× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση του clawback & rebate

Ανοιχτή επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών προς τα κόμματα χαρακτηρίζει ληστρικά μέτρα το clawback & rebate τονίζοντας πως τα μέλη του έχουν χάσει περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια από την εφαρμογή τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2023

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση του clawback & rebate
' χρόνος ανάγνωσης

Ανοιχτή επιστολή προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με την οποία ζητάει να του κοινοποιήσουν το σχέδιό τους αναφορικά με την κατάργηση των επαίσχυντων και ληστρικών μέτρων του claw back και του rebate που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων και παραμένουν έως και σήμερα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ., τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια σε ποσοστό 90% των συνολικών αναγκών. Παράλληλα, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κατ΄ οίκον, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε περιστατικά μετά τη νοσηλεία ή σε χρόνια πάσχοντες στο σπίτι των ασθενών, με κόστος πολύ μικρότερο από άλλες επιλογές, όπως αυτής της κλειστής νοσηλείας αποκατάστασης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., είναι απολύτως τεκμηριωμένο πλέον το πόσο σημαντική είναι η φυσικοθεραπεία και πόσο επωφελής για τα οικονομικά της υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως επίσης επωφελής για τα οικονομικά της υγείας είναι και η συμβολή των φυσικοθεραπευτών στην πρόληψη εκδήλωσης των παθήσεων.

 

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύουν ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια με την επιβολή των επαίσχυντων και ληστρικών μέτρων του clawback και του rebate, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο (δεν αποζημιώθηκαν) πάνω από 180.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μόνο το έτος 2022, το ποσό που δεν τους καταβλήθηκε και αφαιρέθηκε από τα δεδουλευμένα τους, λόγω των ληστρικών μέτρων ήταν 23.000.000 ευρώ.

Και όλα αυτά, με τις τιμές αποζημίωσης των συνεδριών φυσικοθεραπείας να βασίζονται στοντιμοκατάλογο του 1991.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τα χείλη του Πρωθυπουργού στις 20 Αυγούστου 2022 για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, που  – σύμφωνα με τις δηλώσεις του  - “…σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους…”, εκλείπουν πλέον οι δικαιολογίες για τη διόρθωση αυτής της διαχρονικής «ληστείας» και για τον Π.Σ.Φ. αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές.

 

Πρέπει να καταλάβουν οι Κυβερνήσεις ότι με 78.000.000 ευρώ δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες 11.000.000 πολιτών για φυσικοθεραπεία, όταν το Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό, δαπανά δεκαπλάσια κονδύλια, δηλαδή 700.000.000 ευρώ.

 

Τα τελευταία δυο χρόνια, καλώς ενισχύθηκαν, επιλεκτικά όμως, διάφοροι πάροχοι, με αιτιολογία την επιβάρυνση από τη μετακίνηση ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές δομές υγείας, ή ελαφρύνθηκαν από το οφειλόμενο claw back λόγω της δυνατότητας συμψηφισμού, με τις δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων.  Oι φυσικοθεραπευτές όμως δεν εντάχθηκαν σε αυτά τα μέτρα, παρόλα τα πολλαπλά αιτήματα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, καθώς και οι φυσικοθεραπευτές επιβαρύνθηκαν με ασθενείς από Δημόσιες δομές και βέβαια επενδύουν τακτικά στο επάγγελμά τους..

 

Ζητάμε απ’ όλα τα κόμματα να μας ενημερώσουν, όχι για το αν συμφωνούν με την κατάργηση των rebate & clawback, αφού είμαστε σίγουροι ότι πολύ εύκολα θα μας απαντήσουν σε όλα «ΝΑΙ», αλλά το σχέδιο που έχουν για να το πραγματοποιήσουν, καθώς έχουμε χορτάσει όλοι από προεκλογικές υποσχέσεις.

Αναμένουμε απ’ όλους την άμεση απάντησή τους, καθώς η 21η Μαΐου είναι πολύ κοντά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιές από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Μια χρονιά με δυσκολίες, στερήσεις και όνειρα για το μέλλον περιγράφουν απόφοιτοι του σχολείου που ετοιμάζουν βαλίτσες για υψηλόβαθμες σχολές σε όλη την Ελλάδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν πάει άλλο με τις διακοπές ρεύματος!»

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων διακοπών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα ομάδας δασοπυρόσβεσης Πολιχνίτου για άμεση δράση

Πρωτοβουλία για ανοιχτή συνάντηση την Κυριακή 27 Ιουλίου στο Πολύκεντρο, με στόχο τη συλλογική διεκδίκηση λύσεων για το νερό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίο με σεβασμό στη Νίκη Γεωργή

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποχαιρετά ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπητά του μέλη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τα ΕΠΑΛ της Λέσβου ολοταχώς για Ιατρική, Κοινωνικές επιστήμες και Πολυτεχνεία

Δείτε που πέρασαν τα χρυσά παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων της Λέσβου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ