμορφωθεί σε 2,289 δισεκ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,396 δισεκ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,487 δισεκ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων των τοκοχρεολυσίων, στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκε έλλειμμα 1,126 δισεκ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,446 δισεκ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4,066 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ειδικότερα:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26.241 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.937 εκατ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως:

    (α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του πενταμήνου,

    (β) στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023 και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    (γ) στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ.

 

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22.954 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.005 εκατ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

 

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.707 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 459 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.247 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της επιστροφής ΦΠΑ, τον μήνα Μάρτιο στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.) ποσού 220 εκατ. ευρώ περίπου, που προκύπτει από έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ και αποδοθεί στο Κράτος από τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

 

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.950 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 240 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.710 εκατ. ευρώ).

 

Οι δαπάνες

 

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 ανήλθαν στα 27.368 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 383 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (27.751 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 1.015 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων κατά 825 εκατ. ευρώ.

 

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 470 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 590 εκατ. ευρώ.

 

Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 502 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλες οι προαναφερθείσες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

 

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3.877 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση στόχου ύψους 87 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 62 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Ζουν με τις οικονομίες του χθες για να βγάλουν το σήμερα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα όρια των νοικοκυριών -Η ακρίβεια «καταπίνει» τα εισοδήματα και οδηγεί σε αρνητική αποταμίευση
Ζουν με τις οικονομίες του χθες για να βγάλουν το σήμερα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα