× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανταμώματα» του Γυμνασίου Θερμής

Μαθήτριες και μαθητές ήρθαν σε επαφή με την παράδοση και τη λαογραφία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2023

«Ανταμώματα» του Γυμνασίου Θερμής
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσια της δράσης του Γυμνασίου Θερμής «Λαϊκά δρώμενα και έθιμα από τον κύκλο του χρόνου στη Λέσβο», πραγματοποιήθηκαν δύο επιμέρους «ανταμώματα», ένα εξ αποστάσεως και ένα δια ζώσης, όπου συνδυάστηκαν η ενημέρωση και η επιστημονική κατάρτιση με τη βιωματικότητα, ώστε η προσέγγιση με τη λαϊκή παράδοση να είναι πολύπλευρη και ολοκληρωμένη.

Ειδικότερα, την Τρίτη, 23 Μαΐου μαθητές της β' τάξης του Γυμνασίου Θερμής συναντήθηκαν διαδικτυακά με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Χρήστο Παπακώστα, με ειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενό «Λαογραφία και ελληνικός παραδοσιακός χορός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, οι μαθητές/τριες έκαναν διάλογο με τον καθηγητή, κατά τη διάρκεια του οποίου, προσδιορίστηκε η έννοια της παράδοσης, κατανόησαν ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά η παράδοση αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται και συνειδητοποίησαν ότι οι ίδιοι είναι φορείς του ελληνικού τρόπου ζωής και κουλτούρας.

Στο δεύτερο μέρος της διαδικτυακής συνάντησης, οι μαθητές παρουσίασαν το Λαμπριάτικο έθιμο της κούνιας στη Λέσβο, αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις και σχόλια του κ. Παπακώστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν και μαθητές από το Γυμνάσιο Παμφίλων, με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών: Σαραντίδη Ευθύμιο, Λασκαρίδη Ιγνάτιο.

Σε δεύτερη φάση, την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, μαθητές από τα Γυμνάσια Θερμής, Μόριας και Παμφίλων συναντήθηκαν, στα πλαίσια της ίδιας δράσης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της β΄ τάξης του Γυμνασίου Θερμής, στο εξωκλήσι, Άγιος Νικόλαος των Παμφίλων.

Οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων ήρθαν σε επαφή με την παράδοση, τον πολιτισμό και τα έθιμα του τόπου τους, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους με τα εξής θέματα: Το ποδαρικό της πρωτοχρονιάς, Το αποκριάτικο δρώμενο Μεσοτόπου “Κουδουνάτοι”, Το πασχαλινό έθιμο της Μόριας “Η περιφορά της ρόκας, ”Η κούνια της Λαμπρής”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τέλος αυτής της όμορφης συνάντησης βρήκε μαθητές και εκπαιδευτικούς πιασμένους στον κύκλο να χορεύουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς……

Υπεύθυνοι καθηγητές για την προετοιμασία της συγκεκριμένης πολιτιστικής δράσης ήταν:

Γαλιώτου Κατερίνα, Μαργαρίτη Μάγδα, Βλαχάκη Μάγδα, Μουρουγιάννης Χριστόφορος, Λασκαρίδης Ιγνάτιος, Σαραντίδης Ευθύμιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές ευχαριστίες στον κ. Παπακώστα Χρήστο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας το ενδιαφέρον και την διάθεση συνεργασίας για το μέλλον, καθώς επίσης και στον πολιτιστικό σύλλογο Παμφίλων για το στήσιμο της κούνιας και την φιλοξενία.

Η δραστηριότητα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν έκδηλο. Αδιαμφισβήτητα, άλλωστε, η επαφή με την παράδοση συντηρεί και προάγει δεξιότητες φαντασίας και δημιουργικής έκφρασης, απαραίτητα συστατικά της πνευματικής ανάπτυξης και εξέλιξης κάθε ανθρώπου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναρπαστικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Με θέμα «Σπήλαια, υπόγειες καρστικές μορφές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Mεγάλες επιτυχίες για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Δείτε που πέρασαν οι μαθητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένη ανήλικη στο Πλωμάρι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

Συνελήφθησαν δύο άτομα που ήταν υπεύθυνα του καταστήματος που έδωσε αλκοόλ στο κορίτσι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεν χαρίζεται σε κανέναν η Τροχαία στο βόρειο Αιγαίο

2.389 έλεγχοι, 89 παραβάσεις – Σε ρυθμούς μηδενικής ανοχής με τον νέο ΚΟΚ, αυστηρά μέτρα για οδηγούς και συνεπιβάτες χωρίς κράνος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 52ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών στην αυθεντική Αγιάσο

Μια τριήμερη εξερεύνηση πολιτισμού, φύσης και φιλοξενίας για τους νέους προσκόπους στη Λέσβο της καρδιάς μας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παύση εργασιών σήμερα, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα

Παρά τα μέτρα, εργοδότες αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή – Καταγγελίες για εργασίες ντάλα μεσημέρι και παραβίαση απαγορεύσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Φεστιβάλ Ερεσού

Μέλη της Πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της March to Gaza Greece ανέβηκαν στη σκηνή με παλαιστινιακή σημαία και καταγγελίες για τη γενοκτονία στη Γάζα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ