458.200 ευρώ χάθηκαν, το παλιό Λιμεναρχείο καταρρέει και οι Μυτιληνιοί πληρώνουν ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο!
Χάθηκε οριστικά άλλο ένα από τα μεγάλα έργα που σχεδίαζε ο Δήμος Μυτιλήνης μπλεγμένο ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης άδειας που θα επέτρεπε την υλοποίησή του
Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/5/2023
Απεντάσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΤΑΛ Α.Ε Leader «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» με προϋπολογισμό 458.200 ευρώ, το έργο της ανακαίνισης του εμβληματικού για την πόλη της Μυτιλήνης παλιού Λιμεναρχείου και της μετατροπής του σε «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος». Έργο που χάνεται για πάντα.
Η απαραίτητη σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάμβανε το έργο δεν υπογράφτηκε ποτέ, αφού το έργο όχι μόνο δεν δημοπρατήθηκε αλλά ούτε καν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες που θα επέτρεπαν την έκδοση της οικοδομικής άδειας!
Την ίδια ώρα ο Δήμος Μυτιλήνης καταβάλει από το 2020 ετήσιο ενοίκιο 15.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ Α.Ε).
Το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ιδιοκτησίας του Ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα της ΕΤΑΔ Α.Ε για άγνωστους λόγους από το 2016 (!!!), διεκδικήθηκε από το Δήμο Μυτιλήνης προκειμένου να ανακαινισθεί και να δημιουργηθεί εκεί «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».
Ας σημειωθεί ότι επί χρόνια και μέχρις ότου εγκαταλειφτεί λόγω της απειλής κατάρρευσης της στέγης του, εκεί στεγαζόταν διάφορες κατά καιρούς δημοτικές δραστηριότητες. Ενώ στον πάνω όροφο του, επί πάρα πολλά χρόνια στεγαζόταν το μουσείο του πάλαι ποτέ Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης. Τελικά και με ένα τμήμα του να έχει επίσημα χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, ο Δήμος προχώρησε στα τέλη του 2020 στην ενοικίαση του από την ΕΤΑΔ Α.Ε, έναντι ενοικίου 15.000 ευρώ το χρόνο.
Κι ενώ φαίνονταν ότι όλα πλέον θα ήταν απλά, προέκυψαν τα δύσκολα.
Δεδομένου του χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη του θα έπρεπε να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν δύσκολο λόγω των επιπλέον μελετών που ζητήθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Το κτήριο στη διάρκεια της ζωής του υπέστη σημαντικές αλλαγές. Μετά την εγκατάλειψη του από το Λιμενικό Σώμα στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών υπέστη καταστροφές στα όρια της κατάρρευσης. Επί Υπουργίας Πολιτισμού του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Νιάνια και μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής Αποστόλου Αποστόλου – Στρατή Πάλλη, το κτήριο ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. 40 μόλις χρόνια πέρασαν από τότε και η Μυτιλήνη θυμάται ότι το κτήριο απέμεινε «τέσσερα ντουβάρια».
Σήμερα οι ίδιες υπηρεσίες που ανακατασκεύασαν στην ουσία το κτήριο ζητούσαν από τον αδύναμο να αποδείξει καν την ύπαρξη του, Δήμο Μυτιλήνης ότι η στέγη δεν είναι η αρχική, του 1903, και τα δάπεδα με μάρμαρα Καβάλας που τοποθετήθηκαν το 1980 – 1985 δεν τα πάτησαν οι Οθωμανοί και αργότερα ο Βενιζέλος και ο Κουντουριώτης! Την ίδια ώρα το ίδιο κράτος που δείχνει να μη θέλει να καταλάβει εισέπραττε και εισπράττει με τη άλλη του μορφή, αυτή της ΕΤΑΔ Α.Ε από τον πολίτη της Μυτιλήνης ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο!
Μετά και από την παραπάνω χαμένη ευκαιρία αποδεικνύεται πλέον περίτρανα η ανικανότητα του Δημάρχου Στρατή Κύτελη και των συνεργατών του, δηλαδή του συνόλου της δημοτικής αρχής, να συντονίσουν την όλη προσπάθεια και να υλοποιήσουν ένα έργο.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δήμος Μυτιλήνης ζήτησε και έλαβε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης ύψους 170.000 ευρώ, για να προχωρήσει, το πολύπαθο έργο του Παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Τι να απόγιναν και αυτά τα χρήματα;