× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με σφραγίδα Μητσοτάκη το πλαίσιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε μόνιμη φυλακή της ΕΕ»

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2023

«Με σφραγίδα Μητσοτάκη το πλαίσιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε μόνιμη φυλακή της ΕΕ»
' χρόνος ανάγνωσης

Ως δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  Κώστας Αρβανίτης σε ανακοίνωσή του. 

Αναλυτικά ο ευρωβουλευτής σημειώνει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, συνιστά για τη χώρα μας, η οποία και τη συνυπογράφει, απόλυτα δυσμενή εξέλιξη που ανοίγει την «Κερκόπορτα» της μετατροπής της Ελλάδας (και όχι μόνο) σε οιονεί «φυλακή» προσφύγων-μεταναστών για τους οποίους δημιουργεί συνθήκες μόνιμου εγκλωβισμού στη χώρα μας.

Το πολυδιαφημισμένο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που εισηγούνται Φον Ντερ Λάιεν – Σχοινάς πλασαρίστηκε από την αρχή ως η διαδικασία που θα απαλλάξει τις χώρες πρώτης υποδοχής από τον εγκλωβισμό που θεσμοθέτησε ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ένας κανονισμός που ρίχνει το βάρος της διαχείρισης σε κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο απεγκλωβισμός θα γινόταν μέσω ενός μηχανισμού που βαφτίστηκε παραπλανητικά «υποχρεωτική αλληλεγγύη», και που από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ως προσχηματικό καθώς προέβλεπε την δυνατότητα επιλογής: αν κάποιο κράτος – μέλος επιθυμούσε αντί μετεγκαταστάσεων προσφύγων θα μπορούσε να «συμβάλει» καταβάλλοντας χρηματικά ποσά στις χώρες υποδοχής, μια υποχρεωτικότητα στα λόγια, δηλαδή.

Αυτή ακριβώς η δυνατότητα επιλογής είναι που ακυρώνει στην πράξη την πραγματική Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, αυτή η δυνατότητα είναι που ανοίγει το δρόμο να μετατραπούν οι χώρες σε μόνιμους «δεσμοφύλακες», αυτή η δυνατότητα εντάσσεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που αποφάσισε χτες το Συμβούλιο της ΕΕ.

Θα παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όχι μόνο ισχυρές εγγυήσεις για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση όσων φτάνουν στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και ένα πλαίσιο που θα εγγυάται πραγματικά πως χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα αφεθούν να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων για λογαριασμό της Ένωσης με μια δήθεν Αλληλεγγύη που εναποθέτει όλο το βάρος πάνω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ασύμμετρα μεγάλες δομές που σταθερά επιδιώκει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και οι πανηγυρισμοί που συνοδεύουν την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν επιλέξει να συμβιβαστούν με την ψευδεπίγραφη Αλληλεγγύη και τα οικονομικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Κάποιοι έχουν επιλέξει να συμβιβαστούν με τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και το μόνιμο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες πρώτης υποδοχής κατεβάζοντας υπερβολικά τον πήχη των προσδοκιών για τη χώρα μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πραγματική αλληλεγγύη με υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων, χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια, τη μόνη Ευρωπαϊκή λύση που συμφέρει πραγματικά τη χώρα μας. Έστω και μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η πολιτική Μητσοτάκη».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή επιστολή συνταξιουχικών οργανώσεων στον Πρωθυπουργό

Ζητούν αντιμετώπιση της ακρίβειας και αποκατάσταση του εισοδήματος τους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Μυτιλήνη για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

Σε βάρος 27χρονου άνδρα εκκρεμούσε βούλευμα Δικαστικών Αρχών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη δύο ανδρών με πλαστά έγγραφα

Προσπάθησαν με αυτά να βγάλουν νέα ταξιδιωτικά έγγραφα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σεπτέμβρης στην Κουλμπάρα και στο Κιόσκι

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος «Κιρκινέτσι» διοργανώνει εκδήλωση για την 81η επέτειο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέος φορέας μνήμης για τους Περγαμηνούς της Λέσβου

Η ιδρυτική συνέλευση στη Μυτιλήνη ενέκρινε το καταστατικό και εξέλεξε προσωρινό ΔΣ με στόχο τη διάσωση της μνήμης και του πολιτισμού της Περγάμου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα «φωτιά» για τις υποβαθμίσεις σχολείων της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου ζητά εξηγήσεις από τον Διευθυντή Λέσβου Δημήτρη Βούλγαρη και απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται το «CINEμάθεια»

Για πρώτη φορά το Διανησιωτικό Φεστιβάλ Αιγαίου στο Δήμο Μυτιλήνης με μαθητικές ταινίες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στροφή γονέων της Λέσβου στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Ανεπαρκές το προσωπικό στους βρεφονηπιακούς- Ενισχύουν οι δύο Δήμοι τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Χαρούμενο ταξίδι στις ξένες γλώσσες, στον δρόμο για την επιτυχία!

Η πραγματική πρόοδος έρχεται μέσα από τη βιωματική μάθηση, την ενεργό συμμετοχή και τη συναισθηματική εμπλοκή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρώτη μέρα στο σχολείο, μαζί με την «Πλατεία»

Το free press περιοδικό της ΚοινΣΕΠ Ενημέρωση κυκλοφόρησε και από τις βουτιές πηγαίνει .. στις σχολικές αυλές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ του Λυκείου Καλλονής

Πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη Λισαβώνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Διοργανώνεται από το ΠΕΚ την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς