× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

458.200 ευρώ χάθηκαν, το παλιό Λιμεναρχείο καταρρέει και οι Μυτιληνιοί πληρώνουν ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο!

Χάθηκε οριστικά άλλο ένα από τα μεγάλα έργα που σχεδίαζε ο Δήμος Μυτιλήνης μπλεγμένο ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης άδειας που θα επέτρεπε την υλοποίησή του

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/5/2023

458.200 ευρώ χάθηκαν, το παλιό Λιμεναρχείο καταρρέει και οι Μυτιληνιοί πληρώνουν ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο!

Απεντάσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΤΑΛ Α.Ε Leader «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» με προϋπολογισμό 458.200 ευρώ, το έργο της ανακαίνισης του εμβληματικού για την πόλη της Μυτιλήνης παλιού Λιμεναρχείου και της μετατροπής του σε «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος». Έργο που χάνεται για πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απαραίτητη σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάμβανε το έργο δεν υπογράφτηκε ποτέ, αφού το έργο όχι μόνο δεν δημοπρατήθηκε αλλά ούτε καν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες που θα επέτρεπαν την έκδοση της οικοδομικής άδειας!

Την ίδια ώρα ο Δήμος Μυτιλήνης καταβάλει από το 2020 ετήσιο ενοίκιο 15.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ Α.Ε).

Το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ιδιοκτησίας του Ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα της ΕΤΑΔ Α.Ε για άγνωστους λόγους από το 2016 (!!!), διεκδικήθηκε από το Δήμο Μυτιλήνης προκειμένου να ανακαινισθεί και να δημιουργηθεί εκεί «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι επί χρόνια και μέχρις ότου εγκαταλειφτεί λόγω της απειλής κατάρρευσης της στέγης του, εκεί στεγαζόταν διάφορες κατά καιρούς δημοτικές δραστηριότητες. Ενώ στον πάνω όροφο του, επί πάρα πολλά χρόνια στεγαζόταν το μουσείο του πάλαι ποτέ Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης. Τελικά και με ένα τμήμα του να έχει επίσημα χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, ο Δήμος προχώρησε στα τέλη του 2020 στην ενοικίαση του από την ΕΤΑΔ Α.Ε, έναντι ενοικίου 15.000 ευρώ το χρόνο.

Κι ενώ φαίνονταν ότι όλα πλέον θα ήταν απλά, προέκυψαν τα δύσκολα.

Δεδομένου του χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη του θα έπρεπε να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν δύσκολο λόγω των επιπλέον μελετών που ζητήθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήριο στη διάρκεια της ζωής του υπέστη σημαντικές αλλαγές. Μετά την εγκατάλειψη του από το Λιμενικό Σώμα στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών υπέστη καταστροφές στα όρια της κατάρρευσης. Επί Υπουργίας Πολιτισμού του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Νιάνια και μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής Αποστόλου Αποστόλου – Στρατή Πάλλη, το κτήριο ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. 40 μόλις χρόνια πέρασαν από τότε και η Μυτιλήνη θυμάται ότι το κτήριο απέμεινε «τέσσερα ντουβάρια».

Σήμερα οι ίδιες υπηρεσίες που ανακατασκεύασαν στην ουσία το κτήριο ζητούσαν από τον αδύναμο να αποδείξει καν την ύπαρξη του, Δήμο Μυτιλήνης ότι η στέγη δεν είναι η αρχική, του 1903, και τα δάπεδα με μάρμαρα Καβάλας που τοποθετήθηκαν το 1980 – 1985 δεν τα πάτησαν οι Οθωμανοί και αργότερα ο Βενιζέλος και ο Κουντουριώτης! Την ίδια ώρα το ίδιο κράτος που δείχνει να μη θέλει να καταλάβει εισέπραττε και εισπράττει με τη άλλη του μορφή, αυτή της ΕΤΑΔ Α.Ε από τον πολίτη της Μυτιλήνης ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά και από την παραπάνω χαμένη ευκαιρία αποδεικνύεται πλέον περίτρανα η ανικανότητα του Δημάρχου Στρατή Κύτελη και των συνεργατών του, δηλαδή του συνόλου της δημοτικής αρχής, να συντονίσουν την όλη προσπάθεια και να υλοποιήσουν ένα έργο.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δήμος Μυτιλήνης ζήτησε και έλαβε συμπληρωματική χρηματοδότηση  από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης ύψους 170.000 ευρώ, για να προχωρήσει, το πολύπαθο έργο του Παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Τι να απόγιναν και αυτά τα χρήματα;

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος