× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να γίνουν εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση εργασίας στις οικοδομές»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας με αφορμή τον θάνατο 37χρονου οικοδόμου στη Σαντορίνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2023

«Να γίνουν εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση εργασίας στις οικοδομές»

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας απαιτεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το υπουργείο Εργασίας, να πάρουν άμεσα μέτρα για να γίνουν έλεγχοι στους χώρους δουλειάς σε όλη την επικράτεια γιατί, εν δυνάμει η μεγάλη πλειοψηφία τους, αποτελούν παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους. Ο έλεγχος των μέτρων ασφάλειας και προστασίας είναι ανύπαρκτος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πηγαίνουν –αν το πάρουν χαμπάρι- στον τόπο του εγκλήματος μετά το έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες, 1η Ιούνη, ένας ακόμη συνάδελφός μας, 37 χρόνων, έχασε τη ζωή του στη Σαντορίνη, σε ένα από τα νησιά της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, ο δεύτερος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική πίεση, το άγχος του μεροκάματου μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και ανέχειας που οδηγούν να παίζουμε τη ζωή μας «κορώνα-γράμματα», να παλεύουμε με απίστευτα ωράρια να συμπληρώσουμε έναν ψευτομισθό για τις ανάγκες της οικογένειάς μας, έχουν γίνει καθεστώς λόγω των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, που πάρα πολύ αποτελεσματικά ψηφίζουν νόμους, αυξάνουν το ωράριο εργασίας, ενώ κάνουν τους ανήμπορους και ανήξερους να υποχρεώσουν την μεγαλοεργοδοσία στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Έχουν γίνει καθεστώς γιατί οι μεγαλοκατασκευαστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεργοδοσία θυσιάζουν τη ζωή μας για να μην χάσουν το ξεκίνημα της σεζόν, δηλ. τα κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Δεν φταίνε οι εργάτες που σκοτώνονται. Δεν είναι η «κακιά μας η μοίρα» που μένουν ορφανά τα παιδιά μας. Φταίνε αυτοί που θεό έχουν το κέρδος. Οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν. Αυτοί μας έχουν επιβάλλει να μη ξέρουμε αν και τι θα μας ξημερώσει.

Το υπουργείο Εργασίας έχει μεγάλες ευθύνες:

-  Για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  Για την μεγαλοεργοδοσία που είναι ανεξέλεγκτη και ασύδοτη, που δε δίνει σε κανέναν λογαριασμό για το τι πληρώνει, τι ασφαλίζει, τι ωράρια εργασίας επιβάλλει, ποια μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και της ασφάλειάς τους τηρεί.

-  Γιατί συνεχίζει να μην ενδιαφέρεται για την πρόληψη, την προστασία της ζωής μας, που έχει βάλει λουκέτο στο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας της περιοχής, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν.

- Γιατί αρνείται να κηρύξει τη συλλογική μας σύμβαση εργασίας ως καθολική και υποχρεωτική ώστε να εξασφαλίσει ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου ένα δίχτυ ασφάλειας στο μεροκάματο, να μην γίνεται έρμαιο της αχόρταγης δίψας των αφεντικών για τα κέρδη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος δρόμος να υπερασπιστούμε τη ζωή μας είναι με τον δικό μας αγώνα. Με την οργάνωσή μας στα συνδικάτα μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργοδότες τη συνθλίβουν για να κάνουν τη δουλειά τους και τις μπίζνες τους.

Μόνο σε αυτόν το δρόμο θα μετρήσουμε τα δικά μας θετικά αποτελέσματα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του για να βγάλει το μεροκάματο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια