× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι τιμές ανεβαίνουν η κατανάλωση πέφτει και τα αποθέματα εξαντλούνται

Κατάρρευση της Ελληνικής αγοράς τυποποιημένου ελαιολάδου βλέπουν οι τυποποιητές και οι έμποροι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/6/2023

Οι τιμές ανεβαίνουν η κατανάλωση πέφτει και τα αποθέματα εξαντλούνται

Από τα 6,30 ως τα 6,50 ευρώ ανά κιλό κυμαίνεται η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για τους παραγωγούς στην Ελλάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Μάλιστα οι τιμές αυτές αφορούν ελαιόλαδα με οξύτητα ως 0,3 - 0,5 βαθμών. Την ίδια ώρα η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου υποχωρεί με ρυθμό άνω του 50%, ορισμένοι τυποποιητές αναφέρουν πως ο ρυθμός κάμψης των πωλήσεων ανέρχεται στο 70%. Την ίδια ώρα οι εξαγωγές ελαιολάδου είτε ματαιώνονται, είτε αναβάλλονται για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τυποποιητές και έμποροι ελαιολάδου,  επιδιώκουν να διατηρούν τα ελάχιστα δυνατά αποθέματα στις αποθήκες τους. Όπως αναφέρουν φοβούνται μια μεγάλη πτώση των τιμών που θα δημιουργήσει ζημιές για όσους έχουν στοκάρει μεγάλα αποθέματα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου εκτιμάται πως έχουν περιοριστεί στους 30.000 τόνους, καθώς κάποιες μικρές ποσότητες συνεχίζουν να φεύγουν για τις αγορές του εξωτερικού (κυρίως προς την Ιταλία). Η αγορά ήδη εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις σε καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα για αυτό άλλωστε ανεβαίνουν οι τιμές και των «μειονεκτικών» έξτρα παρθένων ελαιολάδων.

 

Οι τιμές στην Ιταλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, η μέση τιμή χονδρικής του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου σκαρφάλωσε στα 6,79 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή του Ιταλικού παρθένου ελαιολάδου παρέμεινε σταθερή στα 5,76 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή του Ιταλικού βιομηχανικού ελαιολάδου ανήλθε στα 4,68 ευρώ ανά κιλό. Τα στοιχεία προέρχονται από το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές χονδρικής του Ιταλικού ελαιολάδου δείχνουν τα όρια ανόδου των τιμών χονδρικής και παραγωγού και του Ελληνικού ελαιολάδου. Διότι κάθε τυποποιητική επιχείρηση της Ιταλίας θα προτιμήσει να αγοράσει Ιταλικό ελαιόλαδο, αν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά, αντί να αγοράσει της ίδιας ποιότητας Ελληνικό ελαιόλαδο, αν το Ελληνικό προσφέρεται στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από το Ιταλικό.

 

Τι θα γίνει με την κατανάλωση

 

Η μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, την φετινή χρονιά δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Παρότι ο τζίρος τους θα μειωθεί. Ωστόσο οι μικρότερες τυποποιητικές επιχειρήσεις φοβούνται πως δεν θα χάσουν μεγάλα μερίδια της αγοράς που με κόπο κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Την ίδια ώρα είναι βέβαιο πως στην αγορά διακινούνται μεγάλες ελαιολάδου σε 15κιλούς τενεκέδες. Ένας παραδοσιακός τρόπος εμπορίας του ελαιολάδου στην χώρα που είναι οικονομικά αποδοτικός τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Η συγκεκριμένη μορφή εμπορίας του ελαιολάδου θα μπορούσε να αποδώσει αξιόλογα φορολογικά έσοδα αν η Ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να τον καταστήσει νόμιμη εμπορική δραστηριότητα. Ωστόσο οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί ελάχιστα επωφελούνται από την αύξηση των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι αυτό γιατί στην μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν πουλήσει πολύ νωρίς τις ποσότητες που παρήγαγαν.

 

Η μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των Ελληνικών τυποποιητικών επιχειρήσεων και την μικρή κεφαλαιακή βάση που έχουν οι επιχειρήσεις τις κάνει πιο ευάλωτες στον ανταγωνισμό. Με λίγα λόγια οι μικροί τυποποιητές φοβούνται πως αν ανοιχτούν στην αγορά θα καταγράψουν ζημιές τις οποίες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν. Έτσι θα κλείσουν και τα ποσοστά που κατέχουν στην αγορά θα περάσουν στον έλεγχο των μεγάλων τυποποιητών ελαιολάδου και άλλων λιπαρών ουσιών.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος