«Ένα διαγνωστικό κέντρο στη Λέσβο θα μειώσει την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών»
Η πρόεδρος των καρκινοπαθών Λέσβου Ειρήνη Σωτηρχέλλη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα επιζώντων του καρκίνου, μιλά ανοιχτά για τον καρκίνο, τα ταμπού, και την ανάγκη δημιουργίας δημόσιου διαγνωστικού κέντρου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2023

Την ώρα που μέσα από τις δηλώσεις του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας κ. Πνευματικού μπαίνει με τον πιο κυνικό τρόπο στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης το κόστος θεραπείας των ασθενών με καρκίνο και πόσο αυτό κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο δικός μας σύλλογος Καρκινοπαθών από την ακριτική Λέσβο, βάζει επιτακτικά το ζήτημα της δημιουργίας στη Λέσβο Δημόσιου διαγνωστικού θεραπευτικού κέντρου, το οποίο θα γλιτώσει από ταλαιπωρία και υπέρογκα έξοδα εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρηνούλα Σωτηρχέλλη εξηγεί αναλυτικά τι είναι αυτό το κέντρο και πόσο πολύ θα βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ώστε να μην χρειαστεί να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να κάνουν θεραπεία με ακτινοβολίες (ακτινοθεραπείες ) είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτικά κέντρα.
Όπως σημείωσε η κ. Σωτηρχέλλη το κόστος της μετακίνησης και της διαμονής του καρκινοπαθή μαζί με κάποιον συνοδό πιθανόν, είναι πολύ μεγάλο, ενώ απαιτείται για αρκετό διάστημα ο ασθενής και ο συνοδός του να απέχουν από τις δραστηριότητές τους και την εργασία τους. Όλη αυτή η διαδικασία, αναφέρει η πρόεδρος αποτελεί ένα πρόσθετο μεγάλο βάρος σε μια οικογένεια η οποία ήδη έχει καταπονηθεί ψυχολογικά και οικονομικά από το βάρος της συγκεκριμένης ασθένειας.
Παράλληλα, η πρόεδρος των καρκινοπαθών αναφέρθηκε σε δύο ακόμα εξετάσεις για τις οποίες όπως είπε δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στη Λέσβο, το Pet Scan και το σπινθηρογράφημα, ενώ οι μαγνητικές τομογραφίες, σημείωσε καθυστερούν πάρα πολύ.
«Η πρότασή μας πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει ασθενείς και από άλλα νησιά της Περιφέρειάς μας και θα εξυπηρετήσει επίσης τον πληθυσμό φοιτητών, στρατιωτικών και τουριστών, αποσυμπιέζοντας ως αποτέλεσμα και τα κεντρικά ογκολογικά νοσοκομεία, ανέφερε η κ. Σωτηρχέλλη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η πρόεδρος των καρκινοπαθών αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του συλλόγου, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη ενώ όπως τόνισε καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια υποστήριξης των νέων μελών που πρόσφατα νόσησαν με καρκίνο.
«Η πρώτη διάγνωση αποτελεί ένα τεράστιο σοκ τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του και δεν είναι πάντα εύκολη η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.
Εμείς μπορούμε να ακούσουμε τους ασθενείς να μεταφέρουμε και τη δική μας εμπειρία σε πρακτικά ζητήματα και όχι μόνο ενώ υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης όχι μόνο των καρκινοπαθών αλλά και των συνοδών τους, οι οποίοι και αυτοί χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσουν να σταθούν στο πλευρό του ασθενή».
Δυστυχώς σημείωσε η κ. Σωτηρχέλλη ακόμη και σήμερα ο καρκίνος αποτελεί ταμπού για την κοινωνία και βλέπουμε πολλές περιπτώσεις ασθενών που φοβούνται ή ντρέπονται να δημοσιοποιήσουν την κατάστασή τους.
«Ως σύλλογος μέσα από δράσεις προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι ο καρκίνος δεν είναι μυστικό, δεν είναι ταμπού και δεν είναι ανίκητος. Μάλιστα στις 11 Ιουνίου που είναι η μέρα αφιερωμένη στους ασθενείς που επιβίωσαν από την ασθένεια διοργανώνουμε συμβολική δράση με περπάτημα από το Δημοτικό Θέατρο ως τα Τσαμάκια για αυτό ακριβώς το λόγο. Για να στείλουμε μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί και όλοι εμείς τα μέλη του Συλλόγου στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».