× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν παρακολουθήσεις και σκάνδαλα

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος από τους Reporters United μιλά για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στο «Ν», την απαξίωση των αρμοδίων στα ερωτήματα και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/5/2023

Όταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν παρακολουθήσεις και σκάνδαλα
Γράφημα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Reporters United

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, συνάδελφος δημοσιογράφος και πιστός της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από τον τρόπο που την υπηρετεί έβαλε πολλά λιθαράκια στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και του παράνομου λογισμικού Predator στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη συντακτική ομάδα των Reporters United και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», η έρευνά του συνεχίζεται, καθώς η υπόθεση «έχει πολύ ψωμί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η αποκάλυψη της ομάδας του που δημοσιεύτηκε στη σελίδα τους και στην Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτέρα 8 Μαϊου. Ουσιαστικά το ρεπορτάζ με στοιχεία αποδείκνυε ότι στην εκδήλωση του Inside Story στην Αθήνα για τον ένα χρόνο από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δύο ακροατές στο κοινό αναμετέδιδαν απευθείας και λεπτομερώς μέσω μηνυμάτων όσα συνέβαιναν σε δύο πρόσωπα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών: Τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση του Predator.

Πριν από το ρεπορτάζ είχαν προηγηθεί ερωτήσεις αρμοδίως χωρίς απαντήσεις και μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ ο υπουργός Ψυφιακής Διακυβέρνησης αρκέστηκε στο να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, μη απαντώντας επί της ουσίας στα ερωτήματα των συναδέλφων, αλλά κάνοντας λόγο για «στόχευση» πριν από τις εκλογές.

Γενικότερα, όπως σχολίασε ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, πολλές φορές οι αρμόδιοι δεν απαντούν σε δημοσιογραφικά ερωτήματα ή σχολιάζουν κάποια στιγμή μετά όταν κρίνουν ότι έχουν εκτεθεί σε κάποιο μεγαλύτερο ΜΜΕ. Η ουσιαστική νίκη της δημοσιογραφίας με την υπόθεση των Reporters United και άλλων ανεξάρτητων ΜΜΕ είναι ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έγινε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, όπου ούτε εκεί ελήφθησαν απαντήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, την ανεξαρτησία τους, οι Reporters United την πληρώνουν πολύ ακριβά, καθώς έχουν δεχτεί αγωγή μισού εκατομμυρίου ευρώ γιατί αποκάλυψαν μέσα από έγγραφα συνδέσεις που ξεκινούν από επιχειρηματικές συναλλαγές του (τέως) Γενικού Γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και φτάνουν στον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa (31 Μαρτίου 2020 – 23 Ιουνίου 2021), της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator στην Ελλάδα.

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος εκτιμά ότι η μεγάλη νίκη της ΝΔ το 2019 ήταν αυτή που την έκανε να αισθανθεί τόσο δυνατή, ώστε, θυμίζουμε να αναλάβει στην αρμοδιότητα της την ΕΡΤ, την ΕΥΠ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο στις ειδήσεις.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος είναι δημοσιογράφος και παραγωγός. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 2015, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι του αρέσει να διηγείται ιστορίες και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία. Το 2015 μετακόμισε στη Γερμανία, όπου εργάστηκε για το Offener Kanal, ενώ το 2018 παρακολούθησε το Summer Investigative Reporting Course του Columbia University. Έχει εργαστεί για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως το inside story, η Popaganda, το VICE, η RAI και το ZDF. Με την υποστήριξη του iMEdD δημιούργησε το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Σιγή Ιχθύος», που πραγματεύεται το ζήτημα της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό