× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί το 1/3 του ΕΣΠΑ

Tο νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται θα συμβάλει στην δημιουργία 125.000 νέων σταθερών θέσεων εργασίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2023

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί το 1/3 του ΕΣΠΑ
' χρόνος ανάγνωσης

«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, καθώς ακολουθεί η τυπική ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και η πλήρης ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων, με το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων να αναμένεται να έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου του ΕΒΕΑ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας δήλωσε, ακόμη, τα εξής: «Για την Πολιτική Συνοχής (τα προγράμματα του ΕΣΠΑ) τα προηγούμενα χρόνια συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της περιόδου 2014-2020 και τον σχεδιασμό της νέας περιόδου 2021-2027, εντός μάλιστα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος, ως συνέπεια των διαδοχικών διεθνών κρίσεων (πανδημία, ενέργεια). Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου ήταν η αξιοσημείωτη επιτάχυνση στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, περίοδος όπου διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική απορρόφηση να αυξάνει από το 27% το καλοκαίρι του 2019 στο 85%, φέρνοντάς μας σταθερά στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας, κύρια μέσω των προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των κρατικών ενισχύσεων μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, με πόρους που ξεπέρασαν συνολικά (μαζί με τη μόχλευση) τα 14 δισ. ευρώ.

 

Ακόμη η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με εγκεκριμένο ΕΣΠΑ. Το Νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης έρχεται να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, δίνοντας βάρος στον στόχο της κλιματικά ανθεκτικής ανάπτυξης, με τη δέσμευση του 27% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του. Ως προς τις μακροοικονομικές επιδράσεις του, το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2035 επιπλέον κατά 62,9 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα περίπου 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι η διαχείριση των κοινοτικών πόρων είναι καταλυτικός παράγοντας για την υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΕΣΠΑ αποτέλεσε βασικό ανάχωμα ενάντια στις επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων την περίοδο 2014-2020.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον έχουμε μπει σε μια νέα προγραμματική περίοδο. Με ένα νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα διοχετεύσει πόρους 26,5 δισ. ευρώ σε δράσεις για την ενίσχυση του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Τα κονδύλια αυτά -σε συνδυασμό και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- σηματοδοτούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, το νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας σχεδόν κατά 63 δισ. ευρώ ως το 2035, δημιουργώντας παράλληλα 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», συνέχισε η κ. Εφραίμογλου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα, η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων, η αποσπασματικότητα και η απουσία καθαρής στρατηγικής στόχευσης, η λογική ότι τα προγράμματα ενίσχυσης πρέπει να λειτουργούν ως μηχανισμοί ρευστότητας για την αγορά.

 

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ αντιμετωπίζει αρκετές από αυτές τις αδυναμίες. Έχουν γίνει σημαντικές θετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο οργάνωσης και διαχείρισης: με ψηφιοποίηση και απλούστευση διαδικασιών, με ενίσχυση των πόρων που κατευθύνονται στις περιφέρειες, με προγράμματα τεχνικής βοήθειας για τους δικαιούχους φορείς. Κυρίως, όμως, το νέο ΕΣΠΑ υπηρετεί ένα ξεκάθαρο όραμα για τη χώρα με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα υγιές, ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο. Υποστηρίζει έργα με προστιθέμενη αξία για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων - και κατ' επέκταση της εθνικής οικονομίας. Είναι η μεγάλη ευκαιρία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετέχουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, σε μια περίοδο όπου η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό παραμένει περιορισμένη και το χρήμα γίνεται ακριβότερο, λόγω της ανόδου των επιτοκίων».

 

Κλείνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος σημείωσε: «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, αλλά και καθοδήγησης και υποστήριξης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν επιλέξιμες προτάσεις και να καταφέρουν να αντλήσουν χρηματοδότηση. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω του μνημονίου συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο τη διερεύνηση συμπράξεων για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης, της συνδιοργάνωσης σεμιναρίων και της αμοιβαίας συμμετοχής σε δράσεις δικτύωσης και mentoring. Μέσω της συνεργασίας μας με την ΕΛΑΝΕΤ και άλλους φορείς, για τη διοργάνωση σε τακτική βάση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τα διαθέσιμα προγράμματα. Μέσω του μνημονίου συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ, για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

 

«Έχουμε κάθε λόγο να κινητοποιήσουμε τις επιχειρήσεις, να τις εμπνεύσουμε, να τις καθοδηγήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Στο θέμα αυτό υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ της Πολιτείας και του επιμελητηρίου μας. Και θα είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις