Το πιο παλιό σκαρί της Λέσβου, αποχαιρέτησε το νησί
Η τράτα του γνωστού για τη δράση αλληλεγγύης ψαρά σε πρόσφυγες και μετανάστες, Κώστα Καραμανώλη, πουλήθηκε και έφυγε για τη Χίο. Το σκάφος κατασκευάσθηκε το 1947 στο Πλωμάρι
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/5/2023
Πιο φτωχό είναι πλέον το γραφικό λιμανάκι της Παναγιουδας, αφού το τελευταίο παραδοσιακό σκαρί τράτας που σώζεται στην Ελλάδα με ημερομηνία κατασκευής 1947 στο Πλωμάρι Λέσβου, αναχώρησε για την Χίο.
Φωτογραφία του σκάφους το 1966 (από το αρχείο του Κ. Καραμανώλη)
Ο ιδιοκτήτης του Κώστας Καραμανώλης είναι γνωστός στην κοινωνία της Μυτιλήνης, από την έντονη δραστηριότητα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε αναπτύξει το 2019.
Ο 35χρονος τότε, Κώστας Καραμανώλης, έβγαινε για ψάρεμα και τάιζε με φρέσκα ψάρια τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού της Μόριας αλλά και κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που του ζητούσε βοήθεια.
Η ιστορία του Κώστα είχε γίνει τότε γνωστή σε όλη την Ελλάδα μέσα από ρεπορτάζ και άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε πολλές εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Στρατής Μπαλάσκας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτό που κάνει κάθε μέρα ο Κώστας Καραμανώλης, το θεωρεί «χρέος σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους ξένους. Αλλά και στους Έλληνες που το έχουν ανάγκη». Από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε άρχισε να ψαρεύει με τη βιντσότρατα, μοίραζε τα ψάρια σε προσφυγάκια που πήγαιναν στο λιμάνι με τη σακούλα στο χέρι «Να χορτάσουν την πείνα τους, να φάνε κι ένα ψαράκι, που ποιος ξέρει αν ξαναφάγαν ή πότε θα ξαναφάνε» είχε αναφέρει σε δήλωσή του.
«Εμείς δεν ξεχωρίζουμε Ελληνες και ξένους, είχε πει στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου.
Για παράδειγμα, ήρθε ένα παιδί και μου άφησε μια ρετσίνα επειδή του έδωσα προχθές ψάρια. Και τα προσφυγόπουλα ή οι γονείς τους έρχονται κάποιες φορές να μας δώσουν φρούτα επειδή δώσαμε ψάρια. Φυσικά δεν τα παίρνουμε, αυτοί τα έχουν περισσότερο ανάγκη».
Σήμερα 4 χρόνια μετά, όλα είναι διαφορετικά και ο Κώστας Καραμανώλης, που είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά, εγκαταλείπει πλέον τη θάλασσα και το ψάρεμα αφού πέτυχε στο γραπτό του ΑΣΕΠ 1Γ/2022 και αναμένεται να διοριστεί στην Εφορία Μυτιλήνης.
Όπως είπε μιλώντας στο «Ν», πούλησε την τράτα του η οποία πριν μερικές μέρες έφυγε για τη Χίο.
«Δεν ήταν εύκολη απόφαση ανέφερε συγκινημένος. Το σκαρί αυτό τάισε με φρέσκα ψάρια πολλές γενιές συμπολιτών μας και φυσικά εκατοντάδες πρόσφυγες τη δύσκολη περίοδο του 2019».